Otomatik meteoroloji gözlem istasyonları hizmete açıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2009 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün, teknolojik yatırımlarla muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkılması için gereken adımları attığını söyledi.

Bakan Eroğlu, Türkiye genelinde kurulan 150 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu ile 9 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem ve Raporlama Sistemi'nin hizmete sunulması, 6 adet Meteoroloji radarının da temelinin atılması dolayısıyla, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün bahçesinde düzenlenen törende, kurumun 72 yıllık tarihinin en köklü yatırımlarından birinin yapıldığını söyledi.

Yatırımların tümünün 50 milyon TL tutarında olacağını belirten Eroğlu, ''Gurur duydum. Meteoroloji muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkılması için gereken adımları atıyor. Çünkü önemli olan bilgiyi üretmek, kullanmak ve transfer edebilmektir. Muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmanın tek yolu da bu dur'' diye konuştu.

Meteorolojinin hava durumu tahminlerinin çevre, tarım, havacılık ve ormancılık faaliyetlerinde hayati önem arz ettiğine dikkati çeken Eroğlu, ''Mesela, yangına duyarlı alanlara ilişkin meteorolojinin tahminlerine göre yangın söndürme ekiplerimiz hemen hazırlanıyor. Yangın söndürme çalışmalarında bu kadar başarılıysak, meteorolojinin sağladığı imkanların bunda çok büyük önemi var'' dedi.

Meteorolojinin hava durumu tahmin çalışmalarında, dünya tahmin seviyesini yakaladığını ifade eden Eroğlu, tahmin oranında yüzde 90'ı bulan doğruluk seviyesine ulaşmanın kolay bir şey olmadığını kaydetti.

Meteorolojik tahminlerin çiftçiler için önemine de değinen Eroğlu, tarlalarda yaşanması muhtemel donma olaylarını önceden öğrenen çiftçilerin tedbir aldıklarını anlattı.

Sel, su baskını, yıldırım gibi doğal afetlerde can ve mal kayıplarının azaltılmasında da meteorolojinin büyük katkısı olduğunu vurgulayan Eroğlu, kurumun iklim değişikliğine ilişkin önemli çalışmaları bulunduğunu söyledi.

Kuruma, ''2023 yılında kendi sahasında çalışma yapan uluslararası kurumlar arasında ilk 10'a girme'' yönünde talimat verdiğini anımsatan Eroğlu, ''Meteoroloji çalışanlarında bu heyecan ve azmi görmenin mutluluğunu yaşıyorum'' dedi.

-AB'YE ÜYELİK SÜRECİNDE ÇEVRE FASLI-

AB'ye üyelik sürecinde gerçekleştirilen çalışmalara da değinen Eroğlu, Türkiye'nin birliğe katılmak için samimi çaba gösterdiğini vurguladı.

Eroğlu, İsveç'in dönem başkanlığı sırasında çevre faslına ilişkin müzakerenin başlatılması için girişimde bulunacaklarını söyledi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar da ''Yatırımlar en üst düzeyde meteorolojik hizmet vermek amacıya yapılıyor'' dedi.

Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonları ile ülke genelinde sıcaklık, basınç, yağış, nem ve radyasyon gibi meteorolojik parametrelerin sürekli ölçüleceğini anlatan Çağlar, şöyle devam etti:

''Bu yıl içerisinde ülke genelinde ölçümlerimizi yaygınlaştırmak için tarım, turizm sektörünün yoğun olduğu yerlere ve ilçe merkezlerine 200 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu tedarik edeceğiz ve bunları kuracağız. Hava tahmini, erken uyarı ve özellikle uçuculuk hizmetlerinde kullanılmak üzere 2010'dan itibaren ülke genelinde 100'e yakın küçük radar sistemi kuracağız. Aralık 2008'de tedarikini yaptığımız, ülkemizin en yüksek performansına sahip süper bilgisayarı da Eylül 2009'da kullanıma açacağız.''

Çağlar, otomatik meteoroloji gözlem istasyonlarının kurulmasında ortak çalışılan Finlandiya Şirketi'ne de katkılarından ötürü teşekkür etti.

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Kirsti Eskelinen de birlikte çalışılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, meteorolojik çalışmalarda tahminin doğruluk yüzdesinin artırılmasının önemli olduğunu vurguladı. Eskelinen, otomatik meteoroloji gözlem istasyonlarının bu anlamda önemli bir görevi yerine getireceğine inandığını ifade etti.

Konuşmaların ardından, Eroğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya, Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Eskelinen ve Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Çağlar ile 150 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu, 9 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem ve Raporlama Sistemi'ni butona basarak hizmete açtı.

Eroğlu, ayrıca tele-konferans yöntemiyle İzmir, Muğla, Antalya, Adana-Hatay, Samsun ve Trabzon-Rize radarlarının temelini de attı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber