Kredi kartındaki asıl büyük risk

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 18 Haziran 2009 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kredi kartları ile ilgili sağlanan ödeme kolaylığının yanı sıra asıl büyük tehlike gözden kaçıyor.Kredi kart borçlularına sağlanan ödeme kolaylığı 3 milyar TL'lik riski temizleyecek. Ancak, asıl büyük risk 11,8 milyar TL ile sadece asgari tutarı ödenen kart harcamalarında yatıyor...

Kredi kartı borçlarına sağlanan ödeme kolaylığı 3 milyar TL'lik birikmiş borcu rahatlatmasına karşın, kartta çok daha büyük risk kapıda bekliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkilileri, kart harcamalarının 11,8 milyar liralık bölümünün asgari tutar ödenerek çevrilmeye çalışıldığını bildirdi. Aylık yüzde 5'ler düzeyinde faiz işletildiği için her geçen gün katlanan bu borçların yakın zamanda yeni kredi kartı mağdurları doğuracağı endişesi yaşanıyor.

34 MİLYAR TL

BDDK yetkililerinin verdiği bilgiye göre Türkiye'de kredi kartıyla yapılan harcamaların toplam tutarı 34 milyar TL. Bunun 22.2 milyar TL'si, karttan harcama yapan vatandaşlar tarafından her ay ödeme döneminde düzenli olarak kapatılıyor. Dolayısıyla bu kesim herhangi bir faiz yüküyle karşılaşmıyor. Buna karşın önemli bir kesim asgari tutar olan yüzde 20'yi ödüyor. Borcun yüzde 80'i ise yüksek faiz işletilerek bir sonraki aya öteleniyor.

PAKETE GİRMEDİ

Yüksek faize maruz kalan ve sadece asgari tutarı ödenen bu borçlar her an temerrüde düşme riski taşıyor. Yapılan tespitler, ödeme kolaylığı sağlanan 3 milyarlık ödenmeyen kredi kartı borçlarının bu gruptan geldiğini gösteriyor. BDDK yetkilileri bankalarla yaptıkları görüşmeler sırasında, asgari tutarı ödenen kredi kartı borçlarına da düşük faiz işletilerek ödeme kolaylığı sağlanması konusunun gündeme geldiğini, ancak üzerinde mutabakat sağlanamadığı için pakette yer almadığını söylediler.

ASGARi ÖDEMEYE RATiNG GELiYOR

Bu arada BDDK, kr edi kartı bor cunu asgari düzeyde ödeyenlere yönelik yeni bir rating (derecelendirme) sistemi getirecek. Bu amaçla, kart bor cunun asgarisini ödeyerek sistemde kalmaya çalışan vatandaşlar sürekli izlenerek harcama ve ödeme düzeninde değişiklik görülenler ayrı bir gruba alınacak.

Bu şekilde ortak özellikler taşıyan müşteri kitlesinin asgari ödeme oranı yüzde 20íden yüzde 30ía çıkarılacak. BDDK yetkilileri, bu yolla harcamalarını kontrol edemeyen riskli kredi kartı kullanıcılarını disipline etmeyi planladıklarını söyledi.

Erdoğan SÜZER/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber