Dünya kalp operasyonlarına 'Türk' imzası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2009 15:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türk bilim adamı Prof. Dr. Murat Dikmengil tarafından geliştirilen ve kalp operasyonlarında ameliyat süresini kısaltarak başarıyı artırdığı belirtilen özel iğne ve ipliklerin üretim aşamasının tamamlandığı, pazarlama konusundaki çalışmalarda ise sona yaklaşıldığı bildirildi.

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı iken Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığına atanan ve kalp operasyonları konusunda gerçekleştirdiği çalışmalarla dünya tıp dergilerinde yer bulan Prof. Dr. Dikmengil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin'de görev yaptığı sırada başladığı bir araştırmaya Edirne'de devam ettiğini söyledi.

Yaklaşık 2 yıl önce çalışmasını başlattığı kalp operasyonlarında ameliyat süresini kısaltarak başarıyı artıran özel iğne ve ipliklerin üretim aşamasının tamamlandığını ve kullanıma hazır hale getirildiğini belirten Dikmengil, ''Ucuz üretim ve sektörün işleyişindeki pratik yapı nedeniyle üretimin Çin'de yapılması planlanmıştı ancak, daha sonra yaşanan bir takım aksaklıklar nedeniyle üretimi Almanya'da gerçekleştirdik'' dedi.

İğne ve ipliğin yapısal bilgilerinin, ürünler ticari boyut kazanıncaya kadar açıklanamayacağını vurgulayan Dikmengil, geliştirdiği projenin cansız hayvan kalpleri üzerinde yapılan uygulamalarında başarılar elde edildiğini aktardı.

''Dikmengil'' adı verilen iğnelerin üzerinde ''Dikmengil'' imzasının da bulunduğunu belirten Prof. Dr. Dikmengil, üretimin ilk aşamasında 12 iğne ve buna ait ipliğin Türkiye'ye geldiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

''Dünyada bir ilk olan, ameliyat süresini kısaltmayı sağlayan özel üretim iğne ve iplikler başarıyı daha da artıracak. Üretim aşaması tamamlandı. Pazarlama aşaması da Almanya'da yaşayan Türk asıllı bir mühendisimizce sürdürülüyor. Yani hemen her aşamasında Türk insanlarının emeği bulunan çalışma, yakın bir zamanda tüm dünyaya hizmet verecek.

Ben inanıyorum ki, ismimi taşıyan çalışma, dünyanın çeşitli yerlerinden olumlu sonuçlar vermeye başladığında Türkiye'deki farklı disiplinlerde yapılan çalışmaların da prestiji ile yapılacak araştırmaların güvenilirliği artacak. Araştırmalarımız şimdiye kadar dünya çapında çok ciddi saygınlığı bulunan birçok dergide yer buldu. Bu durum ülkem adına beni mutlu ediyor ve çalışmamda adımın yer alması beni gururlandırıyor.''

Yeni ürünlerin şu an için Türkiye'de kullanıma geçmesi için birtakım prosedürlerin yerine getirilmesi gerektiğini, bu nedenle ilk insan bedeni üzerindeki kullanımın Almanya veya Avrupa'daki bir ülkede gerçekleşeceğine işaret eden Dikmengil, iğne ve ipliğin şu an Türkiye'de cansız hayvan kalpleri üzerinde deneme çalışmalarına ışık tuttuğunu ifade etti.

-YENİ BİR PORTEGÜ DE TASARLANDI-

Çalışmanın, şimdiden dünyanın çeşitli bölgelerinden yankı bulmaya başladığını dile getiren Dikmengil, üretilen ''Dikmengil'' imzalı iğnenin özel bir ürün olduğunu, bunun daha randımanlı çalışması için ise yeni çalışmalar başlattıklarını söyledi.

Tüm ameliyat iğnelerinin, özel olarak üretilmiş ve portegü (dikiş atarken iğneyi tutmaya yarayan alet) adı verilen özel ameliyat aletleriyle kullanıldığını aktaran Dikmengil, ''Benim ürettiğim iğnenin daha randımanlı kullanılabilmesi için Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran ile yeni bir portegü tasarladık. Teknik çizimlerini tamamladığımız bu portegünün deneme üretimi için dünya çapında cerrahi el aletleri imal eden firmalarla görüşmelere başlayacağız. Tasarladığımız portegüyü pazarlayabilirsek, iğnem, daha verimli bir şekilde kullanılacak. Burada hedef, kalp ameliyatlarını daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilmek'' dedi.

Prof. Dr. Dikmengil, çalışmasının her aşamasında Trakya Üniversitesi Rektörü Duran'ın ilham kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber