4/B'li laborant alınırken sözlü veya mülakat sınavı yapılabilir mi?

4/B esaslarının sık sık değişmesi, esasların son halinin Başbakanlık Mevzuat Bilgi Sisteminde yer almaması, uygulamada sorunlar oluşturmaktadır. Örneğin, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi sözleşmeli laborant ve hemşire almak için ilana çıkmış ancak ilan metnine "Ayrıca Laborant için uygulamalı-mülakat sınavı yapılacaktır" şartını koymuştur. Kamu kurumlarının dahi, personel alımında yanlışlıklar yapmasından dolayı, 4/B'li personel alım yöntemlerini bir kez daha açıklıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Haziran 2009 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4/B'li personel alımı "7/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar"a göre yürütülmektedir. Bu esasların en son güncel hali memurlar.net'in http://www.memurlar.net/haber/33818/ adresinde yer almaktadır. Esasların Ek-2. maddesi personel alım şekillerini tek tek belirlemiştir.

Buna göre 4/B'li personel alımı şu şekilde yapılabilmektedir.

YAZILI SINAV VEYA SÖZLÜ SINAV YAPILAMAZ

1- Kurumlar almak istedikleri kadroyu ÖSYM'ye bildirebilir, ÖSYM ilana çıkar, tercih ve puan üstünlüğüne göre ÖSYM yerleştirmeyi yapar. Sözlü veya başka bir sınav uygulanmaz.

2- Kurumlar almak istedikleri kadrolar için kendileri ilana çıkar. Başvuranlar arasında en yüksek puanlı olan kişiler kadro adedince atanır. Sözlü veya uygulamalı sınav yapılmaz.

YAZILI VEYA SÖZLÜ SINAVIN İSTİSNASI

3- Yazılı ve/veya sözlü sınav yapılabilecek unvanlar şu şekildedir: Arşiv uzmanı, Çözümleyici, İnsan hakları uzmanı hukukçu, Mütercim, Mütercim-tercüman, Programcı, Sistem çözümleyicisi, Sistem programcısı, Tapu arşiv uzmanı, Tercüman
Bu unvanlarda kurum, puan sırasına göre on katı kadar adaya yazılı veya sözlü sınav uygulayabilmektedir. 10 katı kadar aday sıralamasına giremeyenler yazılı veya sözlü sınava alınmamalıdır.

KPSS ŞARTININ ARANMAYACAĞI UNVANLAR

4- KPSS şartı olmayan kadrolar: Avukat (kısmi zamanlı), Diş tabibi, Eczacı, Gemi adamı, Kaptan, Pilot, Tabip, Uçak kontrol ve bakım makinisti, Uçuş teknisyeni, Uzman tabip ile "Kamu kurum ve kuruluşlarının yurtdışı teşkilatlarında istihdam edilecek personel, yabancı uyruklular ve yükseköğretim kurumlarının gemiadamı pozisyonları ile araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleri ile sınırlı olmak üzere istihdam edecekleri personel"
Bu unvanlar için KPSS sınav şartı bulunmamaktadır.

MESLEKİ SINAV UYGULANABİLECEK UNVANLAR

5- Mesleki sınav uygulanacak unvanlar: Dans uzmanı, Deniz trafik başkılavuzu, Deniz trafik kılavuz yardımcısı, Deniz trafik kılavuzu, Derici, Dispeç, Dokumacı-öğretici, Editör, Foto dizgi operatörü, Fotoğrafçı, Fresk ressamı, Hattat, Heykeltıraş, Işıkçı, İşaret dili tercümanı, Kalemkar, Kameraman, Konservator, Kostüm kreatörü, Kostümcü, Kurşuncu, Mizanpajcı, Mücellit, Müzikçi, Nota ressamı, Saz sanatçısı, Sedefkar, Senarist, Seramikçi, Tasarımcı, Tashihçi, Taş işleyici, Tonmaister, Vitray ustası, Yapımcı, Yayın koordinatörü, Yazma eser pataloji uzmanı, Yazma eser uzmanı, Yönetmen...
Mesleki uygulamalı sınavlar da, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkrada belirtilen usule uygun olarak ilan edilir ve gerçekleştirilir.

BELEDİYELERE SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALIMI

6- Belediyelere sözleşmeli personel alımı: 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine göre sözleşmeli personel alınmaktadır. Kanunda bu personel hakkında 4/B hükümleri uygulanacağı belirtilmiştir. Ancak, ilk defa bu statüde personel alımında, esaslarda yer alan hükümler uygulanmamaktadır.

ADALET BAKANLIĞINA SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALIMI

7- Adalet Bakanlığına sözleşmeli personel alımı: Esaslarda bu konuya ilişkin olarak yer alan hüküm şu şekildedir: "Adli ve idari yargı ile ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde bu Esaslar kapsamında çalıştırılmak üzere alınacak sözleşmeli personel 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 114 üncü maddesindeki usul ve esaslara göre sınava tabi tutularak istihdam edilir."

SON DEĞERLENDİRME

Yukarıda da görüleceği üzere, üniversitelerde araştırma-geliştirme projelerinde proje süreleri ile sınırlı olmak üzere istihdam edecekleri personel için KPSS şartı yer almamaktadır. Eğer laborant alımı bu kapsamda ise KPSS şartı aranmayabilir. Ancak bu kapsamda değilse, yani bir araştırma-geliştirme projesi söz konusu değilse laborant alımı ile hemşier alımı arasında bir fark yoktur ve yazılı veya sözlü veyahut da uygulamalı sınav yapılamaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber