İş Mahkemesi AKP'li belediyeyi haksız buldu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Haziran 2009 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BATMAN'ın Beşiri İlçesi'nin AKP'li Belediye Başkanı Sait Karabulut'un gerekçe göstermeden işten çıkardığı 33 işçi, iş mahkemesine açtıkları davayı kazandı. İşçilerin işe iade edilmelerine karar verildi.

Beşiri İlçesi'nde 29 Mart yerel seçimlerinde belediye başkanlığını AKP'ye kaptıran DTP'li belediye başkanı Burhan Kurhan'ın döneminde işe alınan 33 işçinin iş akitleri, hiçbir gerekçe gösterilmeden tek taraflı olarak feshedildi. İşçiler İş Mahkemesi olarak da görev yapan Beşiri Asliye Hukuk Mahkemesi'nde işe iade davası açtı. İşçiler adına dava dilekçesi hazırlayan avukat Sezgin Tanrıkulu, müvekkilerinin DİSK Genel-İş Sendikası üyesi olup toplu iş sözleşmesine tabi olduklarını, buna rağmen iş akitlerinin tek taraflı olarak feshedildiğini belirtti.

Hiçbir görüşme ve yazılı onay alınmadan tek taraflı gerçekleşen fesih işleminin hukuka aykırı olduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, ayrıca Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi'nin de bu konuda daha önce verdiği kararları da emsal gösterdi. Müvekkilinin tamamen keyfi ve kötü niyetli bir uygulamaya maruz kaldığını belirten Tanrıkulu dava dilekçesinde şunları belirtti:

?Beşiri Belediyesine Batman Valiliğince personel giderinin yüzde 30'u dikkate alınarak 34 kişilik geçici işçi vizesi verilmiştir. Ancak müvekkile, ?Vize oranının aşıldığı sizin de geçmiş dönemde işe alındığınız tespit edilmiştir' denilmiş, ancak müvekkil İçişleri Bakanlığının oluruyla daimi statüye alınmıştır. Belediyeler hiyerarşik olarak İçişleri Bakanlığına bağlı olduğu için davalı kurum siyasi saiklerle hareket edip belediyeyi ticari kuruluş mantığıyla yürütmektedir. Seçim sonucunda belediye başkanının değişmesi üzerine yeni başkanın bu işçileri siyasi rövanş olarak kullanmak istemiştir. Zira seçimden 3 hafta sonra işten çıkarma işleminin yapılması son derece düşündürücüdür. Yapılan hukuka aykırı bu işlem nedeniyle müvekkilin Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmeler ile toplu iş sözleşmesiyle elde ettiği hakları, işverence kötü niyetli olarak iş akdinin feshi ile elinden alınmıştır. Feshin geçersizliğine karar verilip işe iade edilmesi, mahkum kaldığı sosyal hakların ödenmesi talep olunur.?

Mahkeme, dava dilekçesinde belirtilen taleplerin tümünün kabulüne, işçilerin işe iadelerine, fesih kararının iptaline, işçilerin bu süre içinde yoksun kaldıkları sosyal haklarının da ayrı ayrı ödenmesine karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber