Dijital bilgiler güvende değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2009 15:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu, "Elektronik ortamda yaptığınız her şey izlenebilir, kaydedilebilir, takip edilebilir ve de bulunabilir" dedi.

Sağıroğlu, işin içinde teknoloji olduğunu ama temelinin de insan bulunduğunu belirterek, "Donanıma ağırlık veriyorsunuz, yüksek koruma sağlıyorsunuz ama insan zafiyeti bunları boşa çıkarabiliyor. Sistem saldırıları, yüzde 70 insan zafiyetinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

İnternet ve yerel ağlarda yapılan her türlü çalışmanın izlenebileceği uyarısında bulunan Sağıroğlu, silinmek istenilen dijital bilgilerin, nasıl silineceği bilinmediğinde tekrar elde edilebileceğine işaret etti.

Elektronik ortamda yapılan her şeyin izlenebileceğini söyleyen Sağıroğlu, düzgün altyapı kurulması durumunda hackerların yakalanabileceğini de belirtti.

Kablolu ya da kablosuz tüm ADSL modemlerin, hackerların sızma noktaları olduğunu anlatan Sağıroğlu, kablosuz modem üzerinde yapılacak iki düzenlemeyle en azından saldırı ihtimalinin azaltılabileceğine dikkati çekti. Sağıroğlu, bilgisayarların bir çeşit plaka görevi gören MAC adresleri olduğunu, bu adresin modeme tanıtılarak bu adres dışındaki bağlantı isteklerinin reddedilmesinin sağlanabileceğini belirtti.

Sağıroğlu, kablosuz modemin adını listeleyen SSID'nin de yine modem üzerinden gizlenip görünmez hale getirilebileceğini ve böylece kablosuz internet arayan tarayıcıların bu modemi görmesinin engellenebileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber