Askeri yargının yetkileri kısıtlanmadı, kışlasına geri döndü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2009 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askeri mahkemelerin görev ve yetkileri yıllardır tartışılıyordu. Meclis'te kabul edilen yeni bir yasaya göre, askerlerin işlediği 'Anayasal düzene karşı suçlar' ile 'terör ve çete' suçları doğrudan özel yetkili sivil savcılıklar tarafından soruşturulacak. Yasayı değerlendiren uzmanlar, askeri yargının yetkilerinin sınırlandırılmadığını, aksine kışlasına geri döndüğüne dikkat çektiler.

Yasayı CİHAN muhabirine değerlendiren Hukukçular Birliği Başkanı Sinan Kılıçkaya, demokratik ülkelerde olması gerekenin de bu olduğunu söyledi. Askeri mahkemelerin yalnızca disiplin suçlarına bakacağına dikkat çeken Kılıçkaya, "Ama bizde sivilleri dahi yargılayacak durumdaydı. Bu yasa değişikliği ile asker, olması gereken yere çekilmiş oldu." dedi.

CHP'nin yasaya karşı çıkarak kendi içinde çeliştiğini vurgulayan Kılıçkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir yandan 80 öncesi darbecileri yargılayalım, Anayasa'nın yargılamayı engelleyen maddelerini kaldıralım denecek. Arkasından da askeri yargının alanının daraltılmasına, kendi alanı içerisine alınmasına, kışlasına geri dönmüş olmasından da rahatsız olunacak. Bunu anlamlandırmak mümkün değil. Demokratik bir yaklaşım değil. Darbeci bir yaklaşım. Askeri yargının sivil alana dahil olmasına, alanını genişletmesine karşı çıkmamakla kendi içinde çelişkiye düştüler."

Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ise hukuk, mahkeme birliği açısından ve son günlerdeki gelişmelere çözüm olması bakımından isabetli bir karar olduğunu vurguladı. "Parlemantonun meseleye el koyarak çözüm bulma girişimlerinden biri olarak değerlendirmek lazım." diyen Tanrıverdi, sadece burda düzene yönelik suçlar olduğu takdirde asker kişilerin sivil mahkemelerce yargılanmasının hukukçular tarafından da çok tartışılan çift başlılığı ortadan kaldıracağını ifade etti.

Kanunun, askeri yargıyı da sadece askeri disiplin sınırları içerisine sokacak isabetli bir girişim olarak değerlendirilmesini isteyen Tanrıverdi, "Bizim bilemediğimiz Ergenekon soruşturması kapsamında askeriye içinde bulunan bir kısım zanlılara ulaşma konusunda da sıkıntı çekildiği de düşünülebilir. Dolayısıyla son çıkan belge ve ondan önceki Ergenekon soruşturmasının sonucu olarak siyasileri harekete geçirmiştir. Demokrasi açısından da Türk Silahlı Kuvvetleri vesayeti elden bırakmak istemiyor. Bu noktada yargılamada sivil yargının kendi içine sokulmaması süretiylede bir kısım meseleler 'kol kırılır yen içinde kalınıyor.' Ama bu silahlı kuvvetlerin iç meselesi değil, Türkiye'nin siyasi meseleleri oluyor. O bakımdan bu demokrasinin gelişmesi açısından ve silahlı kuvvetleri bünyesi içerisinde, meşru düzen dışında, hukuk dışında, demokrasi dışında çözüm arayan düşünceleri de engelleyecek bir girişim olarak değerlendirmek lazım." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber