MEB'den özellikle kız çocuklarının okullaşmasının artırılması projesi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Temmuz 2009 14:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 487 bin 910 kız çocuğun ortaöğretim seviyesinde okullaşmasını sağlamak amacıyla "Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Artırılması Projesi" başlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 487 bin 910 kız çocuğun ortaöğretim seviyesinde okullaşmasını sağlamak amacıyla "Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Artırılması Projesi" başlattı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, projenin tanıtımı için MEB Tevfik İleri Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çubukçu, bilgi odaklı bir ekonomide, kadınların etkin rol alabilmeleri için sadece okur-yazar değil, eğitimin her düzeyinde bulunmalarını ve nitelikli bir eğitim almalarını gerektirdiğini vurguladı.

Bakan Çubukçu, bu çerçevede Türkiye ve Avrupa Komisyonu arasında imzalanan ve Milli Eğitim Bakanlığı Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı'nca koordine edilecek yeni bir proje başlatıldığını bildirdi. "Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Artırılması Projesi ile başta kadınlar olmak üzere insan kaynaklarının geliştirilmesi ve iş piyasasına girişi için kız çocuklarımızın ortaöğretim seviyesinde okullaşmasının artırılmasını amaçlamaktayız" diyen Bakan Çubukçu, kız öğrencilerin ortaöğretim seviyesinde okullaşmasının daha düşük olduğuna işaret etti. Bu nedenle projede "özellikle kız çocukları" ifadesinin kullanıldığını söyleyen Çubukçu, projenin, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali İşbirliği fonlarından bütçelendirildiğini ve 16 milyon avroya mal olacağını anlattı.

Projenin teknik yardım, ekipman ve donatım desteği, pilot projeler için hibe programı olmak üzere üç bileşeni bulunduğunu ifade eden Bakan Çubukçu, hibe programının sivil toplum kuruluşlarının, eğitim kurumlarının ve yerel idarelerin, konuyla ilgili hazırladıkları projelere destek vermek üzere planlandığını kaydetti. Bakan Çubukçu, kız çocuklarının okullaşmasında yerel unsurların önemli olduğunu vurguladı.

Coğrafi ve kültürel farklılıkların, çeşitli etkenlerin kız çocuklarının okullaşmasını engellediğini anlatan Bakan Çubukçu, sivil toplum kuruluşlarına bu projeye aktif şekilde katılmaları için çağrıda bulundu.

Bakan Çubukçu, projeyle öncelikle kız çocuklarının lise veya mesleki eğitim kurumlarına kayıt oranlarını artırmayı, kız çocuklarının okuldan ayrılma oranlarını azaltmayı, kızların ve kadınların mesleki iş gücüne yönelik kabiliyet ve yeterliliklerini artırmayı hedeflediklerini anlattı.

Temel öğretimin zorunlu olduğunu, ortaöğretime ise isteği bağlı olarak gidildiğini hatırlatan Bakan Çubukçu, kız çocuklarının ortaöğretimde ve daha ileri düzeyde eğitim almalarını istediklerini söyledi.

Ortaöğretim seviyesine geçen kız çocuklarının üniversiteye gitmekte zorlanmadıklarını belirten Bakan Çubukçu, projenin 43 ilde uygulanacağını, hedef kitlede özellikle ortaöğretim çağındaki okula gitmemiş kız çocukları ile yetişkinler olduğunu kaydetti.

Proje illeri belirlenirken, az gelişmişlik düzeyinin eğitim üzerindeki etkisinin baz alındığını belirten Bakan Çubukçu, proje kapsamında okulu terk etme riski bulunan öğrencilerin belirlenmesi, kızların okullardaki başarısı, erişimi ve devamı için gerekli koşulların iyileştirilmesi,

açıköğretim kurumlarına erişim konusunda bilincin artırılması, mesleki ve teknik eğitim kurslarının düzenlenmesi gibi faaliyetlerin de destekleneceğini anlattı.

Dokuzuncu Kalkınma Planı'nda ve 60. Hükümet Programı'nda, 2012-2013 öğretim yılı itibariyle ortaöğretimde brüt okullaşma oranının yüzde 100 olarak gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini anımsatan Bakan Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ortaöğretimde brüt okullaşma oranı, 2008-2009 öğretim yılında genel ortaöğretimde yüzde 45.37, mesleki ve teknik ortaöğretimde ise yüzde 31.26 olmak üzere yüzde 76.62 olarak gerçekleşmiştir. Son yıllarda özellikle kız öğrencilerin net okullaşma oranlarında olumlu yönde artış sağlanmış olsa bile, 2008-2009 öğretim yılı itibariyle erkek öğrencilerin okullaşma oranı yüzde 60.63 olarak gerçekleşirken, kız öğrencilerin okullaşma oranı yüzde 56.30'dur. Dolayısıyla başlattığımız bu yeni proje ile başta kız çocukları olmak üzere okullaşma oranının gerisinde kalan illerimizde hayata geçirilecek projelerle, sadece ilköğretimde değil, ortaöğretimde de yüzde 100 okullaşma hedefine ulaşacağımızı umut ediyorum."

Bakan Çubukçu, soru üzerine, hiç okula kaydedilmeyen kız veya erkek çocukların okullaşmasıyla ilgili çalışmaları anlattı. Bakanlığın, Türkiye'de eğitim çağındaki bütün çocukları rahatlıkla takip edebildiğini söyleyen Bakan Çubukçu, "Bugün Türkiye genelinde hangi okulda kaç öğrenci, hangi nedenlerle okula gidiyor veya gitmiyor bunu tespit ediyoruz. Özellikle zorunlu eğitim çağında olup, eğitimlerine bir şekilde ara verilen veya verdirilen çocuklar için çok kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Okullara, "Adrese Dayalı Kayıt Sistemi"nin bu tür çalışmaları da kolaylaştırdığını vurgulayan Bakan Çubukçu, bunun "çok modern bir sistem" olduğunu belirtti. Bu yolla 1 milyonun üzerindeki çocuğun evlerine en yakın okullara kaydedildiğini ifade eden Bakan Çubukçu, "O kayıtlarda gözüken ancak okula gelmeyen çocukları doğrudan okul idareleri takip edebilecek. Bu çok daha sağlıklı bir yöntem olacak. Okullara gönderilmeyen çocukları, daha küçük birimlerde takip edebileceğiz. Neden okula gelmedikleri, okul idaresi tarafından takip edilecek" diye konuştu.

Bakan Nimet Çubukçu, "Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Artırılması Projesi" kapsamında, hedef kitlede 487 bin 910 kız çocuk bulunduğu belirtti. Bakan Çubukçu, bu çocukların yaş gruplarına göre örgün eğitim kurumlarına ve açıköğretim lisesine devam edeceklerini anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber