Genç vekillerin tazminat harekátı yaşlılardan döndü

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 02 Temmuz 2009 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nuray BABACAN

Yeniden seçilemeyen ve emeklilik hakkı kazanmayan milletvekillerine emekli olana kadar 2 bin TL'yi bulan tazminat ödenmesini öngören düzenlemeyi genç milletvekilleri "Bütçe torba tasarısına" monte etmek istedi.

Grup başkanvekilleri "Liderlerle görüşmedik" diyerek isteği geri çevirdi.

TBMM Genel Kurulu'nda "askerlerin sivil mahkemede yargılanması" operasyonunun yanı sıra üç partinin genç milletvekillerinin hazırladığı "emeklilik operasyonu", yaşlı milletvekillerine takıldı. Türk Parlamenterler Birliği'nin daha önce AKP milletvekillerine teklif verdirerek yapmaya çalıştığı operasyon böylece ikinci kez engellendi. Yeniden seçilemeyen ve emeklilik hakkı da kazanmayan milletvekillerinin durumunu sağlama almak için yasa önerisi hazırlanmıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, "Tüm partilerin mutabakatı olmadan gündeme getirmeyin" dediği teklif rafa kaldırılmıştı.

21.00 operasyonu

TBMM Genel Kurulu'nun oldukça hareketli geçen son çalışma günü, yasa teklifi bir önerge ile "Bütçe torba tasarısına" monte edilmek istendi. CHP'li bir milletvekili, gece 21.00 sıralarında Genel Kurul Başkanlık Divanı'nın arkasındaki odada, "askerlerin sivil mahkemede yargılanması" önergesiyle boğuşan grup başkanvekillerini ziyaret etti. CHP'li milletvekili, "AKP, MHP ve CHP'den genç arkadaşlar imza atacaklar, önergeyi işleme alın" dedi. Grup başkanvekilleri, "Liderlerle görüşmedik, tek başımıza inisiyatif kullanamayız" diyerek isteği geri çevirdiler. Milletvekilinin, "Sizin haberiniz olmasın, altında imzası olan bizler yaptırmış oluruz" ısrarı da sonucu değiştirmedi. Düzenlemenin yapılacağı 9'uncu madde oylanıp kabul edilince, yapacak bir şey kalmadı. Düzenleme, yeniden seçilmeyen ve genç oldukları için emeklilik hakkı da kazanamayan vekilleri ilgilendiriyor. Milletvekili emeklisi olabilmek için süreyi doldurmaları gereken eski milletvekilleri, görevleri boyunca kendilerine ödenen 2 bin TL'lik "özel hizmet tazminatının" emekli olana kadar verilmesini istiyorlar. Geçen dönemlerde bu nedenle emekli olamayan ve maaş alamayan 70 milletvekili bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber