Uykusuzluk ciddi bir sağlık tehlikesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2009 21:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Philips tarafından dünya çapında beş ülkede gerçekleştirilen anket, bir yöneticinin gecede uyuması gereken sekiz saatten yüzde 19 daha az uyuduğunu ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 40'ı uykusuzluklarının nedenini dünya ekonomisinin mevcut durumuna bağladı.

Philips'in düzenlediği ankete yanıt verenlerin yüzde 61'i işlerinin çektikleri uykusuzluk nedeni ile olumsuz etkilendiğini belirtti. Katılımcıların her biri yılda 6.2 gününün yetersiz uykudan etkilendiğini tahmin ediyor ve bu durum dünya çapında şirketlerde milyonlara mal oluyor. Örneğin, İngiltere'de yöneticiler yılda 6.7 gün uykusuzluk nedeni ile etkileniyor ve şirketler yaklaşık her bir yönetici başına yılda £850 üretkenlik kaybına uğruyor. 4.3 milyon yönetici olduğu düşünülürse, bunun ekonomiye yıllık olarak maliyeti £3.63 milyar seviyesine kadar çıkabiliyor.

Anket ayrıca uyku eksikliği üzerine elde edilen bulgulara ek olarak yöneticilerin yüzde 96'sının uykusuzluğun sağlık üzerinde ciddi etkileri olduğunu bilmesine rağmen sadece yüzde 29'unun problemli uyku düzenini başkaları ile konuştuğunu ortaya çıkardı. Bu konuda konuşanlardan sadece yüzde 27'si profesyonel olarak bir doktorun yardımına başvuruyor ve çoğunluğu problemleri hakkında sadece aileleri ve arkadaşları ile konuşuyor.

Yanıt verenlere ayrıca göreceli olarak daha iyi bilinen bir uyku bozukluğu olup uyku esnasında solumanın tekrarlayan bir şekilde kesilmesi ile karakterize olan, Obstrüktif Uyku Apnesi (OSA) hakkında bilgi sahibi olup olmadıkları soruldu. OSA genç yetişkinler arasında oldukça yüksek oranda görülmektedir. Anketten çıkan bulgular, katılanların yüzde 60'ının Obstrüktif Uyku Apnesinden (OSA) tedavi edilebilir bir hastalık olarak haberdar olduklarını, ilgi çekici bir şekilde, horlamanın bir OSA semptomu olmasına rağmen, yanıt verenlerden sadece %35'i horlamayı kendilerinin kişisel bir problemi olarak gördüklerini, geri kalan %65'in ise horlamayı herhangi bir şey yapmalarına gerek olmayan önemsiz bir dert olarak tarif ettiklerini ortaya koyuyor.

Anket tıp mesleğinin genellikle karşı karşıya kaldığı bir problemi de vurguluyor ve uyku apnesi ve diğer uyku ile ilgili problemlerin, kişilerin semptomları tanımaması veya uyku problemlerini doktorları ile konuşacak kadar ciddiye almamaları nedeni ile teşhis edilmeden kaldığını gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen araştırmalar, kalp hastalığı, felç ve diyabet ile OSA arasında bir bağlantı olduğunu da gözler önüne seriyor.

Philips Ev Sağlık Bakım Hizmetleri Çözümleri, Medikal Direktör Dr. David White insanların yeterli uyumamasının sebebini ya insomni olarak adlandırılan uyuyamama hastalığına veya uyumak için yeterli zamanı ayırmamalarına bağlıyor. Her iki durumun da mevcut ekonomik koşullar altında iş ile ilgili yaşanan stres sonucunda meydana geldiğini ve insanların uykuyu çok daha ciddiye alması gerektiğini söylüyor. Dr. White yorumlarına şöyle devam ediyor: ?Uyku opsiyonel değildir, tamamen insan sağlığı için gereklidir. İyi uyumamanın sonuçları belgelere dökülmüştür. Yeterli uyku almayan insanlar kilo alabilir, diyabete, ve yüksek kan basıncına daha yatkındırlar ve hatta kalp krizi riski taşımaktadırlar. Eğer uykuyu daha ciddiye almazsak, ciddi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalabiliriz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber