Erdoğan: Greve gideceklerse buyursunlar gitsinler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2009 19:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, çalışanları enflasyon altında ezdirmediklerini, geçmişten gelen kayıpları telafi ettiklerini söyledi. Toplu iş sözleşmesine değinen Erdoğan, "Şimdi diyorlar ki greve gideceklermiş. Kusura bakmasınlar, eğer greve gideceklerse buyursunlar gitsinler" dedi.

Başbakan Erdoğan, Atatür Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti Sakarya İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, sendikal haklar için en yoğun gayreti kendilerinin yaptığını söyledi. 1 Mayıs'ı tatil yaptıklarını ifade eden Erdoğan, çalışanları mağdur etmediklerini kaydetti. Erdoğan, "Çalışanların yıllar boyunca ödenmeyen işçi, memur kardeşimin zorunlu tasarruf hesabında biriken hakları vardı. Ana para ve nema olmak üzere 13,5 katrilyonu biz ödedik. Konut edindirme yardımı altında 3 katrilyonu biz ödedik. İşçiyi memuru düşünen kim. AK Parti iktidarı biz." diye konuştu.

Toplu iş görüşmelerinde 2009 için 3+ 4,5 yani ilk 6 ayda yüzde 3, ikinci 6 ayda 4.5 zam yapmayı önerdiklerini hatırlatan Erdoğan şöyle konuştu: "Eğer yıl sonu itibariyle bu yaptığımız zam enflasyonun altında kalırsa aradaki farkı size ödeyeceğiz. Bir kriz döneminden geçiyoruz. Şu anda Ereğli Demir Çelik'te işçilerin maaşı yüzde 30 düşük olarak toplu sözleşme imzaladı. Macaristan'da sendikalar yüzde 30 düşüş olarak sözleşme imzaladı. Ya biz böyle bir şey istemiyoruz. Gelin bizim teklifimizi kabul edin. Bunun da istismarını yapıyorlar. Şimdi diyorlar ki greve gideceklermiş. Kusura bakmasınlar. Eğer greve gideceklerse buyursunlar greve gitsinler. Bana ait özel kasam yok. Milletin bize emanet ettiği paradan maaş ödeyeceğiz. Bizim bu parayı iyi yönetmeliyiz. Eğer bunu iyi yönetemezsek işçinin, memurun maaşını kim verecek ?"


Türk İş'ten Başbakan'a sert cevap

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakan Erdoğan'ın, kamu kesimi toplu iş sözleşmesi görüşmeleriyle ilgili sözlerine 'eylemli' cevap verdi

Mustafa Kumlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Recep Tayyip Erdoğan'ın, AK Parti Sakarya İl Kongresi'ndeki kamu kesimi toplu iş sözleşmeleriyle ilgili sözlerini ''talihsizlik'' olarak değerlendirdi.

Kumlu, şunları kaydetti:

''Başbakan'ın, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürerken bu tür açıklamalar yapması, 'toplu iş sözleşmesi düzenini hiç kavrayamadığını gösteriyor'. Bu düzende, 'vermiyorum' diye bir yaklaşım kabul edilemez, müzakere esastır. Sayın Başbakan'a cevabımızı eylemlerimizle vereceğiz.

Sayın Başbakan, sendikalarla ve çalışanlarla iyi ilişkilerinden, sosyal diyalog mekanizmasını çok iyi işlettiklerinden bahsediyor. Ama bizi hiçe sayarak gece yarısı 'kölelik yasası'nı çıkarıyorlar. Bizi hiçe sayarak gece yarısı sağlığa katkı payı getiren yasayı çıkarıyorlar. Bankacılık iş koluna nisan ayında yaptıkları teşmili, temmuz ayı başında geri alıyorlar. Bu mu sosyal diyalog? Bu mu çalışanların haklarını korumak?

Başbakan, 'bizden bu kadar, greve gitsinler' diyor. Bu yaklaşımı o çok sözünü ettiği sosyal diyalog kavramıyla bağdaştırmak mümkün değil. Başbakan, çalışanları enflasyona ezdirmediğini söylüyor. Biz, enflasyon oranında zam istiyoruz, ama vermiyor. Bizi yüzde 3, yüzde 4 gibi komik oranlara mecbur etmeye çalışıyor. Bu mümkün değil.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber