SPK Başkanı, en ucuzu 135 bin Euro olan Audi A8'den aldı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 07 Temmuz 2009 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Piyasalar, VOB ve İMKB'deki manipülasyonla çalkalanırken, SPK Başkanı Akgiray, görevdeki en önemli kararlarından birini makam aracıyla ilgili verdi. Akgiray, yılda 20 adet satılan ve en ucuzu 135 bin Euro olan Audi A8'den aldı

HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

Son günlerde VOB ve İMKB'deki manipülasyon iddiaları ile gündemden düşmeyen sermaye piyasalarında bu kez ?Audi A8' krizi patlak verdi. Yaklaşık dört ay önce SPK Başkanlığı'na atanan Vedat Akgiray'ın, eski Başkan Turan Erol'un da kullandığı mevcut makam arabasının yetersiz bularak kuruma, Türkiye'de yılda sadece 20 tane satılan ve liste fiyatı 136 binle 250 bin Euro arasında değişen Audi A8 marka otomobil aldırdığı ortaya çıktı. Zamanının çoğunu SPK'nın İstanbul ofisinde geçiren Akgiray, Kurum'un Ankara'daki merkezine yaptığı ziyaretlerde de yeni aracını yanından ayırmadığı belirtildi.

İMKB'YE CEZA KESİLMİŞTİ

Akgiray'ın otomobil kararı hem SPK hem de bu kurumun sponsoru olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda da (İMKB) kulisleri hareketlendirdi. Akgiray'ın yeni aracının özellikle SPK'nın uyguladığı tasarruf tedbirleri nedeniyle 2006 yılında makam otoları geri alınan, cep telefonları iptal ettirilen hatta masalarındaki telefonlarına bile sınırlama getirilen İMKB yönetiminde sıkıntı yarattığı kaydediliyor. Sermaye Piyasası Kurulu 2006 yılında Başbakanlık Tasarruf Genelgesi'ni yürürlüğe sokarak İMKB'nin her türlü harcamasına sınır koydurmuş, uymayan yöneticilere ceza kestirmiş hatta İMKB Başkanı ve Başkan yardımcıları uzun süre maaş alamamıştı. Söz konusu uygulama ancak geçen yıl Başbakanlık'tan gelen direktif doğrultusunda yürürlükten kaldırtılabilmişti. Tasarruf Genelgesi İMKB için kaldırılırken, SPK'nın hálá bu kurala tabi olması nedeniyle yeni Başkan Vedat Akgiray'ın Audi A8 marka otoyu kuruma nasıl aldırttığı ise büyük bir soru işareti taşıyor.

Yaşar Büyükanıt Paşa'ya aynı A8'in zırhlı versiyonu alınmıştı

Genelkurmay eski Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt'a geçen yıl emekliye ayrılırken alınan otomobil, SPK Başkanı Vedat Akgiray'ın son aldığı lüks otomobille aynı model. An cak iki araç arasında zırh ve fiyat farkı var. Org. Yaşar Büyükanıt'a emekliliği için alınan Audi A8L marka bir otomobil, tamamen zırhlı, mayın, el bombalarına karşı da dayanıklı. Bu yüzden Büyükanıt'a alınan aracın değeri vergiler de eklendiğinde 500 bin Euro'ya ulaşıyor.

Karacan ve Cansızlar Opel'e, Turan Erol Passat'a biniyordu

Yeni Başkan Akgiray, otomobil tercihiyle kendisinden önceki SPK başkanlarına büyük fark attı. SPK'nın 1990 yıllardaki efsane başkanı Ali İhsan Karacan Opel Vectra otomobile binerken, eski başkanlardan Doğan Cansızlar da görev süresini yine aynı markalı araçla tamamlamıştı. Cansızlar'dan sonra göreve gelen Turan Erol ise mevcut makam aracının yıpranması nedeniyle değişikliğe gitti. Ancak Erol'un seçimi de mütevazi olmuş, tıpkı Opel Vectra gibi İMKB yöneticilerinin de kullandığı Volkswagen Passat'ı seçmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber