Kamu işçisi ilk altı ay yüzde 3, ikinci altı ayda ise yüzde 5.5 zam alacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2009 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk - İş, sabah 81 ilde eylem yaptı. Gelişmeler greve doğru giderken, öğleden sonra Bakan Yazıcı ile yeniden pazarlık başladı. Akşam saatlerinde anlaşmaya varıldı. Kamu işçisinin maaşına ilk altı ay yüzde 3, ikinci altı ay yüzde 5.5 zam yapılacak

Kamuda 270 bin kişiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlandı. Sabah, Türk - İş'in 81 ilde bir satlik iş bırakma eylemiyle hareketli başlayan günün akşamında anlaşmaya varıldı. Buna göre, işçi ücretlerine bu yılın ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 5.5 zam yapılacak. Ayrıca, düşük ücretlere 60 lira iyileştirme uygulanacak.

Türkiye çalışma hayatı, dün oldukça hareketli bir gün yaşadı. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine önce AKP il binaları önünde basın açıklamaları yapan Türk - İş'e bağlı sendikalar, 1 saat iş bırakma eylemi yaptı. Ardından yoğun görüşme trafiği başladı. İşçi sendikalarının yöneticileri önce Cumhurbaşkanı Gül'le görüştü. Dana sonra Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile pazarlığa oturdular. Yaklaşık iki saat sonra da uzlaşmaya varıldığı haberi geldi.

60 liralık iyileştirme

Anlaşmayla, işçi ücretlerine bu yılın ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayda yüzde 5.5 zam geldi. 1.100 liradan düşük ücretlere 60 lira iyileştirme uygulanacak.

En düşük maaş yüzde 18.5 arttı. Şu anda 666 lira alan bir işçinin maaşı zammın ardından 789 liraya çıktı. 1.000 lira maaş alan işçilere yüzde 15 zam yapılırken, 1.200 lira ve üzerinde uygulanacak zam oranı yüzde 8.70 oldu.

Kamu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine Türk-İş'e bağlı işçiler, dün Türkiye genelinde eylem yaptı. Eyleme, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ve konfederasyonun yönetim kurulu üyeleri Ankara'da TEDAŞ Genel Müdürlüğü önünde katıldı. Buradaki eyleme Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Hak-Sen Genel Başkanı Ayhan Çivi, DİSK, KESK, BASK ve Hak-İş'e bağlı sendikaların yöneticileri de destek verdi.

Kıran kırana pazarlık

Ankara'daki eyleme katılan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, ?greve gideriz' restini yineledi.

Bir saatlik işi bırakma eyleminden sonra Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e özel istihdam büroları ile ilgili yasaya ilişkin kaygılarını anlatarak, yasanın veto edilmesini istedi. Mustafa Kumlu, Gül'ün konuyu değerlendireceğini belirtti.

Kumlu, görüşmelerinde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin de gündeme geldiğini, Cumhurbaşkanı Gül'ün konunun sağduyu içerisinde çözülmesi dileklerini ifade ettiğini kaydetti.

Bu görüşmenin arkasından, olası bir grev kararını önlemek isteyen hükümetle işçiler arasında tekrar pazarlık başladı. Saat 15:00'de Türk - İş'le Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Başbakanlık'ta müzakereye başladı. Yaklaşık iki saat sonra uzlaşma haberi geldi.

İşçiye yüzde 3 + 5.5 zam

270 bin işçiyi ilgilendiren kamu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde daha önce yüzde 3+4 zam teklif eden hükümet, teklifini yüzde 3+5.5 oranına çıkardı. Ayrıca düşük ücretlilere seyyanen 60 TL zam yapılması benimsendi. Bu gelişmeler üzerine anlaşmaya varıldı.

Hükümet daha önce yüzde 3+3 zam yapmayı önermiş, Başbakan Erdoğan'ın devreye girmesiyle teklif yüzde 3+4'e çıkmıştı. Eylemlerine dün bir saat iş bırakarak başlayan sendika üyeleri, grev seçeneğinin de gündemde olduğunu açıklamıştı.

2010'da 2.5+2.5

Yeniden işçi kesimiyle bir araya gelen hükümet, teklifini revize etti. Buna göre, kamu işçilerine yılın ilk yarısı için yüzde 3, ikinci yarısı için ise yüzde 5,5 oranında zam yapılması benimsendi. Devlet Bakanı Yazıcı, 1.100 TL'nin altında ücret alan kamu işçilerine seyyanen 60 TL zam yapılacağını açıkladı. Yazıcı, 2010'da ise yüzde 2.5 + 2.5 zam yapılmasının kararlaştırıldığını, gerekirse enflasyon farkı verileceğini ifade etti.

Türk-iş Başkanı Mustafa Kumlu ise ?İstediğimiz rakama tam olarak ulaşamadık ama bu bir pazarlık, bir şekilde uzlaşmak gerekiyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber