Her bebek sigortalı doğacak

Haber Giriş : 05 Ocak 2005 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hazırlıkları süren ?genel sağlık sigortası' sistemiyle tüm vatandaşların eşit hizmet alacağını açıkladı. Akdağ şu bilgileri verdi.

Zaman Gazetesi Ankara Temsilciliği'ni ziyaret eden Bakan Akdağ, gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Çalışma Bakanlığı'yla ortaklaşa hazırlanan ?Genel Sağlık Sigortası Yasa Taslağı' hakkında bilgi veren Akdağ, uygulamanın halka eşitlik ve adalet getireceğini söyledi. Sağlık hizmetlerinde dönüşüm anlamına gelecek uygulamaya 2005 yılında başlanacağını hatırlatan Akdağ, ?Başbakan'ın da ifade ettiği gibi artık her bebek sigortalı doğacak.? diye konuştu. Sosyal güvenlik reformu kapsamında hazırlanan ?Genel Sağlık Sigortası Yasa Taslağı?na göre nüfusun tamamı zorunlu sağlık sigortası kapsamına alınıyor.

Sağlık Bakanı Akdağ, AB Komisyonu'nun Türkiye'ye verdiği notayla gündeme gelen ilaçta veri koruma (veri imtiyazı) konusuna da değindi. Orijinal bir ilacın herhangi bir AB ülkesinde ruhsat aldıktan sonra 6 yıl boyunca eşdeğerinin piyasada satılamadığını belirten Akdağ, bunu Türkiye'de de geçerli kılacaklarını anlattı.

Konuyla ilgili yönetmelik hazırlayarak Başbakanlık'a gönderildi. Bazı kesimlerin orijinal ilaca getirilen koruma sisteminin geriye dönük olarak işletilmesini istediklerini vurgulayan Sağlık Bakanı, hükümet olarak bunu kabul etmediklerini bildirdi. 2005'ten önce ruhsat alan eşdeğer ilaçların piyasada satılmaya devam edeceğini, korumanın yalnızca bundan sonra piyasaya giren orijinal ilaçları kapsayacağını kaydetti. Akdağ, veri imtiyazı uygulamasının yerli ilaç sektörü ve kamu maliyesine büyük darbe vuracağına ilişkin iddiaları da şöyle cevapladı:

?Getirdiğimiz tedbirlerle sektörün ciddi zarara uğrayacağını düşünmüyoruz. Kamunun ilaç harcamaları içinde orijinal ilacın miktarı çok artarsa buna uygun tedbirler de alınır. Böyle bir durumda kamu en ucuz ilacı alarak dengelemeye çalışır.?

Türkiye'nin, 1995'te imzaladığı TRIPS ve Gümrük Birliği anlaşmaları uyarınca 1 Ocak 2001'den itibaren orijinal ilaçlara belli süreyle patent hakkı sağlayan ?veri imtiyazı sistemini' yürürlüğe koyması gerekiyordu. Ancak hayata geçirilmedi. Veri koruma sistemi, yeni geliştirilen (orijinal) bir ilacın 20 yıllık patent hakkının ardından piyasada 6-10 yıl daha tekel olarak kalmasını sağlıyor.

Bu süre içinde başka firma, orijinal ilaçla aynı içeriğe sahip (jenerik) eşdeğerini üretemiyor. Yabancı firmaların buluşu ilaçların kopyasının üretilmesini yasaklayan ?veri imtiyazı' hakkı, yerli üreticiler ve eczacıların tepkisini çekiyor. Orijinal ilaç, yeni geliştirilen ürünü anlatıyor. Dünyada ve Türkiye'de orijinal ilaçların 20 yıl süreyle patent hakkı bulunuyor. Jenerik ilaç ise orijinal ilacın benzerini ifade ediyor. Uluslararası firmalar ürettikleri ilaçların ?veri koruma' gibi yöntemlerle patent süresine ek olarak 6-10 yıl daha korunmasını talep ediyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber