Bardakoğlu: Cami ve mezarlıklar bile özürlü kişileri yok sayıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2009 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türkiye'de cami ve mezarlıkların bile özürlü kişileri yok sayar şekilde inşa edildiğini söyledi. Bardakoğlu, "Bir engelli kardeşimizin annesini, babasını, geçmişlerini ziyaret etmek istediğinde ne tür engeller ile karşılaştığını biz yeni fark ettik." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Bedensel Engelliler Federasyonu Başkanı Veysel Gürpınar ve beraberindeki heyeti kabul etti. Veysel Gürpınar, federasyonun 13 dalda hizmet verdiğini belirterek, "Avrupa'da en aktif federasyonlardan biriyiz. Lokomotif branşımız basketbol. Ancak ne yazık ki federasyon olarak bilinilirliğimiz çok düşük seviyede." dedi. Daha çok bedensel engelli vatandaşa ulaşmayı umut ettiklerini aktaran Gürpınar, yaşadıkları maddi sıkıntılara işaret etti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ise konuşmasında, engellilere yönelik hizmetlerine dikkat çekti. "Engelliler konusunda çok büyük ihmallerimiz olduğunu gördük ve göreve gelir gelmez bu konudaki mahcubiyetimizi hizmete dönüştürmeyi prensip edindik." diyen Bardakoğlu; merhamet çağrısı yapmak yerine, onlara insanca ve normal davranmayı önemsediklerini belirtti.

Türkiye'de 8.5 milyon engelli bulunduğunu ifade eden Bardakoğlu, "Camilerimizin ve mezarlıklarımızın bile öteden beri engelli kardeşlerimizi yok sayarak inşa edildiğini gördük. Bir engelli kardeşimizin annesini, babasını geçmişlerini ziyaret etmek istediğinde ne tür engeller ile karşılaştığını biz yeni fark ettik. Bunların hepsi bizim işimiz değil. Bazıları belediyelerin işi... Camileri biz yapmıyoruz, sivil insiyatif yapıyor. " dedi.

Yeni dönemde, camilerin yapımında bu noktanın da dikkate alındığının altını çizen Bardakoğlu, şöyle devam etti: "Bir engelli kardeşimiz camiye geldiğinde herkesin ona aferin demesini, herkesin ona ilgi göstermesini doğru bulmadığımızı söyledik. O insana da normal davranılmalı... Özürlü kardeşimizin, onun bunun yardımı ile değil, cami mimarisinin ona uygun hale getirilmesi lazım. Herkesin yardım ederek, tutarak camiye getirilmesini sağlamak, acıma duygusunu beslemektir. Ona ihtiyaç yok. Biz de engelli olabiliriz, siz de engelli olabilirsiniz... Bu toplumsal bir gerçek."

"KÜÇÜK YAŞTA KIZ ÇOCUKLARININ ZORLA EVLENDİRİLMESİNİN SAKINCALARINI DEKLARE EDEN İKİNCİ BİR DİNİ KURUM BULAMAZSINIZ"

Bardakoğlu, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir müftünün 9 yaşındaki kızların evlenebileceği yönünde yaptığı açıklamanın hatırlatılması üzerine Bardakoğlu, "Diyanet'in o konudaki görüşü belli... Biz ikinci evlilikler ile ilgili eleştirimizi kamuoyu ile paylaştık. Küçük yaşta kız çocuklarının zorla evlendirilmesinin doğru olmadığını kamuoyu ile paylaştık. İslam dünyasında bu görüşleri açıkça kamuoyuna deklara eden ilk kurum Diyanet İşleri Başkanlığı'dır. İkinci evliliklerin dinen bir çok sakınca taşıdığını, kız çocuklarının küçük yaşta ve zorla evlendirilmesinin dinen de sakıncılar taşıdığını kamuoyuna deklare eden ikinci bir din kurumu bulamazsınız." yanıtını verdi.

Öte yandan, Bardakoğlu kabulde Rus Ortodoks Patriği Kiril'in, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı ziyareti sırasında, basın mensupları ile özel güvenlik arasında çıkan arbede olayını hatırlattı. Bardakoğlu, konuyla ilgili şunları dile getirdi: "Sakin sakin, güzel güzel gelseniz her zaman mekanımız yetiyor size. Ama tabi Diyanet İşleri Başkanlığı binası büyük toplantı ve kalabalık basın mensubu ilgisinin karşılanmasına müsait değil. Gönlümüz zengin ama mekanımız dar. Mekanımız dar olunca da bazen sıkışmalar oluyor. Onun için şayet burada sizi inciten bir durum olduysa özür dilerim, her şeyi mekanın darlığına verin."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber