Zamansız sinek ilacı sağlığımıza tehdit

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Temmuz 2009 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TMMOB Kimya Mühendisleri Bursa Şubesi'nden Genç Kimya Mühendisleri Komisyonu adına Kimya Mühendisi Canel Sinmez, sivrisinek ve karasineklerle mücadele kapsamında zamansız bir şekilde ilaçlamanın büyük sağlık sorunlarına neden olduğunu kaydetti.

Yazın gelmesi ve sıcaklığın artmasıyla birlikte sayıları artan uçan sivrisinek ve karasineklerle mücadele daha büyük önem kazanmakta. Bu mücadelede en iyi zamanın sineklerin yumurtlama zamanı olan Şubat sonu ve Mart ayları olduğunun altını çizen Canel Sinmez, ilaçlamanın en etkili saatlerinin ise tan doğmadan ve gece yarısı olduğunu aktardı. Bursa'da ilaçlama konusunda yerel yönetimler tarafından farklı uygulamalar yapıldığının altını çizen Kimya Mühendisi Canel Sinmez, ilaçlamanın özellikle halkın yoğun olarak dışarıda olduğu saatlerde yapılmasından yakındı.

İlaçlamada kullanılan kimyasal maddelerin (PESTİSİTLER) toksikolojik etkileri nedeniyle tehlikeli kimyasal maddeler sınıfında olduğunun altını çizen Canel Sinmez, "Bu bağlamda üretimleri, depolanması, taşınması ve kullanımı sırasında özel önlem alınması gereklidir. Pestisitler grubunda yer alan insektsitler uçan haşerelerin yok edilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kimyasal insektisitlerin hepsi nörotoksikan olup, hedef organizma 'Merkezi Santral Sistemi'dir. Böceklerin merkezi sinir sistemi (MSS) ve perifer sinir sistemleri (PSS) memelilerinkilerine benzediği için aynı olduğundan aynı etkiyi gösterir. İnsektisitlerin hedef aldığı organlar aynıdır." dedi.

Kontaminasyon olasılığı olan elbisenin hemen çıkarılması gerektiğini ve absorbsiyonun deri yolu ile olduğu düşünülerek göz, yüz, boyun, el ve vücudun diğer kısımlarının bol su, sabun veya sodyum bikarbonat çözeltisi ile yıkanması gerektiğinin üzerinde duran Canel Sinmez, "Oral yolla zehirlenmede ilk yardım prensipleri uygulanır. (Mide yıkanması, kusturmanın sağlanması) Farmakolojik antidot olarak antropin iyi sonuç verir. Zehirlenmede nedeni anlaşılır anlaşılmaz hemen antropin tedavisine geçmelidir. 2 mg Antropin sülfatla tedaviye başlanır. Hafif zehirlenmelerde bu doz yeterli olduğu halde, şiddetli zehirlenmelerde antropine kişi de antropinizasyon belirtileri (ağız kuruması,vücutta kızarma, nabız artması) görülünceye kadar devam etmelidir. Hasta sıcak ve sakin tutulur. Vücut ısısı ve sıcak battaniye, sıcak su içeren şişelere sağlanır. Oksijen ve yapay solunum uygulanır." şeklinde konuştu.

Kimya Mühendisleri Komisyonu adına konuşan Kimya Mühendisi Canel Sinmez, şu önerilerde bulunarak konuşmasını tamamladı: "Kullanıcıların eğitiminin öneminin bilinerek bu konularda 'TMMOB Kimya Mühendisleri Odası' tarafından eğitilmesi, 6269 sayılı 'Kimyager, Kimya, Y. Mühendisi, Mühendisi Ünvanlarının Kullanımı Hk. Kanun'un 6. maddesinin uygulanması ile ilgili yönetmelik 20-06-1966 tarih, 12327 sayılı R.G'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Sorumlu Müdürlüğün Tanımı ile Görevlerini, Yetki ve Sorumlulukları ile Sorumlu Müdür Çalıştırma Zorunluluğunda Olan İşyerlerini' kapsamında eğitimli ve sertifikalı 'Kimya Mühendisleri'nin çalıştırılması ve ilaçlamanın yerel yönetimlerin uygun saatlerde ve halkın sağlığını tehlikeye sokmayacak şekilde yapmalarının sağlanması gereklidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber