Sigara yasağına en çok direnenler arasında sağlıkçılar da var

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2009 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigara yasağına en çok direnen kesimlerden birisinin de sağlık çalışanları olduğu belirtildi.

Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı, 19 Temmuz'da başlıyor. 19 Temmuz'dan sonra lokantalar, kahvehaneler, kafeterya, birahane gibi eğlence ve ikram sektöründeki işletmeler başta olmak üzere kapalı alanlarda tütün kullanımı yasaklanacak. Buralarda denetimi ise sağlık, emniyet, milli eğitim ve belediye temsilcileri yapacak.

Afyonkarahisar Sağlık Müdürlüğü'nde basın toplantısı düzenleyen Sağlık İl Müdürü Necip Yemenici, bütün dünya ülkelerinin Türkiye'nin sigara ile mücadelesini hayranlıkla izlediğini belirtti. Yapılan araştırmalar sonucunda sigara yasağına en çok direnen kesimin birinin de sağlık kesimi olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Yemenici, "Yani hala biz sağlıkçılar sigara yasağını, sigaranın zararlarını bilen ve tütünün zararlarını anlatmamıza rağmen hala daha sigara içiyoruz. Öncelikle sigarayı bırakmayı biz kendimizden başlatacağız. Bu kanun gerçekten bizim için dönüm noktası. Kanunu uygulamak, bunu başarılı bir şekilde hayatımıza yansıtmak için hepimize büyük vazifeler düşüyor. Bu vazifelerin başında sağlık kesimine çok büyük görev düşüyor." dedi.

Sigara ile mücadele yapılmasına rağmen özellikle bayanların, büyükşehirler başta olmak üzere sigara tüketimi konusunda hiç hassas davranmadıklarını ve olabildiğince sigarayı çok içtiklerini dile getiren Yemenici, bu yüzden 4207 Sayılı Kanunu'nun çok önem arz ettiğini kaydetti. 19 Temmuz'dan itibaren sağlık müdürlüğü olarak diğer ilgili birimlerle bu işin sıkı takipçisi olacaklarını aktaran Müdür Yemenici, "Her yerde sigara içilmeyecek. Bunların denetimini yapacağız. Gerçekten sorumluluğumuz büyük, hepimize büyük sorumluluk düşüyor. Özellikle sağlık müdürlüğünde sigara içen birçok arkadaşım var. Ben bundan üzülüyor ve rahatsız oluyorum. Biz örnek olarak sigarayı bırakmalıyız." diye konuştu.

Sigarayı bırakamıyorum diyen birisine kesinlikle inanmadığının altını çizen Sağlık Müdürü Yemenici başından geçen bir olayı şöyle anlattı: "Benim babam 75 yaşında. Sigaraya köyde 6 yaşında başlamış. 69 yıldır günde 2 paket sigara içiyor. 2 ay önce rahatsızlandı. Hastaneye kaldırıldı. Doktor 'içersen ölürsün' demiş. 69 yıldır günde 2 paket sigara içen babam o gün sigarayı bıraktı. Şimdi çok rahat olduğunu söylüyor. İllaki sigarayı bırakmak için bir hastalığımızın çıkmasını mı bekliyoruz. Sigara kullanmaya hiç başlamamalıyız, başladık ise de en kısa yoldan bunu bırakmalıyız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber