Sendikalar neden bu kadar çok dava açıyorlar?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Temmuz 2009 13:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sendikaların özellikle son yıllarda açtığı davalarla ilgili olarak takdir edenler olduğu kadar eleştirenler de bulunmaktadır.

Üyelerinin ya da tüm çalışanların hukuki kayıplarını önlemek sendikaların vazifelerinden biridir. Son yıllarda bu kadar çok dava açılmasına sitem eden çalışanların en önemli argümanı ?daha önceki iktidarlarda nerede idiler. ?. Bakan şunu yaptı kimsenin sesi çıkmadı. O zaman ki haksızlıklara neden göz yumdular? şeklinde olmaktadır.

Oysa ki bu sitemler yersizidir. Çünkü bu iktidardan önce sendikaların üyeleri adına dava açma hakları bulunmamaktaydı.

Bilindiği gibi kamu görevlilerine sendikal haklar 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 25.06.2001 tarihinde kabul edilmesiyle verilmiştir.

Daha önceki dönemlerde sendikaların mahkemede açtıkları davalar genellikle yetkisizlik yönünden bozulmakta ve sonuç alınamamaktaydı. 2001 yılında kabul edilen kanun sonrasında gerekli düzenleme ve örgütlenme çalışmalarının tamamlanması AKP iktidarı dönemine rast gelmiştir.

Bu nedenle sendikaları geçmişte haksızlıklara göz yummakla suçlamak çok da yerinde değildir.

Kaldı ki eylemsellik noktasında 2001 ve öncesinde sendikaların daha çok aktif olmalarında yatan en önemli sebeplerden bir tanesi de bu tür yanlış uygulama ve haksızlıkların önüne geçmek noktasında olmuştur.

Kamu görevlileri sendikaları kanununun kabulünden sonra hukuki yollarla da hak elde etmenin önü açılmış ve son yıllarda bu noktada birçok kazanımlar elde edilmiştir.

Sendikaların yargı yoluna başvurmalarını eleştirmek hukuk devleti ilkesine bağlılıkla çelişen bir durumdur. Yargı hukuka aykırı olan hususları elbet ki iptal edecektir. Açılan dava da iddia edilenler de hukuka aykırı bir duruma rastlanmazsa bu dava doğal olarak reddedilecektir.

Bu nedenlerle yargıya başvurulmasının eleştirilmesi yerine yargının vereceği kararları iyi sentezlemek, tabii ki hukuk devletinin gereği olarak yargı kararlarını uygulamak yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Özellikle kamu görevlilerinin yargı kararlarını eleştirmesi asla kabul edilemeyecek bir durum olup kamu görevlileri yargı kararlarını eleştirme değil yargı kararlarını uygulama merciinde olan kişilerdir.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber