SSK'nın Sağlık Bakanlığına devrini öngören tasarı kabul edildi

Haber Giriş : 07 Ocak 2005 00:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrine ilişkin yasa tasarısı, TBMM'de onaylandı. Oylamaya katılan 262 milletvekilinden 226'sı 'Kabul', 36'sı da 'Ret' oyu kullandı Genel Kurul'da SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrini ve sağlık hizmetlerinin tek çatı altında toplanmasını öngören yasa tasarısı ele alındı. Dün başlayan görüşmeler bugün tamamlandı. 11 maddelik tasarı CHP'nin engelleme ve itirazlarına rağmen AK Parti'li milletvekillerinin oylarıyla onaylandı.

Tasarının dünkü görüşmelerinde yapılan değişiklikle TBMM kampüsü içinde bulunan ve mileltvekilleri ile aileleri ve TBMM'de çalışanların faydalandığı sağlık merkezi de kaldırılarak, Sağlık Bakanlığı'na devredildi. Böylece TBMM, sağlık hizmetini artık kampüs içinden alamayacak. Bunun dışında bakanlıklar, bakanlıkların bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki bütün sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı çatısı altına alınacak ve buralardaki sağlık hizmetleri sona erecek. Cumhurbaşkanlığı, yüksek mahkemeler, Sayıştay, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), üniversiteler, mahalli idareler ve mazbut vakıflara ait sağlık birimleri yasa kapsamında tutuldu. Tasarının bugünkü görüşmelerinde de önemli bir değişiklik yapıldı.

AK Parti Grup Başkanvekili Faruk Çelik ve arkadaşları, tasarının 4. maddesinin kısmen değiştirilmesi için önerge verdi. Hükümet ve Plan Bütçe Komisyonu'nun da katıldığı önerge kabul edildi. SSK'nın devredilecek taşınır, taşınmaz malları ile taşıtlarının bedelinin Maliye Bakanlığı temsilcisinin eşgüdümünde, Sağlık Bakanlığı ve SSK temsilcisinden oluşan komisyonlar tarafından tespit edileceği, bu bedelin Hazine tarafından karşılanacağı ve bu bedelin ödeme süresi ve koşullarının Bakanlar Kurulu'nca belirleneceğini düzenleyen tasarının 4. maddesine yapılan eklemeye göre 10 yıl üst sınırı getirildi. Buna göre devir bedeli en geç 10 yıl içinde ödenecek.

Yasa tasarısı, Cumhurbaşkanlığı makamına gönderilecek. Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı'nın yasayı tamamen veya kısmen veto ederek TBMM'ye göndermesi mümkün. Böyle olması durumunda hükümet Cumhurbaşkanı'nın gerekçeleri doğrultusunda Meclis'te yeniden düzenleme yapabiliyor. Ancak düzenleme yapıldığında Cumhurbaşkanı'nın yeniden veto etme yetkisi bulunuyor. Değiştirme yapılmadan yasa aynen Genel Kurul'dan çıkarılır ve Cumhurbaşkanı'na gönderilirse, Cumhurbaşkanı, yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması için bu kez Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkını kullanabiliyor.

Cumhurbaşkanı'nın onaylaması durumunda Anamuhalefet Partisi Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak yasanın iptalini veya yürütmesini ya da her ikisi isteyebiliyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber