Sığınmaevlerine '15 kadın' sınırlaması

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Temmuz 2009 23:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Kadın sığınmaevlerinin standartlarını belirleyen Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM), büyük sığınmaevlerinin kadınlarda "büyük bir otelde yaşadıkları" hissi uyandırdığı gerekçesiyle, barındırılacak kadın sayısına sınırlama öngördü. Buna göre, sığınmaevleri için en uygun sayının "15 kadın ve çocukları" olarak belirlenmesi gerektiği bildirildi.

KSGM şiddete maruz kalmış ya da risk altındaki kadınlara, şiddetten arınmış ve insan onuruna yakışır koşullarda geçici sığınma hizmeti sunan sığınmaevleri standartlarının Türkiye genelinde tutarlılık göstermesinin yanı sıra hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla "Kadın Sığınmaevleri Kılavuzu" hazırladı.

Sığınmaevlerinin yasal dayanağı, ihtiyaçları, işbirliği yapılacak kurum ve kuruluşlar, kaynak arttırımı, yerleşim yeri, binası ve bölümleriyle kadınlar ve çocuklarına yönelik hizmetler konusunda belirlenen standartların bulunduğu kılavuzda, sığınmaevlerinin çalışma ilkelerine de yer verildi.

Sığınmaevlerinin, barınma ihtiyacı olan 18 yaşını doldurmuş ya da resmi evlilik yoluyla reşit sayılan 17 yaşını doldurmuş tüm kadınlara hizmet sunacağı vurgulanan kılavuzda, bu nedenle farklı ihtiyaçlara cevap veren "ihtisaslaşmış sığınmaevleri" kurulması önerildi. İhtisaslaşmış sığınmaevlerinde hizmet alması gereken kadınlar ise, "alkol ve uyuşturucu bağımlılığı olan, fuhşu meslek edinmiş, psikiyatrik ya da bulaşıcı hastalığı olanlar" şeklinde sıralandı.

Kılavuzda yer verilen standartlara göre, Türkiye genelindeki tüm sığınmaevlerinde geçerli olacak, ön plana çıkan hususlar şöyle:

KARARI KENDİ VERECEK- Kadınlar kendi hayatlarıyla ilgili kararları kendileri verecek, yöneticiler, çalışanlar, başka kurum ve kuruluşlar kadınların yerine karar veremeyecek.

İZİNSİZ BİLGİ YOK Sığınmaevlerinin adres, telefon ve faks numaraları gizli tutulacak. İsmi ya da broşürde, bulunduğu bölgeye ait bir ipucu yer almayacak. Kadınlarla ilgili hiçbir bilgi, kadının onayı olmadan sığınmaevi ve danışma merkezi tarafından başkalarına aktarılmayacak.

7 GÜN 24 SAAT HİZMET- Kadın ve çocuklarla çalışanların güvenliğinin sağlanması için emniyet birimleriyle işbirliği yapılacak. Şiddet içermeyen bir ortam oluşturulması için sığınmaevinde hizmet alanlarla hizmet verenlerin, hiç kimseye, hiçbir şekilde, hiçbir zaman şiddet uygulamasına izin verilmeyecek. Sığınmaevleri başvuranlara 7 gün 24 saat esasına göre ücretsiz ve kaliteli hizmet sunacak.

AYRIM YOK- Kadınların çocuklarıyla birlikte kabul edileceği sığınmaevlerinde, dil, ırk, mezhep, din, engellilik, siyasi düşünce farkı gözetmeden tüm kadınlara eşit muamelede bulunulacak.

DUYARLI ÇALIŞAN- Sığınmaevlerinde kadın bakış açısına sahip, kadın sorunlarına duyarlı, ayrımcılığın önlenmesi için mücadele eden kişilerce hizmet sunulacak.

WC-BANYOLU ODA- Yapılacağı yere, kadınların ve çocukların gizliliği ve güvenliği ile ulaşım imkanları göz önünde bulundurularak karar verilecek sığınmaevlerinde her kadın ve çocukları için ayrı oda kurulacak ve odalarda ayrı tuvalet ve banyo bulunacak.

ÇOCUKLARA DA HİZMET- Sığınmaevlerinde hobi odaları ve çocuklar için oyun odası gibi sosyal yaşamı güçlendirecek olanaklar yer alacak. Oyun odalarında farklı yaşlardaki çocuklar için sorunlarını yaratıcı yollarla çözmeyi sağlayacak nitelikle oyuncaklar yer alacak.

EĞİTİM DESTEĞİ- Kadınların güçlendirilmesi için psikolojik desteğin yanı sıra eğitim desteği verilecek. Kadına şiddetsiz ilişki ve iletişim becerilerinin yanı sıra okuma yazma öğretilecek. Kadın, mesleki eğitim alması, işini kurması, iş bulması ya da çalışması için eğitim verilecek, iş sahibi olmayanlar istihdama katılmaya yönlendirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber