Biyoloji okudu, master yaptı; kahvehane işletiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2009 23:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA Erkekler tarafından işletilmesine alışılan kahvehaneler, her geçen gün sayıları artan kadın işletmecilerle farklı bir bakış açısıyla hizmet sunmaya başladı.

Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nü bitirdikten sonra master yapan ve ardından kahve açan 30 yaşındaki kadın işletmeci yaptığı işten büyük keyif aldığını söyledi.

"Müşteri olduğum kahvenin sahibi oldum" diyen Benay Çam, kahvehaneyi, 8 kişiden oluşan personelle 1 yıldır işlettiğini belirtti.

Kadınların günümüzde "erkeklerin egemenliğinde olmasına alışılan" birçok sektörde girişimci olmaya başladıklarını ifade eden Çam, kadının elinin değdiği her alanın daha farklı ve özel bir çizgiyle hizmet vereceğine inandığını söyledi.

"Bir erkeğin o kadar önemsemediğini düşündüğümüz, müşteriye sunulan fincan, bardak ve tabağın modeli, motifi ve tabak seçimi gibi küçük ayrıntıları kadınlar olarak biz önemsiyoruz" diye konuşan Çam, işletmecinin kadın olması dolayısıyla müşterilerin konuşma ve davranışlarında daha özenli olduğunu belirtti.

Bitirdiği okulun "biyoloji" alanında olması nedeniyle gıda hijyeni, besin değeri ve pişirme teknikleri konusunda daha donanımlı olduğunu ve meslektaşlarından bir adım önde gittiğini savunan Çam, okuldaki bilgi birikiminin faydasını kahvehane işletirken gördüğünü kaydetti.

İşletmesine her sabah severek geldiğini ve büyük bir keyifle çalıştığını ifade eden Çam, çay-kahve ve meşrubat satışının yanı sıra içinde mantının da yer aldığı geniş bir menü sunduklarını bildirdi.

OĞUL ASKERE GİDİNCE KAHVEHANE ANNEYE KALDI

Oğlunun askere gitmesinin ardından, uzun süre uğraştığı Türk Halk Müziği'ne ara veren 50 yaşındaki bir diğer işletmeci kadın da "kadının el attığı iş kötü olur mu?" diyerek duygularını dile getiriyor.

2 çocuk annesi Kudret Şahin, oğlunun askere gitmesi üzerine kahvehaneyi"geçici" olarak işletmeye başladığını söyledi.

Şahin, askerden gelen oğlunun 2000 yılında "Anne sen bu işi benden daha iyi yapıyorsun" demesi üzerine işi tamamen üzerine aldığını bildirdi.

Kahvehane işletmeciliğine başladığı dönemlerde yakın çevresinden tepkiler aldığını, "kadın hiç kahve açar mı?" diyenlerle karşılaştığını belirten Şahin, "Kadından politikacı, milletvekili, polis, taksici, gazeteci, öğretmen, avukat, doktor oluyor da kahveci mi olmayacak? Bu işi yine en güzel kadınlar yapar. O nedenle ben de yıllardır sürdürüyorum" dedi.

Son dönemlerde işlerin azaldığını, ekonomik krizden sektörlerinin de etkilendiğini ifade eden Şahin, yine de bırakmayı düşünmediğini söyledi.

Uzun süre uğraştığı sanat yaşamında Türk Halk Müziği'ni içeren 8 albümünün olduğunu belirten Şahin, "Çay-kahve doldururken ve tezgah arkasında işimi yaparken, geçmiş günleri anmak adına çıkardığım albümden de parçalar seslendiriyorum" diye konuştu.

Ankara Kahveciler Odası Başkanı İsa Güven de odalarına kayı tlı kadın üye sayısının her geçen gün arttığını belirterek, kadınların işlettiği kahvehanelerde hiç bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi.

Güven, "kadın elinin değdiği" kahvehanelerin fiziki anlamda daha estetik ve müşteriye daha çok hitap eden bir yaklaşım tarzıyla hizmet verdiklerini gözlemlediklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber