Tüketiciler en çok bankalardan şikayetçi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Temmuz 2009 12:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği, 2009 yılı ilk altı ayı "Hak İhlalleri Raporu"nu açıkladı. Rapora göre tüketiciler en çok bankacılık sektöründen şikayetçi. Bankacılığı elektronik ve iletişim sektörleri takip ediyor. Tüketiciler en çok ayıplı mal ve ayıplı hizmetten şikayetçi. Raporu değerlendiren Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu "Bankalar hukuka aykırı uygulamalarına son vermeli ve kendilerini tüketiciye affettirmelidirler." dedi.

Tüketiciler Birliği merkezinde düzenlenen toplantıyla Hak İhlalleri Raporu açıklandı. Raporu kamuoyuna duyuran Tüketiciler Birliği Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Derneğimizin 2000 yılında kurduğu Başvuru Merkezi birimiyle, başvuru yapan tüm tüketicilere uğradıkları hak ihlalleri ile ilgili ücretsiz hukuki yardımda bulunmaktadır. Böylece bu güne kadar binlerce tüketicinin mağduriyetinin giderilmesine aracı olan Tüketiciler Birliği, belirli aralıklarla bu başvuruları raporlaştırarak kamuoyu ile paylaşmaktadır. Başvuru Merkezi'nce yayınlanan bu raporlar, bir anlamda Türkiye tüketicisinin tüketici hakları resmini çekmektedir." şeklinde konuştu.

Tüketiciler Birliği'nin 2009 yılının ilk altı ayında yapılan başvurular doğrultusunda hazırladığı 2009 Yılı İlk Yarıyılı Raporu'na göre, derneğe telefonla, internet üzerinden ve diğer yollarla toplam 3 bin 143 adet tüketici şikâyeti geldiğini açıklayan Ağaoğlu, yapılan şikayetleri sıraladıklarını söyledi. Buna göre gelen şikayetlerin yüzde 25'i ayıplı mallara ilişkin. Şikayetlerin yüzde 18'i ise ayıplı hizmetler, yüzde 16'sı kredi kartlarına ilişkin.

Tüketici başvurularının sektörlere göre dağılımı ise ana hatlarıyla şu şekilde: "En çok şikayet edilen sektör bankacılık. Başvuranların yüzde 23'ü bankacılık sektöründe muzdarip insanlar tarafından yapılmış. Yüzde 15'i ise elektronik ürünlerden dolayı sıkıntı yaşadığını belirtti. İletişim hizmetlerinden dolayı sıkıntı yaşayanlar ise başvuruda bulunanların yüzde 11'ini oluşturuyor."

-BANKALARA ÇAĞRI-

Rapora ilişkin düşüncelerini aktaran Aydın Ağaoğlu, şunları söyledi: "Tüketicilerin en çok şikâyet ettiği sektör Bankacılık sektörüdür. Geleneksel tüketici sorunları olan ayıplı mal ve ayıplı hizmetten hemen sonra da, yüzde 16 ile tüketicinin en fazla kredi kartlarından şikâyetçi olması ülkemizdeki kredi kartı sorunun giderek büyüdüğünün göstergesidir. Onlarca yargı kararı ve binlerce hakem heyeti kararına rağmen bankaların kredi kartı aidatı almaya devam etmesi ve aşırı yüksek kart faiz oranlarını halen indirmeye yanaşmaması, bankaları tüketicilerin kara listesinde bir numaraya çıkarmıştır. Kaldı ki, en son çıkarılan kredi kartları yasasıyla TBMM tarafından yüksek kart faizlerinin eseri olan takipteki kredi kartı borçları için yeniden yapılandırmaya gidilmiş, kredi kartı aidatları ise yasa taslağında yer almasına rağmen daha sonra çıkarılarak zımnen reddedilmiştir. Bundan sonra bankaların yapması gereken, tüketicinin tepkisini de göz önünde bulundurarak kredi kartı aidatı almaktan vazgeçmek ve kredi kartı faizlerini daha makul seviyelere çekmektir."

-KART AİDATI İÇİN DAVA AÇTILAR-

Kredi kartı aidatının alınmaması için dava açtıklarını açıklayan Aydın Ağaoğlu şunları söyledi: "Bizler hiçbir karşılık beklemeden tüketiciler yasal yolları gösteren tam bağımsız bir sivil toplum kuruluşuyuz. Ama davalar açabiliyoruz. Bankaların tamamına karşı kart aidatının alınmamasına hükmedilmesi yolunda başvuruda bulunduk. Dava açtık. Mahkemenin vereceği karar Yargıtay'ca onanırsa kart aidat ortadan kalkacaktır. Şu anda kart aidatı ve hesap işletim ücreti adı altında 20-120 TL arasında tahsil edilen bedelleri iade almak için tüketiciler uğraşamamakta."

-İSRAİL'E BOYKOT KARARI ALINCA DAVA TEHTİDİ İLE KARŞILAŞTILAR-

Aydın Ağaoğlu, raporda en çok şikayet edilen firmalardan da bahsetti. Bu firmaların isimlerini açıklamış olmalarından dolayı davalarla karşılaşabileceklerini söyleyen Ağaoğlu, "Dava açsınlar beni içeri atarlarsa, sesimizi duyurmuş oluruz belki" şeklinde esprili bir karşılık verdi. Ağaoğlu bu kapsamda yaşadıkları bir olayı da anlattı: "İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrası İsrail'e karşı boykot kararı almıştık. Yabancı Sermaye Derneği(YASED) bizi dava edeceğini açıkladı. YASED'e üye firmaların mallarının boykot etmek istememizden dolayı bize dava açacaklardı. Biz bundan gurur duyarız. Biz tüketici adına tepkimiz ortaya koyduk. Siz Türkiye'de üretimi yapıyorsunuz, Türk insanı istihdam ediyorsanız saygı değersiniz. Vahşeti yapan ülkeyi kınamasanız da desteğiniz olmadığını beyan edin biz sizi listeden çıkaralım. Orada kadın, çoluk çocuk katlediliyor. Hangi insanlık anlayışı buna sessiz kalabilir? Bir takım ticari işletmeler, 'Ben bugünkü kazancımı İsrail ordusuna göndereceğim' beyanında bulunuyordu. Bu tepkiden bizi ceza kanunları da vazgeçiremez. Dava açmadılar. Galiba bizi kahraman etmek istemediler."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber