YAŞ kararları açıklandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2009 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü kabulü sona erdi.

Orgeneral Başbuğ ve Bakan Gönül, Yüksek Askeri Şura sonuçlarını sunmak üzere geldikleri Çankaya Köşkü'nden saat 11.55'te ayrıldı.

Şura sonuçları Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliğince kamuoyuna duyurulacak.

Yaş Kararları Açıklandı

- Yüksek Askeri Şura'nın Ağustos ayı olağan toplantısında alınan kararlar açıklandı.

Yüksek Askeri Şura'da, 30 Ağustos 2009 itibarıyla emekliye ayrılacak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın yerine Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun yerine Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay atandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık ise bulundukları görevleri bir yıl daha sürdürecek.

Kara Kuvvetleri'nde, 30 Ağustos itibarıyla emekli olacak Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun'un yerine Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız getirildi. Orgeneral Iğsız'dan boşalan Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner atandı.

Şura'da bir üst rütbeye terfi eden ve orgeneral olan 7. Kolordu Komutanı Bekir Kalyoncu Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na, Genelkurmay Başkanlığı Genel Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hüseyin Nusret Taşdeler Harp Akademileri Komutanlığı'na, oramiral olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Emin Murat Bilgel Donanma Komutanlığı'na, orgeneral olan 1. Hava Kuvveti ve 6. Birleştirilmiş Hava Hareket Merkezi Komutanı Korgeneral Bilgin Balanlı da Genelkurmay 2. Başkan Yardımcılığı'na atandı.

Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile diğer general ve amiral atama işlemleri, Yüksek Askeri Şura faaliyetleri dışında özel kanunlarla belirlenen esas ve usullere göre yapılıyor.

3 PERSONEL TSK'DAN AYRILDI

Şura kararlarına göre, 30 Ağustos 2009 tarihinden geçerli olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay ise general ve amiralliğe yükseldi. 54 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatıldı.

Şura'da, ayrıca "tutum ve davranışları ile irticai görüşleri benimsediği, bu gibi faaliyetlerde bulunduğu anlaşılan" 3 personelin Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılmasına oy çokluğuyla karar verildi.

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
Sıra Rütbesi Adı Soyadı Bulunduğu Görev Yeri Atandığı Görev Yeri
1 ORGENERAL HASAN IĞSIZ GENELKURMAY II NCİ BAŞKANLIĞINDAN ANKARA 1'İNCİ ORDU KOMUTANLIĞINA İSTANBUL
2 ORGENERAL ASLAN GÜNER KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI KURMAY BAŞKANLIĞINDAN ANKARA GENELKURMAY II NCİ BAŞKANLIĞINA ANKARA
3 KORGENERAL BEKİR KALYONCU 7'NCİ KOLORDU KOMUTANLIĞINDAN DİYARBAKIR KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI KURMAY BAŞKANLIĞINA ANKARA
4 KORGENERAL HÜSEYİN NUSRET TAŞDELER GENELKURMAY GENEL PLAN VE PRENSİPLER BAŞKANLIĞINDAN ANKARA HARP AKADEMİLERİ KOMUTANLIĞINA YENİLEVENT/İSTANBUL
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
Sıra Rütbesi Adı Soyadı Bulunduğu Görev Yeri Atandığı Görev Yeri
1 ORAMİRAL EŞREF UĞUR YİĞİT DONANMA KOMUTANLIĞINDAN GÖLCÜK/KOCAELİ DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINA ANKARA
2 KORAMİRAL EMİN MURAT BİLGEL DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI KURMAY BAŞKANLIĞINDAN ANKARA DONANMA KOMUTANLIĞINA GÖLCÜK/KOCAELİ
HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI
Sıra Rütbesi Adı Soyadı Bulunduğu Görev Yeri Atandığı Görev Yeri
1 ORGENERAL HASAN AKSAY HARP AKADEMİLERİ KOMUTANLIĞINDAN İSTANBUL HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINA ANKARA
2 KORGENERAL BİLGİN BALANLI 1'İNCİ HAVA KUVVETİ VE 6'NCI BİRLEŞTİRİLMİŞ HAVA HAREKÂT MERKEZİ (CAOC) KOMUTANLIĞINDAN ESKİŞEHİR GENELKURMAY II NCİ BAŞKAN YARDIMCILIĞINA ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber