Bekçilerden Meclis'e 750 bin dilekçe ulaşınca kanun tasarısı hazırlandı

Haber Giriş : 09 Ocak 2005 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'e 14 yılda 750 bin dilekçe gönderen çarşı ve mahalle bekçilerinın sorununun çözümü için İçişleri Bakanlığı, kanun taslağı hazırladı. Bekçiler, yardımcı emniyet hizmetleri sınıfına alınıyor.

ALİ SALİ
Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinden beri Emniyet teşkilatı içinde yer alan çarşı ve mahalle bekçileri, 14 yıllık bir hukuk mücadelesinin ardından haklarına niyate kavuşuyor. 1991'den beri 8 hükümetin yasal haklarının iadesi konusunda söz verdiği bekçiler, 14 yıllık hukuk mücadelesinden sonuç alamayınca Meclis Dilekçe Komisyonu'nu dilekçe yağmuruna tuttu. Meclis Dilekçe Komisyonu'na çarşı ve mahalle bekçileri ile ailelerinin imzalarını taşıyan tam 750 bin dilekçe ulaştırıldı.

2003 yılındaki tezkere oylaması öncesi 1 milyonluk 'savaşa hayır' kampanyasının ardından Meclis'e ulaşan en fazla imzalı dilekçe olan çarşı ve mahalle bekçilerinin dilekçesi üzerine İçişleri Bakanlığı yasal düzenleme için harekete geçti.

Sekiz hükümet eskittiler

1991'deki DYP-SHP Hükümeti'nin çabaları ile hukuk mücadelesi başlatan çarşı ve mahelle bekçileri DYP-CHP, ANAYOL, RP, ANASOL-D, DSP, DSP-MHP-ANAP ve iki AK Parti (Abdullah Gül) hükümetleri boyunca yasal haklarına kavuşamadı. Özlük hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile düzenlenen ancak çalışma şartları 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu'a tabii olan bekçiler, 750 bin imzalı bir dilekçelerinin ardından muratlarına ermek üzere. Özlük haklarının iyileştirilmesi ve Yardımcı Emniyet Sınıfı'na tabi olmaları isteyen bekçilerin sorunlarının çözümünü isteyen bekçilerle ilgili bugüne kadar İçişleri Bakanlığı, tepkisiz kalırken bugüne kadar milletvekilleri tarafından 20'den fazla kanun teklifi verildi. Ancak ilk kez İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili olarak yasa taslağı hazırladı. Bu taslağın Bakanlar Kurulu'nda tasarıya dönüştürülerek Meclis'e sevik edilmesi bekleniyor. TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaettin Akbulut, çarşı ve mahalle bekçilerin sorunlarının önümüzdeki yıl başında çözüleceğini söyledi.

Sayıları 8 bine düştü

Mesleğe bekçi olarak başlayıp, bekçi olarak emekli olan, ek gösterge, fiili hizmet tazminatı gibi yasal hakları bulunmayan bekçiler, uzun yılardan beri verdikleri hukuk mücadelesinde yorgun düşünce, 10 binden fazla fire verdi. 1994 yılında sayıları 20 bin olan bekçilerin sayısı bugün 8 bine düşmüş durumda. Çoğunluğu üniversite mezunu olan, karakolların kahverengi ceketli adamları, karakol baskınlarına bugüne kadar 106 şehit verdi. Devletin aldığı bir kararla 1994'ten sonra çarşı ve mahalle bekçisi alımına da son verildi. Mevcut 8 bin bekçinin de 5 ila 10 yıl arasında emekliye ayrılması durumunda çarşı ve mahalle bekçiliği tarihe karışmış olacak. İçişleri Komisyonu Başkanı Akbulut, bir kaç yıl içinde nostaljik bir meslek olarak anılacak olan karakolların kahverengi çeketli adamlarının sorunlarının çözümünün yakın olduğunu belirterek, "Yeni yılda bekçilerimizin mağduriyetini gidereceğiz. Bu konu hükümetlerin ayıbı olmaktan çıkacak" dedi. Bekçiler sınıf atlayacak

İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'nun talimatı ile hazırlanan yasa taslağına göre, çarşı ve mahalle bekçileri Emniyett Genel Müdürlüğü'ne bağlı 'Yardımcı Emniyet Hizmetleri' sınıfına tabi olacak.

1991'den beri tarfi edemeyen bekçiler, ek gösterge, emniyet hizmetleri tazminatı, fiili hizmet zammı ve fazla mesai iyileştirmesinden de yararlanacak. Polislerle aynı görevi yapmalarına rağmen en alt kademedeki polislerin maaşından 250 milyon eksik maaşla çalışan çarşı ve mahalle bekçileri, tabanca taşımalarına rağmen polis statüsünde kabul edilmiyorlar. İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı yasa taslağı, bekçilerin polislere yardımcı bir hizmet sınıfı olarak işlev yapmasına olanak sağlıyor.

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber