TRT, 13 kanalındaki reytingi kendi ölçecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 10 Ağustos 2009 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

17 Ağustos'ta yeni reyting sistemi için ihaleye çıkacak TRT'den çok sayıda firma şartname aldı. 3 ulusal kanal da kurumla irtibata geçti

EBRU ORHAN ANKARA

Türkiye'den çekilmeye hazırlanan AGB'nin ölçüm sistemine alternatif için TRT, 17 Ağustos'ta ihaleye çıkıyor. Şu an 9 kanalı bulunan TRT, yeni kuracağı 4 kanalıyla birlikte 13 kanalını bu sistemden ölçtürecek. İhale için çok sayıda firma şartname alırken, 3 ulusal kanal da TRT'yle irtibata geçti. TRT pahalı olması nedeniyle AGB'ye sadece TRT-1'i ölçtürebiliyordu. Konuya ilişkin olarak star'a açıklamalarda bulunan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, yanlışlıklar üzerine kurulu mevcut sistemden sonuç elde etmek mümkün olmadığı için böyle bir alternatif geliştirdiklerini söyledi. Şahin ?Kimsenin başaramaz dediği bir sistemi başarmak istiyoruz. Amacımız doğru, güvenilir, etkin bir izlenirlik sistemi. Kamu yayıncısı olan TRT'nin böyle bir sistemi oluşturması, Türk medyası için gerekliydi? diye konuştu.

KISKANÇ DAVRANMAYACAĞIZ

TRT'nin ölçümlerden birinci çıkmak gibi bir kaygısı olmadığını belirten Şahin, ihalenin ardından 15 ilde, 2 bin 684 denek ile son teknolojinin kullanılacağı, en doğru ölçüm sistemini kuracaklarını söyledi. ?Herkesten çok olumlu tepkiler alıyoruz, bu sistem için hiç de kıskanç davranmayacağız? diyen Şahin, yeni sisteme katılmak isteyen televizyon kanallarına kapılarının açık olduğunu bildirdi. Şahin ?Türkiye'nin en güvenilir ve en ucuz sistemini oluşturacağız? dedi. AGB'nin ölçüm sisteminin pahalı olması nedeniyle pek çok kanal kullanamıyor. TRT'nin 13 kanalı birden yeni sistemde takip edilecek. TRT tek başına AGB'ye rakip olacak sayıya ulaşacak.

TİAK'ın tüzel kişiliği yok

Televizyon İzleme Araştırma Komitesi (TİAK), Türkiye'de 3 milyar dolarlık reklam pastasına yön veren reyting ölçüm işini, 17 yıldır AGB'ye yaptırıyordu. Reyting sistemindeki somut şaibeler üzerine TRT, TİAK ve AGB hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak alınan bilgilere göre mahkeme TİAK'ın tüzel kişiliği olmadığını bildirdi ve işlem yapamadı. TRT'nin tüzel kişiliği bile olmayan bir yapının 3 milyar dolarlık pastayı yönetmesindeki anlamsızlık üzerine yeni ölçüm sistemi için harekete geçtiği öğrenildi. RTÜK'ün de yetkisi bulunmasına rağmen piyasayı kamu adına düzenleme için harekete geçmemesi üzerine TRT, yasal inceleme başlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber