Türk Profesörün uluslararası başarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ağustos 2009 14:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

- Adana Ortopedia Kemik ve Eklem Hastalıkları Hastanesi Kalça Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Toğrul'un, marangozların kullandığı tahta yongalardan esinlenerek uyguladığı ve "yonga" adını verdiği yöntem, bilim dünyasının en prestijli yayınlarından Journal of Arthroplasty dergisinde "yeni bir yöntem" olarak yayımlandı.

Marangozların birbiri içine geçen parçaları sıkıştırmak için kullandığı tahta yongaların işlevi, ortopedistlere yeni bir yöntemin kapılarını açtı. Erişkin dönemdeki kalça çıkıklı hastalara kireçlenme nedeniyle uygulanan kalça protezi ameliyatlarında kullanılmaya başlanan yonga yöntemi, bilimsel alanda da kabul gördü.

Prof. Dr. Emre Toğrul'un 2003 yılında geliştirerek uyguladığı yöntemle ilgili makale, Prof. Dr. Mahir Gülşen, Yrd. Doç. Dr. Cenk Özkan ve Yrd. Doç. Dr. Aydıner Kalacı'nın ortak çalışmasıyla yayına hazırlandı. Yöntemin, günlük hayatta sıklıkla kullanılan yongayla sıkıştırma yöntemini esas alması, pratik hayatın bilim adamlarına ilham kaynağı olabilmesine mükemmel bir örnek teşkil ediyor.

Makalede, kalça çıkığı nedeniyle kısa kalmış bir bacağın uzatılması, hareketlerinin artması, aksamanın azalması ve kireçlenme ağrısının geçmesi için yapılan protezlerin bozuk anatomi nedeniyle oldukça zor uygulandığına ve yöntemin sağladığı kolaylıklara yer veriliyor.

Uyluk kemiğindeki deformasyon sonucu protezin uyluk kısmının yerleştirilmesinde karşılaşılan boyut sorunlarının ve protezin sağlam olarak kemiğe yerleştirilmesindeki eksikliğin giderilmesinde pratik çözüm sağlayan yöntemin uzun dönemde de iyi sonuçlandığı gösteriliyor.

TEDAVİ EDİLEMEYEN ÇIKIK

Yeni bir yöntemi tıp dünyasına kazandıran Prof. Dr. Emre Toğrul, doğumsal kalça çıkıklarının tedavi edilmez veya çok geç tedavi edilirse erişkin dönemde aksama, ağrı gibi sorunların yanı sıra dengesiz beden yapısı nedeniyle yaşam kalitesinin bozulmasına sebep olabildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Bu tip hastaların tedavilerinde teknik olarak oldukça zor ve zaman alıcı bir operasyon olan kalça protezi ameliyatı, geliştirdiğimiz yonga yöntemi sayesinde çok daha pratik hale geldi. Doğumsal kalça çıkıklı erişkin hastalarda kalça protezi yerleştirilmesi sırasında karşılaşılan zorlukların aşılmasında pratik bir kolaylık sağlayan yonga yöntemi sayesinde ameliyatlar daha kısa sürüyor ve kullanılan implant miktarı azaltıldığı için daha düşük maliyetli oluyor. Ayrıca hastanın kendi kemiği kullanılarak hazırlanan yongalar kemikle çok kısa sürede biyolojik uyum sağlıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber