Danıştay, Kalkınma Ajansları Yönetmeliği'nin 17 maddesini iptal etti

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 20 Ağustos 2009 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

© TMMOB Başkanı Soğancı, ?Kalkınma ve Yönetim Kurulu'nun yönetim usul ve esaslarının yönetmelikle belirlenemeyeceği? yönündeki iptal kararının, ?bugüne kadar yürürlüğe konulmuş ajans işlemlerinin hukuka aykırı olduğu? anlamına geldiğini kaydetti.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, birliğin başvurusu üzerine Danıştay'ın 35 maddelik Kalkınma Ajanslarının Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 17 maddesini iptal ettiğini açıkladı.

Soğancı, ?Kalkınma ve Yönetim Kurulu'nun karar alma, çalışma, yönetim usul ve esaslarının yönetmelikle belirlenemeyeceği? yönünde verilen iptal kararının, ?bugüne kadar alınmış ve yürürlüğe konulmuş ajans işlemlerinin hukuka aykırı olduğu? anlamına geldiğini kaydetti. Soğancı, bu çerçevede 24 ajansın ortadan kaldırılması gerektiğini bildirdi. Soğancı, ülkeyi 26 ekonomik bölgeye ayıran kalkınma modelinin ?iflasın başlangıcı? olduğu yönündeki görüşlerini defalarca dile getirdiklerini belirterek bu modelden bir an önce vazgeçilmesini istedi. Soğancı, şunları kaydetti:

?Sanayi devrimini tamamlamış Avrupa ülkelerinin, ekonomik büyümede rekabeti esas alan ve kendi krizini aşmak için kurduğu ve teşvik ettiği ajans modeli, bugün her yerde iflas etmiştir. Küresel kriz karşısında merkezi müdahalelere yönelmiş bir Avrupa varken iflas etmiş modele dayalı bir bölgesel kalkınmanın ülkemize uyarlanmasından olumlu sonuç alınamayacağı açıktır. Modelin ülkemize uyarlanmasında kan uyuşmazlığı bir yana, Bakanlar Kurulu'nun oluşturduğu bileşenlerin birlikteliğiyle sürdürülebilir bir kalkınmanın olanakdışı olduğu açıktır. Bu konu neden hâlâ anlaşılamamaktadır? Bir kez daha söylüyoruz: Bakanlar Kurulu'nun oluşturduğu ajans modeli, küresel krize neden olan tekelci sermayeye kamu kaynaklarının teslim edilmesinden başka bir anlama gelmemektedir. Bunu görmek için, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı toplantısına katılan uluslararası şirketlerin tablosuna bakmak bile yeterlidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber