Mesleki ve teknik eğitim için 3 bakanlıkla YÖK bir araya geldi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2009 16:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, teknik liselerde, meslek yüksek okullarında ve fakültelerde mesleki ve teknik eğitim alanındaki eleştirileri gidereceklerini belirterek, "Çalışma Bakanlığı bünyesindeki mesleki yeterlilik kurumunun başlattığı meslek standartlarını bir referans olarak almayı düşünüyoruz. Mesleki yeterlilik kurumu ülkemizde meslek standartlarını belirlemeye başlamıştı. Bundan sonraki eğitim kurumlarımız ister resmi eğitim kurumlarımız olsun isterse gayriresmi eğitim kurumları olsun, referans noktası olarak meslek standartları alınacak" dedi.

'İş Piyasasının İhtiyaçlarına Göre Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi ve Eğitim İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesine Yönelik İşbirliği Toplantısı", Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda Bakan Ömer Dinçer başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıya, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan katıldı. Bakan Dinçer yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından diğer bakanlar ve YÖK Başkanı Özcan ile birlikte basın mensuplarına mesleki ve teknik eğitimimde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mesleki eğitim alanında eğitimlerin teorik olduğu ve piyasa ihtiyaçlarından uzak olduğu konusunda genel bir kanaat oluştuğunu belirten Dinçer, eğitimlerin piyasa ihtiyaçlarına uygun olarak belirlenebilmesi, pratik eğitimlere de ağırlık verilmesi konusunda ortak bir çaba olduğunu söyledi. Hem teknik liselerde, hem meslek yüksek okullarında hem de fakültelerde eleştirileri giderebilecek çalışmalara ağırlık vereceklerini anlatan Bakan Dinçer, "Çalışma Bakanlığı bünyesindeki mesleki yeterlilik kurumunun başlattığı meslek standartları bir referans olarak almayı düşünüyoruz. Mesleki yeterlilik kurumu ülkemizde meslek standartlarını belirlemeye başlamıştı. Bundan sonraki eğitim kurumlarımız ister resmi eğitim kurumlarımız olsun, isterse gayriresmi eğitim kurumları olsun, referans noktası olarak meslek standartları alınacak. Ülkemizde işsizliğin gerçekte bir mesleksizlik sorunu ile çok irtibatlı olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizde işsizlikten çok bir mesleksizlik sorunu bulunuyor. Ülkemizde mesleki eğitimin geliştirilmesi ve kurumlararası iş birliğinin sağlanması için bir strateji hazırlayacağız. Bugünden sonra ülkemizdeki mesleki ve teknik eğitimle ilgili farklı bir yaklaşım ortaya sunacağız" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da meslek liselerinin oranının diğer liselere göre daha düşük olduğunu ancak son yıllarda bu oranın yükseldiğini belirterek, "Mesleki eğitimin temel amacı ara eleman yetiştirmek. Mesleki eğitimi teşvik anlamında izlenen politikalar sayesinde bu oran yüzde 40 civarına çıktı ama bunun da üzerine çıkıp özendirilmesi gerekiyor. Mesleki eğitimin teşviki için kullanılan tek argüman sınavsız geçiş hakkıydı. Bu yıl aldığımız kayıtlar doğrultusunda mesleki eğitimde giderek bir artış olduğunu gözlüyoruz. Belki daha fazla mesleki okul açılmasını gerektirecek kontenjan artıracağız. Mevcut durumun yeteri kadar mesleki eğitimin önünü açacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de konuşmasında, mesleki ve teknik eğitimin muhatabı olan sanayiciler ve hizmet sektöründeki insanların bu işin doğrudan tarafı olduğunu belirterek, sanayi kuruluşlarının, sanayi ve ticaret odalarının mesleki ve teknik eğitim alanında daha aktif bir rol alabilecekleri mekanizma üzerinde çalışacaklarını dile getirdi. DUYGU BEKTAŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber