Zenginleştikçe az vergi veriyorlar

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2009 17:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık firması KPMG'nin 86 ülkeyi kapsayan ve 2003 - 2009 yılları tarih aralığını baz alan "2009 Yılı Gelir Vergisi ve Sosyal Güvenlik Primi Oranları" araştırması açıklandı.

Araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de en yüksek gelir vergisi dilimine uygulanan vergi oranı yüzde 35 iken bu oran, Danimarka, İsveç, Hollanda, Avusturya, Belçika ve Japonya'da yüzde 50 ve üzerinde, Almanya'da yüzde 45, İngiltere, Fransa ve Yunanistan'da yüzde 40, ABD'de ise yüzde 35. Bölgesel olarak bakıldığında; en yüksek gelir vergisi, Avrupa Birliği vatandaşlarınca ödeniyor (yüzde 36); bu bölgeyi ortalama yüzde 33.9 ile Asya Pasifik ülkeleri izliyor.

Araştırma ile toplam yıllık brüt geliri 100 bin dolar olan bir çalışanın üzerindeki vergi ve çalışan sosyal güvenlik primi yükleri de belirlendi. Buna göre Türkiye'de bu tutara isabet eden efektif gelir vergisi yüzde 30.5, efektif çalışan sosyal güvenlik primi ise yüzde 4.4 olmak üzere toplam yük yüzde 34.9 ve bu oranla Türkiye 86 ülke arasında 21. sırada yer alıyor. Bu sıralamada Romanya (yüzde 29.9), Çin (yüzde 26.6), Rusya (yüzde 13) ve Bulgaristan (yüzde 12) Türkiye'nin gerisinde kaldılar. Oranın en

yüksek olduğu ülkeler ise Slovenya (yüzde 54.9), Hırvatistan (yüzde 53.5) ve Macaristan (yüzde 48.1).

Aynı çalışma yıllık geliri 300 bin dolar olan çalışanlar için yapıldığında bu kez Türkiye'nin sıralaması 86 ülke arasında 34.'lüğe geriliyor.

Araştırma sonuçları ile ilgili değerlendirme yapan KPMG Türkiye Vergi Bölüm Başkanı Fikret Çetinkaya şunları söyledi: "Şu an için Türkiye'de en yüksek gelir dilimine uygulanan gelir vergisi oranı olan yüzde 35, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ortalaması olan yüzde 36'dan çok da farklı değildir. Bu oranlar en yüksek gelir dilimlerine uygulanan oranlar olup, oran kadar bu oranın hangi gelir seviyelerine uygulandığı da önemlidir.

Geçmiş yedi yılda, gelir vergisi oranlarında global bir düşüş yaşanmasına rağmen 2010'da tersine bir değişim beklenilebilir. Ülkelerin yüksek bütçe açıklarıyla karşı karşıya kaldıkları ve finansman ihtiyacı içinde oldukları ekonomik çevrede, bazı hükümetler gelirlerini artırmak amacıyla gelir vergisi tarifesinin üst dilimlerinde yer alan mükelleflere yönelmektedirler. Avrupa Birliği'ndeki bazı ülkelerde, özellikle İrlanda ve İngiltere'de, bu yönde gelişmeler yaşanmaktadır. Türkiye için ise 2003 yılında

yüzde 45 olan en yüksek gelir vergisi oranı, bugün için yüzde 35'tir ve kısa dönemde dünyadaki gelişmelere paralel olarak yüksek gelir grupları için daha düşük vergi oranları beklenmemelidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber