Sigortası yapılmayan işçiler, okul kayıt bilgileriyle tespit ediliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Eylül 2009 20:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kaydı bulunmayan çalışanın tespitini okul kayıt bilgileriyle yapıyor.

Bu verilere göre geçen yıl Ankara'daki kayıt dışı istihdamla mücadele birimine 20 milyon kaydın gittiği ve bu kayıtlardan sigortasız olanların tespit edildiği belirtiliyor.

Alınan bilgilerin CD ortamına aktarılarak merkeze gönderildiği ve merkezden kayıtlarla eşleştirildiği, böylece kayıt dışı çalışanların ortaya çıktığı ifade ediliyor.

Konuyla ilgili bilgiler veren SGK Erzurum Bölge Müdürü Hulusi Bumin, kayıt dışı çalışanların farklı yöntemlerle tespit edildiğini kaydetti.

Bumin, hastane, noter, kolluk güçlerinin denetimleri gibi yöntemlerle kayıt dışı çalışanların belirlendiğini söyledi.

Okul kayıt dönemlerinin de sigortasız çalışanın tespitlerinde önemli yer aldığına vurgu yapan Bumin, Ankara'daki kayıt dışı istihdamla mücadele birimine geçen yıl 20 milyon kaydın gittiğini belirtti.

Bu kayıtların SGK'ya kayıtlı TC kimlik numaraları ile karşılaştırıldığına dikkat çeken Bumin, böylece sigortası yapılmayanların ortaya çıktığını dile getirdi.

Belirlenen sigortasız çalışanın işverenine önce yazılı bir ihtarda bulunduklarını kaydeden Bumin, işverenin kayıt yaptırmaması durumunda cezai müeyyide uyguladıklarının altını çizdi.

Kayıt dışı istihdamı tespit etmek amacıyla iki yıl önce gezici birimler oluşturduklarını dile getiren Bumin, "Ekiplerimiz işyerlerine ziyarette bulunuyordu. Burada kimi zaman müşteri gibi dolaşarak, bazen de oradaki çalışanlarla sohbet ederek tespitte bulunuyordu. O zaman Erzurum'da yaklaşık üç bin işçinin sigorta kaydını yaptırmıştık. Ama şimdi artık bu şekilde gezmeye gerek kalmadı. Tespitlerimizi şimdi daha kolay bir şekilde yapıp kayıt dışı istihdamla mücadele ediyoruz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber