'Alo 155, duman altı olduk'

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2009 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüm kapalı alanları kapsayan sigara yasağının yürürlüğe girmesinden sonra vatandaşın bu konuyla ilgili şikâyetleri de başladı. Yasağa uymayan kişi ve kurumlar emniyet, zabıta veya sağlık müdürlüğüne bildiriliyor. Artık 155 Polis İmdat Hattı'na sigara yasağı ihlali ile ilgili gelen ihbarlara, telsiz anonsuyla ekipler yönlendiriliyor.

Polisin daha çok kapkaç, hırsızlık, cinayet, yangın, kaza gibi olaylara anında müdahale aracı olarak kullandığı telsiz anonslarında "Kapalı mekânlarda sigara içme" suçu da yer almaya başladı. Adana Emniyet Müdürlüğü 155 Polis İmdat Hattı'na günlük ortalama 5 ihbar geliyor. Komuta merkezindeki görevliler teliz anonsuyla ihbar yapılan adrese ekip yönlendiriyor.

Adana'da aralarında zabıta, öğretmen, polis ve sağlık memurlarından oluşan 80'i asil 80'ni yedek 160 sigara denetim timi görev yapıyor. Kendilerini "Duman avcıları"' olarak tanımlayan ekipler, kentte düzenli şekilde kontrollerde bulunuyor. "Adana'ya kebabın dumanı yeter, başka dumana gerek yok." sloganıyla hareket eden görevliler, uyarıları dikkate almayan kişilere 69 TL ceza kesiyor. İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nureddin Özdener, sigarayla mücadelenin bir süreç olduğunu söylüyor. Bu dönemin sabır gerektirdiğine işaret eden Özdener, belli bir oranın altına inene kadar yılmadan çalışmak gerektiğini ifade ediyor. Sigara firmalarının yasak aleyhinde bir takım kampanyalar yaptığını anlatan Özdener, bazı güçlükleri olan bu yolun geri dönüşünün mümkün olmadığını ve sağlığın pazarlığının olamayacağını dile getiriyor.

Denetim elamanlarından Adana Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nde görevli komiser Gültekin Aşkın, Sağlık Müdürlüğü'nün yönlendirmesiyle 3 kişilik ekip olarak, haftanın iki günü farklı mahallelerde işyerlerinde kontrollerde bulunduklarını ifade etti. Aşkın, şikâyet merkezlerine gelen ihbarların yanı sıra esnafı düzenli bir şekilde denetlediklerini ve bulunması zorunlu uyarı levhalarının olup olmadığına baktıklarını bildirdi. Aşkın, aynı zamanda dağıttıkları formlarla vatandaşı bilgilendirdiklerini açıkladı. Halkın yasaya yüzde 80 oranında uyduğuna işaret eden Aşkın, uymayanlara gerekli cezaları uyguladıklarını kaydetti. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Zafer Arslan ise valiliğin belirlediği yetkili kişilerin dışında zabıtanın ceza kesme yetkisinin olmadığını fakat şikâyetler doğrultusunda ilgili yerlere uyarılarda bulunduklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber