Yıldırım: Altyapıyı yapmadan üstyapıyı yapıyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2009 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Sorun İstanbul'un sahilden kuzeye doğru ve doğudan batıya doğru yapılaşmasındaki standart dışı uygulamalar" dedi. Yıldırım, deprem ve sel felaketi için sürekli bir eylem planı oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Yıldırım, CNN Türk'te katıldığı programda soruları yanıtlarken, İstanbul'daki yağış seviyesinin 1929'da yaşanan felaketlerle benzer seviyelerde olduğunu söyledi. Yıldırım, selle toplanan suların mazgalları yetersiz hale getirdiğini ve suyun önünde set oluşturduğunu anlattı.

"Ayamama Deresi'nin İstanbul'un sorunlu bir deresi" olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:

"Ayamama Deresi bir sonuçtur. Bütün olayı, bütün İstanbul'u düşüneceksiniz. İstediğiniz kadar tedbir alın dereyi 5 kat büyütüp, 2 kat derinleştirin diğer kısımlarda yeterli alt yapınız yoksa zaten su oradan yol bulup oraya iniyor. Oraya inince orası yetersiz kalmaya başlıyor. Sadece bir Ayamama Deresi değil. Orada tedbirler alındı ama sorun İstanbul'un sahilden kuzeye doğru ve doğudan batıya doğru yapılaşmasındaki standart dışı uygulamalar."

"ALTYAPIYI YAPMADAN ÜSTYAPIYI YAPIYORUZ"

Türkiye ve İstanbul'da yapılaşma konusunda önemli bir yanlış yapıldığını dile getiren Yıldırım, "Şu yanlışlığı hep yaptık yapmaya da devam ediyoruz; yeni yeni biraz aklımız başımıza geldi ama çok geç. Altyapıyı yapmadan üstyapıyı yapıyoruz. İşin sıralamasında yanlışlık var" dedi.

Başka ülkelerde bu durumun yaşanmadığını anlatan Yıldırım, 'Planlama olmadığı zaman bunlar kaçınılmazdır. Bugün yaşadık ilerde de buna benzer bir felakette yine yaşarız" dedi.

"EL BİRLİĞİ İLE BU SONUCU HAZIRLIYORUZ"

Beklenmedik olaylara karşı alınan tedbirlerin ancak olayın hasarlarını azaltmaya yönelik olduğunu kaydeden Yıldırım, "Önlemek mümkün değildir ama çaresiz kalmamak lazım. Çaresizlik, yaptığımız hataların sonucudur. İdarede de var, vatandaşta da var. El birliği ile bu sonucu hazırlıyoruz" diye konuştu.

İstanbul'un afet bölgesi yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine ise Yıldırım, "Eğer şartlar gerektirirse şüphesiz o da yapılır" dedi.

"...SANKİ KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDİYORUZ"

Yıldırım, kurumlar arası koordinasyonun nasıl sağlanacağının sorulması üzerine de, şunları kaydetti:

"Bu tür felaketler her zaman olacak. Ama burada deprem ve sel felaketi için sürekli bir eylem planı oluşturulması lazım. Bunun senaryolarının yapılıp, nasıl deprem için yangın için tatbikatlar yapıyoruz, belki bu sel felaketlerini de bunun içine dahil etmemiz lazım. Çünkü bu hiç gündemimizde olmayan bir şey. Geliyor olay, bir dalgalanıyor geçiyor. Vatandaş bir yandan kamu idarecileri bir yandan sanki kaldığımız yerden devam ediyoruz. Asıl yanlışımız burada. Kendi elimizle Cenabı Allah'ın yarattığı doğayı katlediyoruz. Sonra da tedavi edilmesi için ağır bedeller ödemek zorunda kalıyoruz. Kamu idaresinin eksiği, ihmali olduğu kadar vatandaşın da var. Kısa vadeli kazançlar için uzun vadedeki huzurumuzu, yaşamımızı tehlikeye sokmamamız gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber