Okul servisinde tersine ?açılım'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Eylül 2009 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci taşınan araçlardaki 12 yaş sınırı 20 yaş olarak değiştirildi, servis rehberlerinin yaşı ve eğitim seviyesi de düşürüldü

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına günler kala, geçmişte yaşanan kazalarla sürekli gündemde olan okul servis araçlarına ilişkin yönetmelikte, tartışma yaratacak değişiklikler yapıldı. Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre; servislerde görev alacak personel için konulan lise mezunu olma şartı kaldırıldı. Araçlar için konulan 12 yaş sınırı da 20'ye yükseltildi.

Bakanlığın savunması

Ulaştırma Bakanlığı'nın okul servis araçları yönetmeliğinde yaptığı değişiklik, dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişikliğe göre, okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları 20 yaşından büyük olmayacak. Daha önceki yönetmeliğe göre, okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşlarının 12 yaşından küçük olması gerekiyordu.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın yaptığı açıklamada, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde, ticari taşımacılık yapan araçların yüzde 80'inin, 20 yaşından küçük olması zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak, yönetmelik değişikliğinin bu mevzuata paralel olarak hazırlandığını belirtti.

?Personel yok' gerekçesi

Yapılan diğer bir değişikliğe göre; servis araçlarında taşıt içi düzeni sağlamak, okul öncesi eğitim ve ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere bulundurulması zorunlu olan rehber personelin 20 yaşını doldurmuş ve en az ilköğretim mezunu olması gerekecek. Değişiklik öncesi, rehber personelin 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olması gerekiyordu.

Aydın, okul servislerinde görev yapacak rehber personelin lise mezunu olması şartının ilköğretim mezunu olarak değiştirilmesiyle ilgili olarak da servis işletmecilerinin bu koşulda personel istihdam etmekte zorlandıklarını, bu nedenle böyle bir düzenleme yapıldığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber