Ucuz otomobilde son hafta

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 21 Eylül 2009 10:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ÖTV indirimi 30 Eylül'de sona eriyor. Otomobil firmaları indirimin son haftasına dikkat çekici fiyatlarla giriyor

Otomotiv pazarını canlandırmak için 15 Mart'ta başlatılan ve Haziran'da indirim oranı azaltılarak devam eden ÖTV indirimi, 30 Eylül'de son bulacak. Mart-Haziran döneminde motor hacmi 1600 cc'ye kadar olan araçlarda yüzde 38'den yüzde 18'e çekilen ÖTV oranı, 15 Haziran'dan bu yana yüzde 27 olarak uygulanıyor. 1 Ekim itibarıyla 1600 cc'ye kadar motorlu otomobillerde ÖTV oranı tekrar yüzde 38'e çıkacak. Bu durumda fiyatların yüzde 7 civarında artması bekleniyor.

FARKLI KAMPANYALAR

Bu da 30 bin TL'lik bir otomobilde 2 bin TL civarında artış anlamına geliyor. Firmalar ÖTV indirimine ek indirimler, sınırlı sayıda üretilen zengin donanımlı otomobiller, uygun faizli krediler, kasko ya da uzatılmış garanti gibi hediyelerle tüketiciyi cezp etmeye çalışıyor. Frankfurt Otomobil Fuarı'nda Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Hurda Teşviki üzerine çalışıldığını ve ÖTV indiriminden sonra bununla ilgili açıklama yapılacağını söylemişti. Şimdi sektör teşvikle ilgili gelişmeleri takip ediyor.

EFSANE DÖNDÜ

Gelmiş geçmiş en büyük spor otomobil efsanelerinden biri olan ve Gullwing (martı kanat) adıyla bilinen Mercedes 300 SL, SLS AMG olarak geri döndü. Gösterilen ilgiyle Frankfurt Otomobil Fuarı'nın en büyük yıldızı unvanını hak eden otomobilde, 571 HP güç üreten 6.3 litrelik V8 motor bulunuyor.

7 İLERİ VİTESLİ

7 ileri vitesli yeni bir otomatik şanzımanla donatılan aracın maksimum hızı 317 km/s'de elektronik olarak sınırlandırılmış. 0-100 km/s hızlanmasını 3.8 saniyede tamamlayan SLS AMG'nin 1620 kg gibi hafif bir kiloda tutulabilmesi için bolca alüminyum kullanılmış. Elektrikli motorlarla kanat şeklinde açılan kapılardan girilen iç mekanda, sadece 2 kişilik yer var.

ARAZİCİ FİORİNO: TREKKİNG

Tofaş çatısı altındaki Fiat Ticari Araçlar, 2009 Frankfurt Fuarı'nda tanıtılan Fiat Fiorino'nun Trekking versiyonunu, Avrupa pazarlarından önce Türkiye'de satışa sundu. Trekking, crossover özellikleri sunan görsel yapısının yanı sıra çamur, kar, kum gibi kaygan zeminlerde çekişi ön tekerlekler arasında dengeleyen gelişmiş ESP sistemi ve yerden 20 mm yükseltilmiş yapısıyla dikkat çekiyor. Trekking'in çekiş sistemi M+S (çamur ve kar) lastiklerle desteklenmiş.

TEST SÜRÜŞÜ

Böylece bu tip zeminlerde rahatça ilerlemesi sağlanmış. Çamurlu bir yola girip yaptığımız denemelerde 30 km/s hıza kadar devrede kalan sistemin işe yaradığını gördük. Biraz gürültülü çalışsa da diferansiyel kilidi etkisi yaratmayı başaran sistem, patinaja giren lastiği frenleyip motor gücünü çekiş olan tekerleğe aktarıyor. Çok ağır şartlar olmadığı sürece araç harekete devam ediyor. Fiyatı ise 27.910 TL.

BEREKETLİ EYLÜL

Öncelikle herkesin Ramazan Bayramı'nı en iyi dileklerimle kutlarım. Ramazan ayı, otomotiv sektörü açısından oldukça hareketli ve yatırımlar açısından bereketli geçti. Son 1 aylık dönemde yaklaşık toplam 1 milyar dolarlık yatırım açıklandı. Çinli markalar Chery 500 milyon dolar, DFM ise 250 milyon dolarlık yatırımlarıyla Avrupa pazarlarına Türkiye'den açılmak istiyor. Hyundai ise 75 milyon dolarlık yatırımla i20 modelini Mayıs 2010'dan itibaren Türkiye'de üretecek. Renault Megane Sedan'ın yerini alacak olan Fluence için 110 milyon euro yatırım yapılırken, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, katıldıkları Frankfurt Otomobil Fuarı'nda elektrikli Fluence'ın 50 milyon euro yatırımla Türkiye'de üretileceği müjdesini verdi. Nihat Ergün, Frankfurt'ta yaptığı açıklamada, çevreci otomobillere vergi desteği ve alım teşviki uygulanacağının da sinyallerini verdi.

YENİ YATIRIMLAR

Tofaş, 400 milyon euroluk yatırımla baştan aşağı yenilenen Doblo projesinin sonuna gelirken, 2 yıl içerisinde üretilecek yeni bir modelin peşine düştü. Ford Otosan ise 2012 yılında yollara çıkacak yeni Transit'in tek üreticisi olacak. Kriz öncesinde Türkiye'ye 800 milyon euro yatırım yapacağı açıklanan Peugeot da, yatırımdan vazgeçmediğini sadece uygun şartları beklediğini açıkladı. Görünen o ki Türkiye otomotiv sektörüyle büyümeye devam edecek.

PEUGEOT

Peugeot, özel seri modellerine Eylül ayında pazara sunulan 308 Cool Breeze ile devam ediyor. 308 Cool Breeze Özel Seri'nin fiyatı 32.400 TL. 308 Comfort 1.6 VTI 120 HP ve Comfort Otomatik 1.6 VTI 120 HP modellerinde ise 4.200 TL'ye varan fiyat avantajları sunuluyor.

DAİHATSU

Segmentinin donanım seviyesine göre en uygun fiyatlı modellerinden biri olan Daihatsu Terios'un, stoklarla sınırlı 2009 modeli 34 bin liradan başlayan fiyatlarla satılırken, 2010 model Yeni Terios'lar 41 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.

DACİA

Dacia Sandero almak isteyenler, 1.200 TL indirim veya uygun taksit fırsatından faydalanabiliyor. Taksit kampanyasından faydalanmak isteyenler için 15.000 TL kredi miktarına 24 ay vade ile ilk 6 ay ayda 179 TL, kalan aylarda 926 TL taksitle ödeme imkanı sunuluyor.

ALFA ROMEO

Alfa MiTo için 50 bin TL'yi aşan kredi imkanı ve 48 aya varan vade seçenekleri sunuluyor. Ayrıca MiTo'yu 30 Eylül'e kadar alanlar taksit ödemelerine Ocak 2010'da başlayacak.

FORD

Ford'da ayda 650 TL'ye Focus, 500 TL'ye Fiesta sahibi olma fırsatı sunuluyor. Kampanyada 12.000 TL'ye 12 ay vadede yüzde 0.49 faizli kredi imkanı bulunuyor.

CHEVROLET

Chevrolet, bayramda da bayilerini açık tutuyor. Cruze modelinde 2.750 TL'ye varan avantaj sunan Chevrolet, Lacetti modellerinde yüzde 10 ÖTV kampanyasının yanı sıra 3+2 yıl / 150.000 km (hangisi önce gerçekleşirse) Artı Garanti Programı hediye ediyor. Ayrıca Lacetti ve Aveo'da 'LPG dönüşüm kiti Chevrolet'den hediye' kampanyasına da devam ediliyor.

FORD C-MAX AİLE OLDU

Ford'un kompakt minivanı CMAX'in yeni nesli Frankfurt Otomobil Fuarı'nda görücüye çıktı. Ancak bir de sürpriz yapıldı ve CMAX'in 7 kişilik versiyonu da Grand C-MAX adıyla tanıtıldı. Ford'un yeni global C platformu üzerine kurulan ilk modeli olan C-MAX, böylece Renault Scenic, Toyota Verso, Opel Zafira gibi rakipleriyle daha rahat mücadele edebilecek. Oldukça sert görünümlü yüz ifadesi, 5 kişilik versiyonda arka tasarımda da devam ediyor. 7 kişilik versiyonda ise tavan yapısı daha yüksek bir çizgi izlerken, daha sade bir arka tasarım göze çarpıyor. 7 kişilik versiyonun arka kapılarının kayarak açılması da dikkat çeken bir diğer özellik. Yeni CMAX ailesi 2010 yılının ikinci yarısında piyasada olacak.

CEE'D ÖNCE TÜRKİYE'DE

Avrupa'da Ekim ayında satışa sunulacak olan yeni Kia Cee'd, 15 Eylül'de, Frankfurt Otomobil Fuarı'nda yapılacak dünya lansmanından önce, Türkiye'de satışa çıkacak. 1.6 lt CRDi 90 HP ve 1.6 lt CRDi 115 HP olmak üzere 2 farklı dizel motor seçeneğinin yanı sıra cee'd'de, 1.6 lt 126 HP'lik benzinli motor da yer alıyor. Eskisine göre daha sportif hatlara sahip aracın satış fiyatı 32.759 TL'den başlıyor.

HYUNDAİ SELZEDELERİN YANINDA

Hyundai, selzede müşterileri için ay sonuna kadar geçerli, 'Servis Destek Kampanyası' başlattı. Kampanya ile, kaskosu olmayan veya sigorta poliçesi kapsamında sel yer almayan müşterilerden, işçilik ücreti alınmayacak. Kampanyada, toplam hasar bedelinin, aracın kasko sigorta değerinin yüzde 50'sini aşmayacak şekilde olması aranacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber