Son 30 yılda Türkiye'nin ormanlık alanları arttı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2009 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Türkiye'nin dünyada orman varlığı artan ender ülkelerden olduğunu belirterek, son 30 yılda ülke genelindeki ormanların 1 milyon hektar arttığını, bu rakamın 1,5 milyon futbol sahasına denk geldiğini bildirdi.

Kahveci, yaptığı açıklamada, yangınlar nedeniyle Türkiye'nin orman varlığının azaldığına yönelik söylemler ortaya çıktığını, ancak bunun aksine orman alanının arttığını söyledi.

Türkiye'deki orman varlığının 1963-1973 yılları arasında 20,2 milyon hektar olduğunu ifade eden Kahveci, 2004 yılında yapılan ölçümlerde bu rakamın 21,2 milyon hektar olarak belirlendiğini kaydetti.

Kahveci, ''Dünyada orman varlığı artan ender ülkelerden biriyiz. Türkiye genelindeki orman alanı son 30 yılda 1 milyon hektar arttı. Bu rakam yaklaşık 1,5 milyon futbol sahasına denk geliyor. Bu rakamlar da Türkiye'nin ağaçlandırma konusundaki başarısını gösteriyor'' diye konuştu.

Yangınlara Dayanıklı Orman Projesi çerçevesinde yanan alanların yılı içerisinde yangına dayanıklı türlerle ağaçlandırıldığını belirten Kahveci, bu çalışma sayesinde orman varlığının yangınlarla azalmasının da önüne geçtiklerini anlattı.

-''GEÇEN YIL 50 MİLYON FİDAN DİKİLDİ''-

Geçen yıl yanan alanlar dahil Türkiye genelinde, 50 milyon fidan dikildiğini kaydeden Kahveci, bu yıl yanan yerlerin ağaçlandırılması için de yıl sonuna doğru hazırlıkların tamamlanacağını söyledi.

Kahveci, ormandan elde edilen gelirlere de değinerek, buradan orman köylülerine de önemli miktarda kaynak aktarıldığını belirtti.

Ormanların rehabilitasyonu ve bakım çalışmalarıyla orman varlığını korumayı ve geliştirmeyi amaçladıklarını anlatan Kahveci, ''Hedefimiz Cumhuriyetin 100. yılında ülkenin sahip olduğu ormanlık alanı yüzde 27'den yüzde 30'a çıkarmak. Her yıl dünyada 13 milyon hektar ormanlık alanın yok olduğu göz önüne alındığında, bu hedef ve çalışmaların orman varlığının artması için ne kadar önemli olduğu ortadadır'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber