Devlet üniversitelerinde söz mütevelli heyetinde

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 29 Eylül 2009 10:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK üniversiteleri mütevelli heyetle yönetecek yeni sistem için düğmeye bastı. Rektörün başkanlık edeceği heyette belediye başkanları, üniversitenin eski rektörleri, sendika ve meslek odası başkanları yer alacak.

YAKUP BULUT ANKARA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversitelerde mütevelli heyet yönetimine geçecek bir çalışma başlattı. Yeni modele göre, üniversitelerin bir kişide toplanan yetkilerle değil, sivil toplum kuruluşları, eski rektörler ve yerel yönetimlerin de yer aldığı mütevelli heyetlerle yönetilmesi sağlanacak. YÖK mütevelli heyet sistemine geçişin ilk basamağı olarak, her üniversitede danışma kurulu kurulmasına karar verdi. Danışma Kurulları Yönetmelik Taslağı üniversitelere gönderildi ve her üniversiteden konuyla ilgili görüş istendi.

YETKİ TEK KİŞİDE DEĞİL

Taslağa göre danışma kurulunda "üniversitenin eski rektörleri, belediye başkanları, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı meslek odaları başkanları, senato önerisi ile belirlenen iki sivil toplum örgütünün başkanı, sanayi ve ticaret odası başkanları" yer alacak. Danışma Kurulu üyeleri, üniversitenin fiziksel ve yapısal konuları, eğitim-öğretim ve araştırma program ve politikaları, üniversitenin gelişme stratejisi gibi konularda karar alacak. Yeni modelde yetkileri daha sınırlı olan Rektorler üniversite ile ilgili önemli kararları mütevelli heyet kararı ile uygulamaya sokabilecek. Rektörler Danışma Kurulu'na başkanlık edecek ve Kurul calışmalarının sekretaryası da rektörlük tarafından yürütülecek. Danışma Kurulu üyeleri 3 yıl görev yapacak. Demokratik Üniversite Platformu Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu dernekler, vakıflar, koopera-tifler aracılığı ile üniversitelerde elde edilen gelirin kontrol altına alınacağını belirtti.

Eğitimciler değişimi destekliyor

YÖK'ün mütevelli heyet modeline geçiş çalışması eğitimciler tarafından çok beğenildi. Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, "Avrupa'da zaten üniversiteler bir heyetin istişaresi ile yönetiliyor. YÖK Avrupa'daki modeli, dünyadaki modeli ülkemize getirirse çok güzel sonuçlar alınır. Örneğin rektör seçimleri önemini kaybeder ve öğretim üyelerinin kamplaşması diye bir durum olmaz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber