Ballı tayin baskısı

Haber Giriş : 18 Ocak 2005 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

7 bin memurun ataması için Gümrük Müsteşarlığı'na vekillerden telefon yağıyor . Gümrük Müsteşar Vekili Turagay, ?Şaibesiz bir kurum yaratmak istiyoruz? dedi, ekledi: 45 yaşında tayin isteyen memura şüpheyle yaklaşıyoruz.

Gümrük Müsteşar Vekili Tuna Turagay, ?AB'nin dış sınırlarını koruyabilecek, etkin, nitelikli, dürüst, şaibeden arınmış bir Gümrük Müsteşarlığı yaratabilmeyi'' amaçladıklarını söyledi. Turagay, 2005 yılı hedeflerinin yasal ticaretteki bürokratik engelleri en aza indirmek ve yasadışı ticaretle azami ölçüde mücadele etmek olduğunu kaydetti.

Personel sıkıntısı

Turagay, 1994 yılında Türkiye'nin dış ticaret hacminin 43.5 milyar dolar, gümrükte çalışan personel sayısının 8 bin 900 olduğunu hatırlatırken, bugün Türkiye'nin dış ticaret hacminin 160 milyar dolara ulaşmasına rağmen, gümrükte çalışan personel sayısının 7 bin 700 olduğunu söyledi. Fransa'da çalışan memur sayısının 20 bin, Almanya'da 30 bin olduğunu ifade eden Turagay, ?'Bizim memur sayımızı muhakkak artırmamız lazım. Bu konuda hükümet destek veriyor ama biraz daha desteğe ihtiyacımız var'' dedi. Turagay, 7 bin personelin diğer kurumlardan Gümrük Müsteşarlığı'na geçmek için beklediğini, memur tayini için her gün kendisini çok sayıda milletvekilinin aradığını anlatırken, ?Biz onları almıyoruz, çünkü niyetler farklı olabilir. Adam 45 yaşında niye gümrüğe geçmek istiyor. Bizim amacımız, yeni üniversite mezunu, gümrüğe girerek, aidiyet duygusu olan memurlar almak'' dedi.

Kaçak malların piyasada satıldığını, bu malların satışını herkesin gördüğünü kaydeden Turagay, gümrükleri her zaman günah keçisi olarak göstermenin yanlış olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: ?Gümrüklerde sıkıntı yok demiyorum ama bu malları kimler getiriyorsa, bunları getirenleri ilgili sektördeki arkadaşlarımız gayet iyi biliyorlar. Hırsız içeri girmiş, herkes hırsız var diyor, hırsızı içeriye gümrük soktu diye dönüp bize topu atıyorlar. Türkiye AB'ye girmeyi hedefliyorsa, sadece mevzuat uyumu ile değil, kafa yapısının da değişmesi lazım. Gümrüğün sıkıntısı, Türkiye'nin sıkıntısı.'' Turagay, 2005 yılı içerisinde Habur'un yapılandırılmasının bitirileceğini, Cilvegözü, Sarp, Halkalı, Dereköy ve Kapıkule kapılarının da TOBB tarafından yenileneceğini kaydetti.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber