İlkokula finans dersi geliyor, borsacılar öğretmen oluyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Ekim 2009 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'u uluslararası finans merkezi yapacak plan açıklandı. Plana göre ekonomi ve finans dersi ilkokul müfredatlarına girecek. Bankacı ve borsacılar da üniversitede ders verebilecek

İstanbul'un uluslararası finans merkezi olması yolunda ilk adım, açıklanan ?Eylem Planı' açıklandı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından IMF-Dünya Bankası toplantıları sırasında duyurulan plan, basit ve etkin bir vergi sisteminden okullarda eğitime kadar birçok alanda ciddi adımları içeriyor. ?İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) Strateji Belgesi ve Eylem Planı' adıyla Resmi Gazete'de de yayımlanan yol haritasına göre İstanbul'un finans merkezi yapmak için hayata geçirilecek projeler arasında ilkokul müfredatlarına ekonomi ve finans dersi konulması da var.

İLK DERS 2010-2011'E YETİŞECEK

23 ayrı konuda 71 adet eylemi içeren plana göre Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorumluğunda Merkez Bankası, SPK, Bankalar Birliği gibi kuruluşların da desteğiyle 2010-2011 eğitim öğretim yılında ilköğretim okullarına temel finans dersleri eklenerek öğrencilerin finans-ekonomi bilgisi için bir altyapı oluşturulacak. Eğitim sırasında uzmanların da derse girmesi sağlacak. Bu kapsamda ayrıca İngilizce eğitimine de ağırlık verilecek. Plana göre finans alanında üniversite-sektör işbirliği teşvik edilecek. Eylem planının ağırlığını ise hukuki altyapı ve vergi düzenlemeleri içeriyor. Plana göre 3 yıllık stratejide BSMV başta olmak üzere finans kurumlarının vergi yükleri kademeli olarak düşürülecek. ? YELDA ŞUMNULU

STAR

Finans devrimi için 71 düzenleme

İstanbul'un bölgesel ve uluslararası anlamda bir finans merkezi olması için en önemli ve nihai stratejik adım atıldı. Hükümet, 5 yıla 71 düzenleme sığdıracak.

İSTANBUL'un finans merkezi olması için ilk stratejik adım atıldı. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı yayınlayan hükümet, öncelikli yol haritasına hukuk altyapısının güçlendirilmesini, finansal ürün ile hizmet çeşitliliğinin artırılmasını, basit ve etkin bir vergilendirme sisteminin oluşturulmasını koydu. Üç yıllık stratejide BSMV başta olmak üzere finans kurumlarının aracılık faaliyetleri üzerindeki kamu kaynaklı mali yüklerin uygun bir zamanlamayla kademeli olarak düşürülmesi öngörüldü.

Körfez için faizsiz yatırım imkanları

l Özel sektör borçlanma araçlarına işlerlik kazandırılacak ve bu araçlar Yatırımcıları Koruma Fonu kapsamına alınacak. l Yerel yönetim borç araçları geliştirilecek. l Tezgahüstü piyasalarda sunulan ürünlerle ilgili takas ve işlem altyapısı oluşturulacak. l Faizsiz finansman araçlarına ilişkin altyapı geliştirilecek. Körfez Bölgesi sermayesine yönelik sermaye piyasası araçları ve takas bağlantısı projesinin hayata geçirilmesi sağlanacak. l Altın Borsası bünyesinde efektif ve döviz piyasası kurulacak. l Karbon piyasası oluşturulacak ve bu araçlara dayalı türev ürünler geliştirilecek.

Eğitim politikaları

l İlköğretimden itibaren öğrencilere temel finans ve ekonomi formasyonu kazandırmak amacıyla müfredata bazı dersler eklenecek.

l Üniversitelerde belirli bir seviye belirlenerek, mezuniyet öncesi yabancı dil bilgisinin zorunlu hale getirilmesi gibi seçenekler değerlendirilecek. l Finans sektörüne yönelik insan kaynağı (yetenek) havuzu oluşturulacak.

l İstanbul finans konusunda yüksek lisans ve doktora merkezi haline getirilecek.

İstanbul tahkimi geliyor

YPK kararında İstanbul Finans Merkezi Eylem Planı'nın bazı konu başlıkları da şöyle belirlendi:

l Mahkemelerde ihtisaslaşma sağlanacak.

l Tahkim Merkezi kurulacak, kurumsal arabuluculuk sunulacak.

l Ticaret, Borçlar ve Hukuk Muhakemeleri, Genel İdare Usulü Kanunu Tasarısı yasalaştırılacak.

l Yabancı menkul kıymetlerin yurt- içi piyasalarda işlem görmesi için yabancı şirketlerin kotasyonunda gereken Maliye Bakanlığı izni kaldırılacak.


finans eğitimi 6 yaşında başlıyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İFM Eylem Planı'nı açıkladı. Plana göre İstanbul'a uluslararası standartlara sahip bir tahkim merkezi ve uyuşmazlıklar için ihtisas mahkemesi kurulacak. Temel finans eğitimi ise ilköğretimden itibaren başlayacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) Stratejisi ve Eylem Planı'na göre vizyonlarının, İstanbul'u öncelikle bölgesel, nihai olarak da küresel bir finans merkezi konumuna getirmek olduğunu söyledi. Eğitimden altyapıya kadar geniş bir alanda değişiklikler planlanırken, ilköğretim okullarına temel finans eğitimisi sağlayacak dersler, ve ihtisas mahkemeleri değişikliklerden en önemlileri.

Bilgi toplumuna doğru

İstanbul'un uluslararası bir merkez olması projesine önem verdiklerini belirten Babacan, 'Hükümet olarak bizim, uzun dönemli gelişme stratejimizin amaçları arasında, bilgi toplumuna dönüşümün sağlanarak ülkemizin dünya hasılasından daha yüksek oranda pay alması, bölgesel ve küresel düzeylerde etkinliğinin artırılması vardır' şeklinde konuştu.

Uyum sağlayacağız

Orta ve uzun dönemde Türkiye ekonomisinin, dünyada nasıl bir konuma sahip olacağını belirleyecek olan temel faktörün, hiç şüphesiz ekonomideki rekabet gücü olacağını vurgulayan Babacan, bu bağlamda, ekonominin rekabet gücü olan, istikrarlı ve verimlilik düzeyi yüksek bir yapıya kavuşturulmasını amaçladıklarını söyledi.

TBB rapor hazırlattı

Türkiye Bankalar Birliği, İstanbul'un uluslararası finans merkezi olma potansiyelinin değerlendirilmesi için kapsamlı bir rapor hazırlatmıştı. Bu raporda, İstanbul'un ve Türkiye'nin uluslararası bir finans merkezi olması için gerekli potansiyele sahip olduğu vurgulanmıştır. Bu hedefe ulaşılabilmesi için önemli miktarda kaynağın bu proje için ayrılması gerektiği de belirtilmiştir. İstanbul'u uluslararası finans merkezi haline getirmek için öne çıkan hususları sırasıyla, uluslararası standartlarda işleyen bir hukuk altyapısının oluşturulması, çeşitlendirilmiş finansal ürünlerin sunulması, fiziki ve iletişim altyapı sorunlarının çözülmesi, vergi sisteminin basitleştirilmesi ve etkinleştirilmesi, düzenleyici ve denetleyici çerçevenin uluslararası standartlarla tam uyumlu olacak ve güçlü bir koordinasyonu mümkün kılacak şekilde geliştirilmesi, nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılayacak bir eğitim altyapısının sağlanması, dünya ölçeğinde tanıtım ve izleme yapacak bir organizasyon yapısının oluşturulması olarak sıralayan Babacan, bu hususlarda strateji belirlemek amacıyla dokuz adet çalışma grubunun kurulduğunu anlattı.

İMKB anonim şirket oluyor

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve İstanbul Altın Borsası'nın (İAB) hukuki altyapılarının değiştirilmesine ilişkin olarak, İMKB'nin mevcut yasal yapısının yönetime getirdiği özel zorluklar bulunduğuna işaret eden Babacan, İMKB'nin bir anonim şirket haline getirilmesiyle ilgili çalışmalara başlamak üzere Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı ile görüştüğünü anlattı. Ali Babacan, 'Daha normal, daha yönetim açısından rahat bir kurum haline getirelim. Ondan sonraki adımlar doğal olarak bir akışa girecektir. Doğal olarak bir süreç başlayacaktır' dedi.

Merkez Bankası zaten bağımsız

BABACAN, IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları çerçevesinde, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi (İFM) Stratejisi ve Eylem Planı konusunda düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı konusundaki soruya verdiği yanıtta, operasyonel bağımsızlığa sahip Merkez Bankası'nın, çalışmalarına da çok başarılı bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Babacan, Türkiye'nin modern ekonominin gereğini tümüyle yerine getirdiğini, kurumların hatalarının olabileceğini, ancak önemli olan noktanın kurumlar arasında iyi bir koordinasyon olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin bugün elde ettiği ekonomik başarısının artık dünyaca tescil edildiğini, örnek alınan ve esinlenilen bir ülke durumuna geldiğini vurguladı.

2010'da inmez 2011'de belki...

ALİ Babacan, BSMV ve KKDF'de indirimin ne zaman olacağına ilişkin bir soruyu ise şöyle yanıtladı: '2010'da inmeyecek. Onu kesinlikle söyleyeyim ama 2011'de duruma bakarız. Ekonomideki büyüme oranlarına, 2010'daki vergi tahsilatı oranlarına bakarız. 2011 için ortaya koyduğumuz bütçe hedeflerine zarar getirmeyecek şekilde, bütçe gelirlerini kendi içinde dengeleyecek şekilde adım atma imkanı oluşursa belki 2011... Öte yandan bizim de bir niyetimiz var. BSMV'lerin zaman içinde kademeli olarak düşürülmesini, finans sektörünün sıhhatli çalışması ve dünyada rekabet edebilmesini önemli görüyoruz. Mümkün olan ilk fırsatta bu adamların atılmasını önemli görüyoruz.'

Vergide 'su bardağı' mesajı

BABACAN, önümüzdeki haftadan itibaren Ankara'daki bir numaralı projenin vergiyle alakalı olacağını, Gümrük İdaresi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Gelir İdaresi'nin vizyon ve perspektif birliğinin sağlanması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: 'Ödemesi gerekeni ödeyenle, ödemeyen arasında uygulamalarda bir harmanizasyon yapmamız gerekiyor. Şu bardağı gümrükten kaçak olarak geçirip gümrük vergisi ödemeyeni hapse atarken, öte yandan milyarlarca lira vergi kaçırdığı tespit edilenin, 'kusura bakmayın, buyurun vergimi, Allah'a ısmarladık' deyip gitmesi, bana dengeli bir uygulama gibi gelmiyor.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber