Adalet Bakanlığı'ndan personeline yabancı dil eğitimi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ekim 2009 17:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlığımızın Yeditepe Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi ile vardığı mutabakat neticesinde, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında hazırlık programlarında, Bakanlık Merkez Teşkilatta, Yüksek Yargıda, Adli ve İdari Yargıda görevli Hâkim ve Cumhuriyet Savcılarından Makamca ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca belirlenecek olanlara akademik yıl boyunca tam gün süreli İngilizce dil eğitimi verilmesi hususu 15.09.2009 tarihli ilanımız ile tüm teşkilâta duyurulmuş idi. Duyurumuzdan sonra Okan Üniversitesi ile de aynı kapsamda anlaşmaya varıldığından, hak kaybına yol açmamak nedeniyle 15.09.2009 tarihli duyurumuzun yenilenmesi ihtiyacı hasıl olmuştur.

Bakanlığımızın Yeditepe Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Okan Üniversitesi ile vardığı mutabakat neticesinde, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında hazırlık programlarında, Bakanlık Merkez Teşkilatta, Yüksek Yargıda, Adli ve İdari Yargıda görevli Hâkim ve Cumhuriyet Savcılarından Makamca ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca belirlenecek olanlara akademik yıl boyunca tam gün süreli İngilizce dil eğitimi verilmesi kararlaştırılmıştır. İngilizce dil eğitimi, seviye tespit sınavları Yeditepe Üniversitesinde ve Bahçeşehir Üniversitesinde 20.10.2009 Salı günü, Okan Üniversitesinde 22.10.2009 Perşembe günü yapılacaktır.

İngilizce eğitimine katılmak üzere müracaat eden ve aşağıda belirtilen şartları taşıyan hâkim ve Cumhuriyet savcıları arasından seçilecek olanlar; eğitim süresince ücretli izinli olacak, ancak bu süre terfi süresinden sayılacaktır. Eğitime katılacak olanlara İstanbul'a gidiş ve dönüş yollukları dışında, İstanbul'da eğitimde bulundukları süre içinde harcırah ödenmeyecek, konaklama katılımcının kendi imkânlarıyla karşılanacaktır.

Eğitime katılmak üzere belirleneceklerin görev yaptıkları yerlerde, hâkim-savcı sayısını eksilterek kendi yetkileri ve iş bölümü içerisindeki işleri de diğer hâkim ve savcılara bıraktıkları ve bu şekilde zaten ağır iş yükü altında bulunan meslektaşlarına ilave külfet yükledikleri nazara alınarak; yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde yürütülecek eğitimde, katılımcıların devam-devamsızlık durumları, not ve başarı-başarısızlık durumları sürekli olarak takip edilerek, özensizlik ve ihmali görülenler hakkında disiplin işlemi yapılacaktır. Dil eğitimi ile ilgili olarak yazı ekinde bulunan ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca uygun görülen ? Dil Eğitimi Amacıyla Yurt İçindeki Üniversitelere Gönderilen Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları Hakkında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge? ve eklerindeki ilkeler esas alınacaktır. İlgililerin ileride mağduriyete uğramamaları açısından ilgili yönergeyi özellikle de tazminata ilişkin hükümleri dikkatli incelemelerinde yarar vardır.

Bu çerçevede;

1- 01 Eylül 2009 tarihi itibariyle meslekte fiilen 2 yılını doldurmuş, son görev yerinde bir yıl çalışmış ve 45 yaşını aşmamış olmak,

2- Geçmiş yıllarda Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezinde İngilizce dil eğitimine katılmamış olmak,

3- 15.09.2009 tarihli duyurumuza istinaden başvuranlar da dilekçelerini MUTLAKA YENİLEYECEKLERDİR,

4- Ünvanlı görevde bulunmuyor olmak,

5- Eğitime başladıktan sonra eğitim süresince eğitimin yarıda bırakılmasını gerektirecek önceden öngörülebilir (askerlik, doğum vb. gibi) yasal veya fiilî mazereti bulunmamak şartlarını taşıyanlardan, Yeditepe Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Okan Üniversitesi'nin düzenleyeceği İngilizce dil eğitimine katılmak isteyenlerin; sadece bir üniversite tercih ederek, eğitim süresince harcırah talep etmeyeceğini de beyan edecek şekilde;

Bakanlık Merkez Teşkilatta görevli olanların birim amirlerinin, Yüksek Yargıda görevli olanların Daire Başkanlarının,

Adli Yargıda görevli olanların Cumhuriyet Başsavcılığı veya Adalet Komisyonu Başkanlığının,

İdarî Yargıda görevli olanların Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı'nın uygun görüşünü içerir dilekçelerinin toplanarak liste haline getirilip üst yazıya bağlanarak 13 Ekim 2009 günü mesai saati bitimine kadar Başkanlığımızın 0312 223 38 06 veya 0312 223 43 41 numaralı faksına ulaşacak şekilde göndermeleri gerektiği hususu,

İlgililere duyurulur.

Özcan AVCI
Hâkim
Eğitim Dairesi Başkanı


DİL EĞİTİMİ AMACIYLA YURT İÇİNDEKİ ÜNİVERSİTELERE GÖNDERİLEN HÂKİM VE CUMHURİYET SAVCILARI HAKKINDA UYGULANACAK USUL VE

ESASLAR HAKKINDA YÖNERGE

AMAÇ VE KAPSAM:

MADDE l- Bu yönergenin amacı, dil eğitimi amacıyla yurt içindeki üniversitelere gönderilecek hâkim ve Cumhuriyet savcılarının belirlenmesi ve üniversitelerde bulundukları süre içerisinde uymaları gereken usul ve esasları belirlemek ve çalışmalarının daha verimli bir biçimde yürütülmesi için ihtiyaç duyulabilecek temel bilgileri sağlamaktır.

DAYANAK

MADDE 2- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun ilgili hükümleri bu yönergenin dayanağını oluşturur.

MADDE 3- Yurt içindeki üniversitelere gönderilen hâkim ve Cumhuriyet savcılarının EK:1'de yer alan usul ve esaslara uymaları zorunludur. Aksine hareket edenler hakkında 2802 sayılı Kanun'un ilgili disiplin hükümleri uygulanır.

EĞİTİME KATILACAK HAKİM VE SAVCILARIN BELİRLENMESİ

MADDE 4- Dil eğitimi amacıyla yurt içindeki üniversitelere gönderilecek hâkim ve Cumhuriyet savcılarının belirlenmesi işlemi Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca yapılır. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu istekliler arasından üniversitelerin belirlediği kontenjana göre yeteri kadar aday belirler.

Adalet Bakanlığı merkez kuruluşunda görev yapan hakimlerden hangilerinin dil eğitimine katılacağının belirlenmesi işlemi Bakanlıkça yapılır.

Yabancı dil eğitimi verecek olan üniversiteler ise yukarıda belirtilen şekilde belirlenen adayları düzey belirleme sınavına tabi tutarak tercihen sadece hâkim ve savcılardan oluşacak sınıf veya sınıflar oluşturur.

HAKİM VE CUMHURİYET SAVCILARINDA ARANACAK ŞARTLAR

MADDE 5-

l- Meslekte fiilen 2 yılını doldurmuş, 45 yaşını aşmamış olmak,

2- Geçmiş yıllarda Devlet Memurları Yabancı Diller Eğitim Merkezinde ve Üniversitelerde benzer İngilizce eğitimine katılmamış olmak,

3- Eğitime başladıktan sonra eğitim süresince eğitimin yarıda bırakılmasını gerektirecek önceden öngörülebilir (askerlik, doğum vb. gibi) yasal veya fiilî mazereti bulunmamak,

4- Son görev yerinde fiilen l yıl çalışmış olmak,

EĞİTİMDE GEÇEN SÜRENİN TAYİN VE TERFİDE DEĞERLENDİRİLMESİ

MADDE 6- Dil eğitimine katılmak üzere müracaat eden ve yukarıda belirtilen şartları taşıyan hâkim ve Cumhuriyet savcıları arasından seçilecek olanlar; eğitim süresince ücretli izinli sayılacak, eğitimde geçen süre görev yerinde tamamlanması gereken bölge hizmetinden sayılmayarak tamamlattırılacak, ancak bu süre terfi süresinden sayılacaktır. Ayrıca eğitime katılan hâkim ve Cumhuriyet Savcıları hakkında düzenlenecek periyodik eğitim raporları, eğitimleri boyunca vize ve finallerinden almış oldukları notlar, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) ve Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS) puan ile diğer durumları terfide değerlendirilecektir.

YÜRÜTME KURULU

MADDE 7- Bakanlıkça, eğitim süresince hâkim ve Cumhuriyet savcılarının devam durumunu takip etmek, sorunları ile ilgilenmek ve eğitimin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla bir Müsteşar Yardımcısı başkanlığında üç kişiden oluşan bir yürütme kurulu oluşturulur,

YÖNERGENİN EKLERİ

MADDE 8- Yurt içindeki üniversitelere gönderilecek hâkim ve Cumhuriyet savcılarının uyacakları usul ve esaslar bu yönerge ekli EK: l ? ?Uyulması Gerekli Usul ve Esaslar? başlıklı bölümde; çalışmalarda verimlilik ve sürenin etkin kullanımı için gerekli yol gösterici bilgiler bu yönergeye ekli EK: 2 ?Üniversitelerde Verilecek Eğitimin Etkinlik ve Verimliliğini Artırmaya Yönelik Öneriler? başlıklı bölümde belirtilmiştir.

YÜRÜRLÜK

MADDE 9- Bu yönerge onay tarihinde yürürlüğe girer.

UYULMASI GEREKLİ USUL VE ESASLAR

Yurt içindeki üniversitelere gönderilen Hakim ve Cumhuriyet savcıları gönderiliş amaçlarını gerçekleştirmek sorumluluğu yanında, her ortam ve koşulda hâkim ve Cumhuriyet savcısı kimliğini taşımaları nedeniyle bulundukları her yerde Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerine yargı erkinin nüfuz ve itibarına uygun tutum ve davranış içerisinde olmakla yükümlüdürler. Bu çerçevede, devlet kaynaklarından kendilerine sağlanan imkanları sarf ederken azami performansla, ülke ve yargı menfaatlerine uygun bir çalışma göstermek zorundadırlar.

Yurt içindeki üniversitelere gönderilenlerin uyacakları diğer esas ve usuller ile hakları şunlardır:

A) Ödevler ve Yükümlülükler

1- Hâkim ve Cumhuriyet savcılarını gruplar halinde üniversitelere gönderilmesi durumunda üniversitelere hareket edilmeden önce mensuplar arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca her grup için bir "grup temsilcisi" seçilir. Grup temsilcileri, üniversitede bulunanlar ile Bakanlık arasındaki iletişimi sağlamak; mensupların ihtiyaç ve problemlerini Bakanlığa, Bakanlığın duyurularını mensuplara ulaştırmakla ödevlidirler.

2- Temsilcilik görevi, bir ast-üst ilişkisi olmayıp, uygulamada iletişim ve koordinasyonu sağlamayı amaçlar.

3- İştirak edilen toplantı veya eğitim programına ilişkin kurallara eksiksiz olarak uymak, hastalık ve benzeri önemli mazeretler dışında tam devamlılık esastır.

4- Eğitim amacıyla üniversiteye devam edenler çalışma, tez veya uygulamalarını seçerken, öncelikle konuların ülkemiz yargı gerçekleriyle örtüşüp- örtüşmediğine, yargı alanında ülkemiz ve yargı açısından cevabı aranan ve yargısal alanda çözüm bekleyen tartışmalı bir sorunun çözümüne yönelik olup-olmadığına dikkat etmek ve "tanımlayıcı" yönü ağır basan herhangi bir "öneri" getirmeyen ve analitik olmaktan uzak, pratik yararı ve uygulama kabiliyeti olmayan konulardan kesinlikle kaçınmak zorundadırlar.

5- Dil eğitimine gönderilen hâkim ve Cumhuriyet savcıları, günlük yaşamlarını yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar verecek tutum ve davranışlardan kaçınmak kaydıyla mümkün oldukça içinde bulundukları sosyal-kültürel çevreye aktif olarak katılmak suretiyle sürdürürler.

6- Dil eğitim amacıyla üniversitelere gönderilenler, Bakanlığımızla eğitim kurumu arasında imzalanan protokol hükümleri kapsamında haklarında düzenlenecek periyodik eğitim raporları ile grup temsilcilerinden alınan bilgiler yanında, Yürütme Kurulu yetkilerince yapılacak "yerinde inceleme" ziyaretleri yoluyla devam ve performans açısından kontrole tabi tutulurlar.

7- Dil eğitim amacıyla üniversitelere gönderilen hâkim ve Cumhuriyet savcıları eğitimleri boyunca vize ve finallerinden ortalama 70 (100 üzerinden), devam ettikleri eğitim yılını takip eden yılın Sonbahar Dönemi Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS)'ndan 70 almaları zorunludur. Bu şartı yerine getiremeyenlerden devam ettikleri Üniversitenin hazırlık okulunun yıllık ücretinin yarısı kadar tazminat ödemeleri talep edilecektir.

Birinci Dönemin sonunda yukarıdaki not veya puanları alamayan hâkim ve Cumhuriyet savcıları geri çağrılırlar.

Sınav sonuçları öğrenildikleri tarihten itibaren bir hafta içerisinde grup temsilcilikleri tarafından normal ve elektronik posta yoluyla Bakanlığa ulaştırılır.

B) İzin Hakları

1- Yurt içindeki üniversitelere dil eğitimi amacıyla gönderilen hâkim ve Cumhuriyet savcılarının yıllık izin haklan saklı olmakla birlikte, eğitim veya kurs programının aksamaması için Bakanlıkça uygun görülecek zorunlu haller dışında, görevlerine döndükten sonra kullandırılır.

2- Dil eğitimine gönderilen hakim ve savcılarının belirlenen eğitim dönemi bittikten sonra yaz kurslarına devam etmelerinin gerekmesi halinde bunun için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulundan izin alınması ve normal dönem ile ek kurs arası boş geçen dönem yıllık izinlerinden mahsup edilir.

3- Yurt içindeki üniversitelere gönderilenler, 657 sayılı kanunda belirtilen veya

Bakanlıkça uygun görülen mazeretleri dışında derslerini aksatamazlar. Mazereti olanlar durumu bir dilekçe ile Üniversite aracılığıyla Bakanlığa bildirir, Bakanlıkça uygun görülen süre kadar mazeret izni kullandırılır. Bu durumda üniversite ilgilinin ayrılış ve başlayış tarihlerini Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğüne bildirir.

4- Yurt içindeki üniversitelere gönderilenler, kendilerinin veya zorunluluktan beraberlerinde götürdükleri aile fertlerinin karşılaşacakları sağlık problemleri için hasta sevk işlemlerini bulundukları yer Cumhuriyet Başsavcılıklarından temin ederler. İlgililer hastalıkları nedeniyle almış oldukları raporları kayıtlara işlenmek üzere üniversite aracılığıyla Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğüne gönderirler. Bütün bu işlemler yapılırken Devlet Memurları Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği ve Devlet Memurlarının Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre hareket ederler.

ÜNİVERSİTELERDE VERİLECEK EĞİTİMİN ETKİNLİK VE

VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK ÖNERİLER.

A) Genel Öneriler

Öncelikle gidilecek şehir ile eğitim yapılacak üniversite hakkında Internet veya doğrudan üniversiteden detaylı bilgi edinilmesinde oldukça yarar bulunmaktadır.

Bu bağlamda ayrıca gidilecek yer ve üniversitedeki;

l-İklim şartlarının öğrenilerek uygun nitelik ve miktarda kıyafet seçilmesi.

2-Gidilecek yerleşim yerinin asayiş ve güvenlik konularına ilişkin gerekli bilgilerin alınması,

3-Sosyal ve kültürel yapı ve özelliklere ilişkin bilgililerin temin edilmesi. 4-Tatil, bayram ve özellik arz eden gün ve tarihlerin öğrenilmesi' nde, Yarar görülmektedir.

B) Eğitim ve kurs programları ile ilgili öneriler

l-Üniversite ile Öğrenci arasındaki ilişkinin profesyonel bir ilişki olduğu göz önünde tutularak, gidilen kurumlarca belirlenmiş kurallara uyulması, eğitimin olumlu yönde etkileneceğine inanılan hususlar dışında şartların zorlanmaması gerekmektedir.

2-Deneyimler göstermiştir ki yabancı dil eğitimi amacıyla gönderilen mensuplarımızın en

önemli sorunu yabancı dile hakimiyet ve dilin etkin kullanımıdır. Bu konudaki eksikliğin

giderilmesi için bireysel gayret gösterilmesi eğitimin performansı açısından oldukça faydalı

olacaktır.

3-Eğitim görülen kurumdaki eğiticilerin eğitim konularına ilişkin olarak tavsiye ettiği

yayınların eksiksiz olarak takip edilmesinde eğitimin amacına ulaşması bakımından zaruret vardır.

4-Üniversitelerde verilen eğitim hangi ölçek ve düzeyde olursa olsun bir tür arz talep ilişkisidir. Bu nedenle hiç kimseye istediğinden fazlası sunulmamaktadır. Bu gerçek göz önünde bulundurularak Hâkim ve Cumhuriyet Savcılarımızın bulundukları eğitim kurumunun tüm imkanlarını azami düzeyde kullanmaları; Internet, e-kütüphane ve üniversite kütüphanelerinin sunduğu bütün kaynaklardan yararlanması amaca ulaşma ve harcanan zaman ve milli kaynakların karşılığını alma bakımından en önemli faktördür.

5-Üniversitede uygulanan programın niteliği gereği kurum eğiticilerince yürütülen çalışmalara destek olunmalıdır.

6-Alınan eğitimin seviye ve kalitesini ölçmeğe dönük olarak, gerek eğitim kurumunca gerekse harici kurum ve kuruluşlarca yapılan bütün sınavlara girilmesinin hedeflere ulaşılması bakımından fevkalade yararları bulunmaktadır.

C) Sosyal yaşama ilişkin öneriler

l-Günlük yaşantının bulunulan yer ve üniversite standartları dikkate alınarak sürdürülmesinde yarar görülmektedir.

2-Yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar getirmemek kaydıyla üniversite tarafından dil eğitimi sırasında düzenlenen sosyal etkinliklere katılmak yararlı olabilir.

3-Zaman yönetimi hususunda dikkat edilerek eğitim-kurs ve akademik etkinlikler ile diğer sosyal etkinlikler arasında dengeli bir planlama yapılmalı, bireysel olarak böyle bir imkanın tekrar elde edilmesinin ne kadar zor olduğu göz önünde bulundurularak adeta "dakikaların hesabı" yapılmalıdır. Bu çerçevede dil eğitimini geliştirecek konularla ilgili her türlü gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi yazılı ve görsel iletişim araçlarından azami surette yararlanılmalıdır.

4-Eğitim görülen dilin yazımı konusunda egzersiz çalışması yapılmalı; özet çıkarma, günlük tutma, not alma ve işlevsel cümleler kurma ve günlük hayatta kullanma gibi etkinliklerde bulunulmalıdır.

SONUÇ

Hâkim Cumhuriyet savcılarımızın geçmiş yıllardaki eğitim tecrübelerinden süzülerek, bundan sonraki dil eğitimi programlarına iştirak edecek mensuplarımıza faydalı olacağı düşünülerek hazırlanan ve yukarda belirtilen hususlara uyulması halinde, "hedeflenen amaçlara" erişilmesi ve sarf edilen kaynakların (zaman emek vs) hakkının verilmesi noktasında; Bakanlığımız açısından "kurumsal tatmin", hâkim ve Cumhuriyet savcımız açısından da "vicdani borcun izalesi" sonucunda ulaşılacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber