Hamilelik kilolarından bakterilerle kurtulun

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 18 Ekim 2009 22:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

PROF. DR. MEHMET ÖZ

Hamilelik boyunca alınan kilolar hayatınız boyunca sizinle olmak zorunda değil... Yoğurt ve sütte olan probiyotikler işi hızlandırır

Hamilelikten sonra eski kilonuza dönmek, hatta daha da ince olmak için emrinde üç aşçı, iki dadı ve bir spor hocası çalışan bir ünlü olmak zorunda değilsiniz... Çünkü genel sağlığınız için alacağınız küçük bir hap, hamilelikte aldığınız kilolardan kurtulmanıza da yardımcı olabilir. Bu küçük hap, probiyotik bir takviyedir... Teknik olarak probiyotikler iyi huylu mikroplardır. Ve sindirim sisteminin iyi çalışması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için her gün düzenli olarak bu iyi mikroplardan almamız tavsiye edilir. Yani, kötü mikropları kontrol altında tutmak için iyi bakterilere sahip olmak önerilir...

DAHA AZ KİLO ALDILAR

Finlandiya'da yapılan bir araştırma; ilk üç aylarında probiyotik takviye alan ve düzenli beslenen hamile kadınların, bu takviyeyi kullanmayan kadınlara oranla; doğumda sonra daha az kiloya sahip olduklarını gösterdi. Probiyotik takviye alanların bel çevrelerinin daha az yağlandığı da gözlendi.

'İyi mikrop' obeziteyi engelliyor

Araştırmacılar, probiyotik takviyelerin bebeğe hiçbir zararının olmadığını da ortaya çıkardı. Hatta bu takviyeleri kullanan annelerin bebeklerinin bazı hastalıklara daha az yakalandığı da belirlendi. Peki, buradaki sihir ne? İyi bakterinin, vücuttaki iltihaplanmayı önlemesi ve bir şekilde obeziteyi kontrol altına alması mümkün. Veya vücutta yağları depolayan bakteriyi de dengeliyor olabilir ama bunun nasıl olduğu belli değil... Tabii istiyorsanız kendinize bir spor hocası ve dadı tutabilirsiniz ama biz önce bu küçük bakteriyi denemenizi tavsiye ederiz. Hem unutmayın ki, cüzdanınız da bunu tercih eder!

Etiketleri okuyun, katkı maddelerini tanıyın!

Bazen yağsız pişmiş tavuktan ya da şekersiz pudingden umduğunuzdan daha fazlasını alırsınız. Bunlar yediklerinizin içindeki katkı maddeleridir... Bazı insanlarda baş ağrısı, alerji hatta kalp çarpıntısını tetikleyen katkılar; bazen ölümcül sonuçlar da yaratır. Eğer yediğiniz bir şeyin size dokunduğunu hissederseniz, içinde sülfit, aspartam ya da MSG (Monosodyum Glutamat) olup olmadığını kontrol edin. MSG; yıllardır pek çok restoranda lezzet artırıcı olarak kullanılır ama nefes darlığı ve mide bulantısı yapabilir. UYARI: Etiketleri kontrol edin ve içinde bu maddeler bulunan besinleri almayın. Hatta bundan böyle hiç katkı maddesi içermeyen besinler tüketin. Bu değişim daha genç kalmanızı da sağlar.

Kahvaltı yapmayan daha az yağ yakıyor

Kahvaltı yapmayanlar! Neler kaçırdığınızı biliyor musunuz? Aslında daha fazla yağ yakabilmeniz için işin sırrı son derece basit: 'Düşük glisemik indeksli' bir kahvaltı etmek... Kulağa bilimsel geliyor ama 'glisemik indeks'; aldığınız besinin kan şekerinizi ne kadar hızlı yükselttiğine bakılarak ölçülebilir.

BEYAZ EKMEKLE VEDALAŞIN

Beyaz ekmek gibi işlenmiş karbonhidrat içeren yüksek glisemik indeksli besinler, kan şekerinizi çok hızlı yükseltir. Tam tahıllı ürünler ve şekersiz yoğurtlar ise her şeyin yolunda gitmesini sağlar... Kadınlar; kahvaltıda müsli, yağsız süt, elma suyu, şeftali ve yoğurt gibi düşük glisemik indeksli besinler tüketince, günlük aktiviteleri sırasında daha çok yağ yakar. Beyaz ekmek, salam, margarin ve şekerli bir içecek tercih edenler ise daha çok karbonhidrat yakar! Düşük glisemik indeksli kahvaltının uzun süre tok tuttuğunu da unutmayın.

Bir avuç çilek her derde deva!

PROF. DR. MEHMET ÖZ 18.10.2009

Birkaç tane çileğin sizler için neler yapabileceğini tahmin bile edemezsiniz...

Bir porsiyon çilekte yaklaşık 50 kalori vardır. Bir porsiyon çilek yiyerek açlığınızı bastırabilirsiniz.

Çilek aynı zamanda kalp ritminiz için de çok faydalıdır.

Kalbe zararlı olan C reaktif protein seviyesini azaltan bu minik meyve, kötü kolesterolünüzü düşürür.

Yulaf ezmesiyle birlikte yenen çilek; kalbe fayda sağlamanın ötesinde kanser riskini de azaltır.

Beynin yaşlanmasını azaltan 'flavonoidler' de çilekte bol miktarda bulunur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber