İsrail'i kızdıran 'Ayrılık' dizisinin öyküsü bir Müsteşar yardımcısına ait

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 19 Ekim 2009 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABDÜLKADİR SELVİ - YAKUP BULUT / ANKARA

İsrail'in notasına konu olan TRT'nin 'Ayrılık' dizisi öyküsü Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, şair ve yazar Dr. Lütfi Şehsuvaroğlu'na ait. Projenin danışmanı Şehsuvaroğlu, eleştirilerin aksine İsrailli askerlerin tümünü ya da İsrail hükümetini hedef almalarının söz konusu olmadığını ifade ediyor.

Şehsuvaroğlu şunları söylüyor: ?Birinci bölümü izleselerdi MAFU'nun anlatıldığını anlarlardı. MAFU örgütü Arz-ı Mevud için 'Allah'la hesaplaşıyoruz' diyen bir örgüt. MAFU denilen bu gizli örgüt hedef alınıyor. İsrail devleti eğer MAFU'yu ortaya çıkarsın. Anti-semitizmi dünyada MAFU örgütü canlandırıyor. Sen gerçek hayatta bir çocuğu öldürürsen bu anti-semitizmi canlandırmaz mı?? dedi.

GERÇEK HİKAYE

?Hem bunun bir aşk hikayesi olduğunu anlasınlar. MAFU'ya sokulan İsrail'li asker bile gerçeği görecek, peşine düştüğü Filistinli kıza aşık olacak. Dizinin ilham kaynağı gerçek bir aşk. Ben 20 yıl önce İngiltere'de bir İsrailli'nin Filistinli bir kıza aşkına tanık oldum. Ben o sırada öğrenciydim. Beraber futbol oynadığımız, gezdiğimiz arkadaşlarımızdı. Bu dizi bu deneyimden doğma barış ve aşkın filmidir. Anti-semitist bir film değildir.?

BEHİÇ BEY HATIRLATMASI

Şehsuvaroğlu, İsrail'in notasında ?1999'daki Marmara depreminde İsrail'in Türk halkına yardım için ordu mensuplarını gönderdiğinin? hatırlatılmasına da üzüldüğünü anlatıyor: ?Bizde yapılan yardımın sözü edilmez ve yardım edilen kişinin gözüne sokulmaz. Ancak yakın zamanda yaptıkları yardımı hatırlatan İsrailliler, Behiç Bey'i de unutmasınlar. Yahudileri kucaklayan Behiç Bey 2. Dünya Savaşı'nda 20 bin Yahudiyi Fransızların elinden kurtardı? diye konuştu.

DİZİ SÜRECEK

Şehsuvaroğlu ?Dizi bitecek mi?? sorusuna ise ?Niye bitsin?? sorusuyla karşılık veriyor. Şehsuvaroğlu ?İsrail emir mi verdi? Niye bitecekmiş. Çekimler devam ediyor? diyor.

Gerçek hayattaki acıyı tam veremedik

Dizinin gerçekleri tam olarak yansıtamadığı şeklinde bir özeleştiri yapan Şehsuvaroğlu, ?Bu anlamda bizim Yahudi yönetmenlerden öğreneceklerimiz var. Almanların Yahudilere yaptığı zulmü anlatan filmleri gözyaşları içinde izledik. Piyanist filminde olduğu gibi? Ancak bu filmde ağlayamadık. Ben gerçek hayatta, babasının kolları arasındaki kızın öldürüldüğü andaki kadar bu filmdeki sahnede üzülmedim. Gerçek hayat çok daha acı. Sahnelerde gerçek hayattaki kadar başarılı değiliz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber