Bakan Kavaf, nasıl yanlış yönlendirilir?

Bürokratların bir bakanı yanlış yönlendirmesi çok da zor değildir. Mevzuata boğdurulmuş bir açıklama ile cevap verilir gibi yapılır ama gerçekte ne bir sorun çözülür ne de esas sorulara cevap verilir. Geçen haftaki yazılardan birisinde Sayın Kavaf'tan, korunmaya muhtaç çocuk alımında yaşanan suistimale çeki düzen verilmesini istemiştik. Korunmaya muhtaç çocukların, işe girebilmek için Meclis koridorlarında referans aramasından daha acı ne olabilirki?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Ekim 2009 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu kurumlarının korunmaya muhtaç çocuk alımı zorunluluğu

Korunmaya muhtaç çocuklara ilişkin ana düzenleme, 2828 sayılı Kanunun ek 1'inci maddesidir. Bu Kanun maddesine göre, kamu kurum ve kuruluşları, her yılbaşında bir değerlendirme yapmakta ve hangi statüde olursa olsun, serbest kadro mevcutlarının binde biri nispetindeki kısmını, korunmaya muhtaç çocuklar için ayırmaktadır. Kamu kurumları, korunmaya muhtaç çocukları, giriş sınavı yaparak alabilmektedir. Kanun maddesi hükmüne göre, 18 yaşını tamamlayan korunmaya muhtaç çocuklar, kamu kurumlarının açacağı sınava, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü vasıtasıyla başvurabilmektedir.

Sözlü sınav yapılıyor

Yurtlarda kalan çocuklara ayrılan binde birlik kadroya başvurabilmek için kimi kamu kurumları sözlü sınav yapmaktadır. Bizim de ara sıra şahit olduğumuz örneklerde, korunmaya muhtaç çocuklar Meclis koridorlarında referans peşinde koşmaktadırlar. Bu çok acı bir durum değil mi?

Bu sorunu Ekim ayı içinde gündeme getirmiştik. Sözlü sınavın kaldırılması, korunmaya muhtaç çocuk alımında yeni bir düzenleme yapılmasını istemiştik. Sayın Kavaf bu konuda bir açıklama yapmıştır. Ancak yapılan açıklama sadece ve sadece mevzuata boğdurulmuştur.

Biz temel olarak, korunmaya muhtaç çocukları memurluğa atarken sözlü sınav yapılmasının önüne geçelim demiştik. Ama bize gönderilen açıklamada sadece Devlet Personel Başkanlığının bir görüşüne yer verilmiştir. Oysaki bu görüşte dahi yeni bir düzenleme yapılmasının gerekliliğinden bahsedilmiştir.

Buradan Sayın Kavaf'a bir kez daha belirtmek istiyoruz:

1- Devlet Personel Başkanlığı da bu konuda hukuki boşluk oluğunu ve uygulamanın mülga yönetmelik hükümlerine göre yapılması gerektiğini belirtmiş ve Korunmaya Muhtaç Çocukların İşe Yerleştirilmesine İlişkin Tüzüğün 9. maddesine ek yapılarak konunun açılığa kavuşturulmasını istemiştir. Bu görüşün verildiği 2005 yılından itibaren yaklaşık olarak 4 yıl geçmesine rağmen niçin bir adım atılmadığı hususunda sayın Bakan ilgililerden herhalde bir açıklama isteyecektir.

2- Bu çocuklar, kamu kurumları sınav açtığı zaman ve bu sınavda da sözlü varsa Meclis koridorlarında referans arıyor mu aramıyor mu? Biz bunun önüne geçilmesini istiyoruz.

3- Daha da vahimi, cevap yazısında yeni bir yönetmeliğin SHÇEK katkıları ile Devlet Personel Başkanlığı'nca hazırlanması gerektiği değerlendirilmektedir ifadesine yer veren kurumun, yapılması gerekeni bildiği halde, niçin harekete geçmediğidir.

Son bir not: Yetiştirme Yurtlarından Ayrılanlar Kültür ve Dayanışma Derneği (YURTAYDER) Adana Şube Başkanı da memurlar.net'te yer alan açıklamasında sözlüye dikkat çekmişti. Sorunun esas bam teli burasıdır ve bu çocukları referans peşinde koşturmaktan kurtarmalıyız. Bir çok kamu bürokratı da, kendisine gelen bu yöndeki taleplerden dolayı utanç duymakta olup, bu utancı kaldırmak konusunda herkese görev düşmektedir.


BAKAN KAVAF'IN AÇIKLAMASI

BİLGİ NOTU

1988 yılında 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununa Ek I. Madde eklenmesini sağlayan 3413 sayılı Kanun ile yeni bir düzenleme yapılmıştır.

25.02.1988 tarih ve 3413 sayılı Kanun'da; ?Kamu kurum ve kuruluşları reşit olana kadar Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından bakılan ve korunan çocuklar için her yılbaşında ki; hangi statüde olursa olsun serbest kadro mevcutlarının binde biri nispetindeki kısmını ayırarak bu çocuklar arasında yapılacak sınavda başarılı olanlar arasında atama yaparlar? denilmektedir.

Ayrıca, 2 Mart 1995 tarih ve 22218 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Korunmaya Muhtaç Çocukların İşe Yerleştirilmesine İlişkin Tüzük ile de uygulamada birlikteliği ve eş güdümü sağlamak açısından işleyişe ilişkin esaslar belirlenmiştir.

Korunmaya Muhtaç Çocukların İşe Yerleştirilmesine İlişkin Tüzüğün 3.maddesine göre; haklarında korunma kararı olup da,

-Reşit oluncaya kadar bir sosyal hizmet kuruluşunda kalmış olan,

-Koruyucu aileye verilmiş olan,

-Ayni-nakdi yardımla desteklenerek ailesinin yanına verilmiş olan korunmaya muhtaç çocukların yararlanacağı hükmüne yer verilmiştir.

Tüzüğün, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Yükümlülüğü bölümü 4. maddesinde; ?Kamu kurum ve kuruluşları her yıl, hangi statüde olursa olsun serbest kadro sayılarıyla bunun binde biri oranında alacakları korunmaya muhtaç çocuk sayısını, adaylarda aranan nitelikleri, sınav tarihini ve yerini Kuruma bildirmek ve bu kadrolara Kurumca bildirilen korunmaya muhtaç çocuklar arasında yapılacak giriş sınavlarında başarılı olanlar arasından atama yapmak zorundadır.? hükmü ile Kamu kurum ve kuruluşlarına her yıl sınav açma zorunluluğunu getirmiştir.

Tüzüğün, Sınav bölümü 9. maddesinde ise ?Korunmaya muhtaç çocukların işe alınmalarına ilişkin olarak yapılacak sınavlar, kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili yönetmeliklerindeki hükümlerine göre ayrı olarak yapılır? denilmektedir.

3413 sayılı Kanun gereği bu güne kadar (1988-Eylül 2009) toplam 30.844 gencimiz değişik kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmiştir

Her yıl ortalama 1500 civarında gencimiz kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmektedir.

3413 Sayılı Kanundan faydalanmak için değişik öğrenim düzeyinden toplam 4626 gencimiz sırada beklemektedir.

3413 sayılı Kanundan yararlanarak ilk defa devlet memuru olacak korunmaya muhtaç çocukların eğitim durumlarının belirlenmesi konusu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Tüzüğün ilgili maddeleri gereği (korunmaya muhtaç çocukları işe yerleştirme zorunluluğu bulunan) kamu kurum ve kuruluşlarını ilgilendirmekte olup, özel şartları (öğrenim durumu, askerlik, yaş vb.) Kurumlar belirlemektedir.

Kamu kurum ve kuruluşları boş kadrolarına ve derecelerine göre alacakları öğrenim düzeyini belirlemektedir.

2828 sayılı Kanunun Ek.1. maddesi uyarınca kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilecek korunmaya muhtaç çocuklar için yapılacak sınavlarla ilgili olarak, İlk Defa Devlet Kamu Hizmeti ve Görevlerine Devlet Memuru olarak Atanacaklar için Mecburi Yeterlik ve Yarışma Sınavları Genel Yönetmeliği ile bu Yönetmeliği yürürlükten kaldıran 3.5.2002 tarih ve 24744 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümlerinin uygulanması açısından tereddüde düşülmesi nedeniyle 17.3.2005 tarih ve 859-860 sayılı yazılarımız ile Devlet Personel Başkanlığından görüş istenmiştir.

Devlet Personel Başkanlığı 7.4.2005 tarih ve 5266 sayılı yazısında; ??Bu durumun kamu kurum ve kuruluşlarının bakıma ve korunmaya muhtaç çocuklara ilişkin sınavları yaparken sınav kurulu oluşturamayacağı anlamına gelmediği düşünüldüğünden kurumların, önceki uygulamalarda olduğu gibi yürürlükten kaldırılmış olan Yönetmelikteki usul ve esasları çerçevesinde kurum amirlerinin onayı ile sınav kurulu teşkil edebileceği ve bakım ve korunmaya muhtaç çocuklar için ayrılan kontenjan kapsamındaki memur kadrolarına atanacaklarda aranılacak genel ve özel şartlar ile diğer hususları belirleyebilmelerinin mümkün olduğu değerlendirilmektedir.

Bu itibarla, İlk Defa Devlet Kamu Hizmeti ve Görevlerine Devlet Memuru olarak Atanacaklar için Mecburi Yeterlik ve Yarışma Sınavları Genel Yönetmeliği Yürürlükten kalkmış olmakla birlikte, Korunmaya Muhtaç Çocukların İşe Yerleştirilmesine İlişkin Tüzüğün 9. maddesi ile bu Yönetmeliğe atıf yapılmış olması sebebiyle, söz konu atıf ile Yönetmelik bu açıdan ihya edilmiş sayılacağından konun bu çerçevede değerlendirilmesinin uygun olacağı, bu sebeple de bahse konu hususla ilgili olarak kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte Düzenleme Yapılmasına gerek bulunmadığı düşünülmekle birlikte sorunun, bahse konu Tüzüğün 9. maddesine ?Korunmaya Muhtaç Çocukların İşe Yerleştirme Sınavları, kamu kurum ve kuruluşlarında oluşturulacak sınav kurulunca yazılı veya test olarak yapılır. Bu kurul, kurum amirinin veya görevlendireceği birim amirin başkanlığında, kurum amirince belirlenecek konularda tecrübe sahibi 3 üye ile personel işleri birim amirden teşekkül ettirilir. Kurulda görev alacak üyelerin öğrenim seviyeleri, sınava girecek olanların öğrenin seviyesinden düşük olamaz? yönünde görüş bildirmiştir.

Bu görüş çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşları kendi sınav komisyonlarını oluşturarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 50. maddesi gereğince sınav yaparak istihdam sağlamaktadırlar.

İlk Defa Devlet Kamu Hizmeti ve Görevlerine Devlet Memuru olarak Atanacaklar için Mecburi Yeterlik ve Yarışma Sınavları Yönetmeliği mülga olması nedeniyle korunmaya muhtaç çocukların işe yerleştirilmesi ile ilgili olarak yeni bir yönetmeliğin Kurumumuz katkıları ile Devlet Personel Başkanlığı'nca hazırlanması gerektiği değerlendirilmektedir.

Aziz SÖĞÜTLÜ

Gençlik Hizmetleri

Dairesi Başkanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber