'Ucuz Alo'da herkes hayal kırıklığına uğradı

Haber Giriş : 22 Ocak 2005 07:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

300 milyon dolarlık pazar için 43 şirket lisans aldı. Ancak Uzak Mesafe Telefon Hizmeti'nde sadece 5 şirket alo demeyi başardı.

2004 yılı içerisinde 9 şirket A, 21 şirket B, 13 şirket de C tipi telekom lisansı aldı. Bu şirketlerden sadece 21 tanesi arabağlantı sözleşmesi imzaladı ve Aralık 2004'ten şu ana kadar 5 şirket Uzak Mesafe Telefon Hizmeti vermeye başladı. Bu dönemde sadece 20 bin kişiye ulaşan şirketler bir yıl içinde toplam 100 milyon dolarlık ciro hesaplarken şimdi ayakta kalabilmek için mücadele etmeye başladı. Bu sırada uluslararası görüşmelerde yüzde 80'e varan indirmler oldu. Bugün Türk Telekom (TT) standarthat abonesi 0.244 YTL öderken, özel telekom şirketlerinde 0.199 YTL civarında.

GEÇİCİ FİYAT KARGAŞASI
TT ile arabağlantı sözleşmesi yapmayan 19 şirket Telekomünikasyon Kurumu'na (TK) geçici fiyat belirlenmesi için başvuruda bulundu. İndirim için TK'dan karar çıkaran şirketler TT ile henüz anlaşmaya varamadı. Daha önce anlaşma imzalayan şirketler Ekim 2005'e kadar yapılacak indirimden faydalanamıyor. TK'nın iki kurum arasında daha önce imzalanmış anlaşmalara müdahale etmekten kaçındığı söyleniyor.

TÜRK TELEKOM UYUMADI
Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan SABAH'a yaptığı açıklamada, "Bizim uyuyacağımızı düşündüler ama yanıldılar. Bu süreçte Türk Telekom daha iyi hazırlandı ve özel telekom şirketlerinden daha yüksek performansa sahip oldu. Büyük holdinglerin yöneticileri tahminlerini abartılı olarak yöneticilere yansıtınca ortaya hayal kırıklığı çıktı. Geçiş aslında çok hızlı oldu. Almanya'da şirketler arabağlantı anlaşması yapıldıktan 1 yıl sonra hizmet vermeye başladık. O açıdan Türk Telekom arabağlantı testlerini çok hızlı bir şekilde tamamladı" dedi. Netone Genel Müdürü Cem Çelebiler ise çalışmaların geç başlaması ve Türk Telekom'un yürüttüğü sıkı pazarlığın, anlaşmazlıkların uzun sürmesinin pazarda umulandan az mesafe alınmasına neden olduğunu söyledi. Çelebiler, Türk Telekom'un geçici fiyat anlaşması yapmaya yanaşmadığını bu yüzden pek çok şirketin mağdur durumda olduğunu sözlerine ekledi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber