Adalet Bakanlığı personeli ile ilgili düzenlemeler

İçinde bulunduğumuz Ekim ayında, yetkili sendikalar ile kamu kurumu temsilcileri arasında, kurum idari kurulları toplantısı yapılmaktadır. Adalet Bakanlığında yetkili sendika olan BES ile yapılan ve lojman, ulaşım, kreş, 3717 sayılı Kanunun yeniden düzenlenmesine ve 21 Kasım 2008 tarihinden bu yana ilgili banka hesaplarında biriken paraların dağıtılmasına ilişkin bilgiler içeren açıklamayı görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Ekim 2009 23:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADALET BAKANLIĞI İLE SENDİKAMIZ ARASINDA

27 EKİM 2009 TARİHİNDE YAPILAN

KURUM İDARİ KURULU TOPLANTISINA İLİŞKİN BİLGİ NOTUDUR

Bilindiği gibi, Ekim/2009 Dönemi Kurum İdari Kurul Toplantısının Gündem Belirleme toplantısı 13 Ekim 2009 tarihinde gerçekleştirilmişti. Bu toplantıda Sendikamızın gündem önerileri içerisinde yer alan genel uygulamalara ilişkin sorunların çözümü ile bazı adliyelerin yerel sorunları noktasında Adalet Bakanlığı 27.10.2009 tarihinden önce bir takım girişimlerde bulunduğunu ifade etmiş ve bu açıklamanın ardından toplantıya başlanılmıştır.

Toplantıya Adalet Bakanlığını temsilen; Müsteşar Yardımcısı Mustafa KÖKÇAM, Hukuk İşleri Genel Müdürü Ayhan TOSUN, Personel Genel Müdürü Birol ERDEM ve İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanı Enver KAYA ile Sendikamızı temsilen İzmir Şubemizden Selma ŞEN, Ankara 1 Nolu Şubemizden Vildan KESKİN, Balıkesir Şubemizden Levent TANCAN ve Bursa Şubemizden Fatih AKIN katılmışlardır.

ÇALIŞMA KOŞULLARINA İLİŞKİN SORUN ve TALEPLER;

- Ulaşım Sorunu:

- Daha önceki Kurum İdari Kurul Toplantılarında Sendikamızın karar altına aldırdığı ve Büyükşehir Belediyesi olan 16 ilde uygulamaya konulan servis uygulaması ve/veya personelin yol ücretlerinin ödenmesi konusunda sıkıntı yaşanan, Büyükşehir Belediyesi sınırları içerinde yer alan ancak 2009 yılı içerisinde yol ücretleri ödenmeyen G.Antep Oğuzeli, Bursa Gemlik, İstanbul Büyükçekmece gibi ilçelerdeki Adliyelerin personeline 2010 yılı bütçesinden pay ayrılarak gerekli ödemelerin yapılması,

a- 2010 yılından itibaren Büyükşehir olmayan ancak ulaşım sorunu bulunan diğer illerde de nüfusu ile orantılı olarak ve kademeli bir biçimde, belirli bir miktarla sınırlı olmak kaydıyla yol ücreti ödenmesi,

b- Ankara'da görev yapan Yargı Emekçilerine verilen kart sayısının arttırılması,

Konularında Sendikamızın taleplerinin karşılanmasına karar verilmiş ve Bakanlık Yetkilileri bu konu ile ilgili çalışmaları yılbaşından önce tamamlayacaklarını ifade etmişlerdir.

- Lojman Sorunu:

Sendikamızın 13.10.2009 tarihinde ilettiği talepler içerisinde yer alan Lojman Sorunuyla ilgili olarak Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Yönetim Kurulu tarafından İlke Kararı alındığı ve bir yazı çıkartılarak tüm birimlere dağıtımının yapıldığı bildirilmiştir.

Lojman sorunuyla ilgili İlke Kararı ile, Lojman tahsisinde beş yıllık süreye bağlı kalınması ve makam kontenjanlarının kaldırılması yönünde karar alındığı ve bu suretle tüm personelin lojmanlardan faydalandırılmasının olanaklarının arttırıldığı ifade edilmiştir.

- Yemek Hizmeti:

Taşra Teşkilatına yemek ödeneği gönderilmesi ve Yemek Yardımı Yönetmeliğinin uygulanması konusunda ilgili Savcılıklara yazı yazılacağı bildirilmiştir.

Büyükçekmece, Van, Eskişehir, Manisa ve Bandırma Adliyelerinin yemek sorununun da bu çerçevede çözülmesi için girişimlerde bulunulacağı ifade edilmiştir.

- Kreş Hizmeti:

Bakanlık tarafından, tüm Yargı Emekçilerine yönelik olarak Kreş Hizmeti verilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağı; Bakırköy Adliyesinin Kreş sorunu ile ilgili olarak Bakırköy Belediye Başkanlığı, Bakırköy Kaymakamlığı ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığının ortak bir çalışma yürüttüğü ve sorunun kısa zamanda çözüleceği bildirilmiştir.

- Baz İstasyonu:

Adalet Bakanlığı Gazi Ek Hizmet Binasında bulunan baz istasyonunun kaldırılması ile ilgili gerekli inceleme ve çalışmaların yapılacağı bildirilmiştir.

- X-Ray Cihazı:

İşyerlerinde personelin x-ray cihazından geçirilmesinin personele karşı güvensizlik anlamına geldiği ve sağlığı olumsuz etkilediği için kaldırılması yönündeki talebimizin değerlendirileceği ifade edilmiştir.

- Turnike:

Turnikelerin performans esaslı yönetim modeline esas teşkil edeceğinden dolayı kaldırılmasına yönelik talebimize karşılık; binaların iç kısımlarındaki turnikelerin kaldırılması yönünde bir çalışmanın yürütülebileceği bildirilmiştir.

ÜCRET DÜŞÜKLÜĞÜ VE DENGESİZLİĞİNİN GİDERİLMESİNE İLİŞKİN SORUNLAR VE TALEPLER;

- Yargı Hizmetleri Sınıfı adı altında yeni bir sınıf oluşturulmasına ilişkin talebimiz; yasal değişiklik sürecinde Adalet Bakanlığı Merkez Teşkilatı ile Yüksek Mahkemeler de dahil edilerek Yargı Hizmetleri Sınıfının oluşturulması hususunda Adalet Bakanlığının görüş bildireceği ifade edilmiştir.

- Adalet Hizmetleri Tazminatının arttırılması ve merkez taşra ayrımı yapılmaksızın tüm personele ödenmesine ilişkin talebimiz; Maliye Bakanlığınca 2010 yılı Ocak ayında yayımlanacak olan Yan Ödeme Kararnamesine dahil edilmek üzere Sendikamızla ortak bir çalışma yapılması noktasında mutabakata varılmış olup, önümüzdeki ay içersinde Personel Genel Müdürlüğü ile Sendika Yetkililerimizin çalışmaları başlayacaktır.

- Fazla mesai uygulamalarındaki ve ücretlerindeki sorunların çözümü ve fazla mesai ücretlerinin üç kattan beş kata çıkartılması yönündeki talebimiz; 3717 sayılı yasa tasarısının tekrar Meclis gündemine getirileceği ve bu sorunun yasa yolu ile çözüleceği ifade edilmiştir.

- Banka Promosyonlarının ödenmesine ilişkin yaşanan sorunların çözümü için; Denizli Adliyesinde promosyon ücretlerinden kesinti yapılmasına ilişkin uygulamanın kaldırılması ve kesilen ücretlerin geri ödenmesi konusunda ilgili Başsavcılık ile görüşme yapıldığı, bundan sonra yapılacak olan Banka Promosyon Sözleşmelerinin ise Başbakanlık Genelgesine uygun olarak yapılacağı ifade edilmiştir.

- 3717 sayılı Kanunun yeniden düzenlenmesine ve 21 Kasım 2008 tarihinden bu yana ilgili banka hesaplarında biriken paraların dağıtılmasına ilişkin talebimiz; Bakanlık tarafından hazırlanan tasarının TBMM'den geri çekilmesinden sonra yeni bir tasarı hazırlığının Maliye Bakanlığı ile birlikte sürdürüldüğü ve yasal düzenlemenin kısa sürede yapılmasının beklendiği ifade edilmiştir.

Konuya dair Sendikamızın TBMM Komisyonlarına ve Siyasi Parti Grup Başkanlıklarına sunmuş olduğu gerekçeli Kanun Tasarısı Teklifi Adalet Bakanlığına tekrar sunulmuş; Keşif ücretlerinin tek bir havuzda toplanarak eşit bir şekilde dağıtımı, ek ödemelerden mahsup edilmemesi, emekli keseneğine eklenmesinin esas alınması üzerinden hazırlanan yasa teklifimiz Bakanlık yetkilileri tarafından değerlendirilmek üzere alınmıştır.

Adalet Bakanlığınca yapılan açıklamada, yapılacak olan yasal düzenlemede; Adliyelerin kendi hesaplarında biriken paraların eski usuller çerçevesinde personele dağıtımın yapılmasının ve personelin mağduriyetinin giderilmesinin göz önünde bulundurulacağı hususu ifade edilmiştir.

Adalet Bakanlığının konuya dair düşüncesi Sendikamızın önerisiyle örtüşmemektedir. Adalet Bakanlığının halen bankalarda birikmiş olan miktarlar konusundaki düşüncesinin, her bir Adliye'nin kendi hesabında biriken miktarın Hakim, Savcı ve Sözleşmeli Personel dışında kalan personele eşit oranda dağıtılması olduğu açıklanmıştır.

Geleceğe yönelik olarak ise, hazırlanan tasarılardan birisinin: halen vatandaşlardan alınan miktarın 1/2 oranında düşürülmesi ve bahse konu yasanın yürürlüğe girmesinin ardından vatandaşlar tarafından yatırılacak olan miktarların da sadece keşfe giden personele ödenmesi noktasında olduğu beyan edilmiş, bir başka tasarının ise: mevcut oranın tahsiline devam edilmesi, ancak alınan miktarın ½'lik kısmının keşfe giden personele verilmeye devam edilmesi, diğer ½'lik kısmın ise Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumuna aktarılmasını içerdiği açıklanmıştır.

Sendikamızın ve bazı Milletvekillerinin Bilgi Edinme talepleri üzerine bankalarda biriken miktarların tespiti için yapılan çalışmaların sürdürüldüğü ancak henüz sonuçlanmadığı bildirilmiştir.

Havuz Parası olarak da adlandırılan Yol Tazminatları konusuyla ilgili olarak farklı dönemlerde, farklı kişi ve kurumlar tarafından yapılan sözlü ya da yazılı açıklamaların gerçekle bir ilgisinin olmadığı Adalet Bakanlığı yetkililerince açıklanmıştır.

Farklı kişi ve kurumların maksatlı olarak yayımladığı Yol Tazminatlarıyla ilgili bilgilerin gerçeklerle uzaktan ya da yakından bir ilgisi bulunmamaktadır.

Adalet Bakanlığında Yetkili Sendika olarak konuya ilişkin somut bilginin açıklanması konusunda Adalet Bakanlığı ve Sendikamız Genel Merkezi dışındaki kişi ya da kurumların muhatap alınmaması önemlidir.

- Fiilen bilgisayar kullananlara yıpranma tazminatı ödenmesine ilişkin talebimiz; Maliye Bakanlığınca yayımlanacak Yan Ödeme Kararnamesine eklenmek üzere Maliye Bakanlığına bir yazı yazılacağı ifade edilmiştir.

- Zabit Katiplerinin VHKİ kadrosuna ödenen tazminattan faydalandırılmasına ilişkin talebimize karşılık; Yargı Hizmetleri Sınıfının oluşturularak özlük haklarının iyileştirilmesinin sağlanması yönünde çalışmalar yapılacağı ifade edilmiştir.

SUÇÜSTÜ NÖBETLERİNDE YAŞANAN SIKINTILAR VE DÜZENLEMENİN YAPILMASINA İLİŞKİN TALEPLER;

Suçüstü Nöbetlerine ilişkin olarak Nöbet tutan personele izin kullandırılması ve/veya ücret ödenmesinin usul ve esaslarını belirleyen Sendikamızın hazırlamış olduğu Genelge taslağı Bakanlık Yetkililerine sunulmuş, bu Taslağın Bakanlığın çalışmalarında dikkate alınacağı ifade edilmiştir. Suçüstü Nöbeti tutan personelin nöbet sonrası ulaşım sorununun da bu çerçevede çözüleceği ifade edilmiştir.

UYAP'A İLİŞKİN SORUNLAR VE ÇÖZÜMLER;

UYAP ile ilgili olarak Elektronik imza, uzaktan eğitim sayfası, tarayıcı gibi teknik sorunların ilgili birimlerle yazışma yapılarak çözüleceği, UYAP eğitimlerinin bölgesel olarak büyük merkezlerde gerçekleştirilmesinin düşünüldüğü ifade edilmiştir. Duruşmaların UYAP üzerinden yapılması için ilgili birimlerin yazılı olarak uyarılacağı belirtilmiştir.

İCRA DAİRELERİNDE GÖREV YAPAN PERSONEL İÇİN İCRA MEMURLUĞU UNVANININ TAHSİS EDİLMESİNE İLİŞKİN TALEBİMİZ;

Bakanlık tarafından talebimiz olumlu ve yerinde olarak karşılanmış ve icra memurluğu kadrosunun tahsisi için gerekli çalışmaların yapıldığı ifade edilmiştir.

PERSONEL EKSİKLİĞİNİN GİDERİLMESİ VE İŞ YÜKÜNÜN AZALTILMASINA İLİŞKİN TALEBİMİZ;

Bakanlık tarafından adliyelerdeki Zabit Katibi ihtiyacının giderilmesi için 2009 yılına dair 6000 sözleşmeli Zabit Katibi ihdası konusunda Maliye Bakanlığı ile mutabakata varıldığı ve 3000 personelin işe başladığı, Aralık ayı içerisinde de 3000 personelin daha istihdamı için çalışmaların devam ettiği bildirilmiştir.

Kadrolu olarak Mübaşir ve Hizmetli Personel alımı için Maliye Bakanlığı ile 1000 kişilik kadro üzerinden mutabakatın sağlandığı ve 2010 yılı içerisinde atamalarının yapılması yönünde çalışmaların devam ettiği ifade edilmiştir.

HİZMET BİNALARININ İYİLEŞTİRİLMESİNE İLİŞKİN TALEBİMİZ;

Bakanlık tarafından, daha önceki toplantıda ilettiğimiz Tire Adliyesi hizmet binasının durumuna ilişkin olarak yeni hizmet binası için 2010 yılı başında ihale işlemlerine başlanacağı ve sorunun çözüleceği bildirilmiştir. Uzunköprü Adliyesi gibi Adliyelerin hizmet binalarının iyileştirilmesi konusunda çalışmaların devam ettirildiği ve yeni hizmet binalarının yapılmasına ilişkin sorunların çözülmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Sendika Temsilcilerimiz tarafından ayrıca, 2009 yetki döneminde 4/C'lilerin üyeliklerinin sayılmasına ilişkin yaşanan sorun ve sıkıntılar ifade edilmiş olup; Sendikamızın 4/C'li üyelerinin yetki tespit tutanaklarına dahil edilmeyip Türk Büro Sen'in 4/C'li üyelerinin yetki tespit tutanaklarına dahil edilmesinin hukuki olmadığı belirtilmiştir. Bakanlık tarafından 2010 yılı yetki tespit döneminde bu hususa dikkat edilmesi için Komisyonlara yazı yazıldığı ifade edilmiştir.

Adalet Bakanlığı ile Sendikamız arasında gerçekleştirilen 2009 yılı Ekim dönemi Kurum İdari Kurulu Toplantı Tutanağı imzaların tamamlanmasının ardından internet sitemizde yayınlanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber