Mutemetlik ve bir türlü oturmayan katılım sistemi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Kasım 2009 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Muayene katılım payı uygulamasında yaşanan sorunlar ve bir çözüm önerisi? haberimizde tedavi katılım payı ile ilgili sorunları aktarmış çözüm önerilerini sunmuştuk.

Maliye Bakanlığı, tedavi katılım paylarının tahsiline ilişkin usul ve esasları belirledi. Bu esas ve usullere göre;

?Bu payın eczanelerden gelen reçeteler esas alınmak suretiyle hesaplanacak kısmı da gerekli tahakkuk işlemleri yapılarak, kamu görevlilerinin takip eden aydaki aylık veya ücretlerinden kesilmek üzere aylıklara ait ödeme belgesi üzerinde gösterilecek.?

Yorum; Hastaneler faturaları periyodik olarak göndermemektedir. Ekim ayında bile hala ocak ayı hatta 2008 yılına ait faturaların geldiği düşünülürse bunu takip etmenin güçlüğü kendiliğinden görülecektir.

?Tayini çıkan olursa

"Harcama birimlerinde aylıkların tahakkukunu yapmakla görevli birimlerce katılım payı tutarları, bordronun ?kesintiler? sütununda gösterilecek ve düzenlenen muayene katılım payı kesinti listesi, aylıklara ilişkin ödeme belgeleriyle birlikte muhasebe birimine gönderilecek. Kamu görevlisinin tayin olması halinde eski görev yerinde kesinti yapılamayacağından, sağlık kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen fatura ile muayene katılım payı kesinti listesi ve varsa eczanelerden gelen reçetelerin birer örneği, kamu görevlisinin yeni görev yerine gönderilerek kesintinin yapılması sağlanacak.?

Yorum;Tayin olan memurlarda eczane ve hastanelerin birer örnekleriyle beraber kişinin yeni atandığı gönderilmesi ve kesintinin yapılması söylenmektedir. Eczane ve hastane faturaları eş zamanlı gelmediği için bu da uygulanması imkânsız bir şeydir. Ayrıca personel sayısı fazla olan kurumlarda özellikle Milli Eğitime bağlı öğretmenlerin yer değişikliklerinde binlerce personel yer değiştirmektedir. Giden her personelin eczane ve hastane faturalarının fotokopisi alınıp, zarflanıp, posta ücreti ödeyerek gittiği yere göndermek gereksiz zaman ve para kaybıdır.

Muayene katılım ücretleri 2009 Ocak ayında yürürlüğe girmiştir. Buna ilişkin esaslar yeni belirlenmiştir. Bu konuda hiçbir mutemete hizmetiçi eğitim verilmemiştir. Muhasebat.gov.tr ve basında yayımlanan haberler üzere doğruyu yapmaya çalışan mutemetlerin çilesi dolmak bilmemektedir.

Daha önce defalarca belirttiğimiz üzere hastane kesintilerini hastanelerin, eczane kesintilerinin eczanelerin yapması daha makuldür. Bu şekilde kişiler tayin edilse bile gittikleri yerlere evrak gönderme gibi zaman ve para kayıpları yaşanmayacaktır. Bu sistem otomatiğe bağlanmalıdır. Üzerinde dört kez değişiklik yapılan, esasları bir yılda belirlenen sistemle çalışmanın zorluğu açıktır. Umarız yetkiler bir an önce makul bir çözüm getirirler.

Forum editörü aziyade

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber