Tarih ve coğrafya dersleri gezerek öğretilecek

Haber Giriş : 25 Ocak 2005 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, tarih kitaplarında 'kin, nefret ve düşmanlık' içeren konuların, ülkeler arasında 'karşılıklılık prensibi' çerçevesinde çıkartılacağını belirterek, "Biz komşularımızla barış içinde yaşamak istiyoruz. Bu da haklarımızı kaptırmak anlamına gelmiyor" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜRSAP'ın işbirliğinde 2 bin öğrencinin 18 Mart Çanakkale Zaferi kutlamaları çerçevesinde Çanakkale'ye götürülmesine ilişkin protokol imzalandı. İşbirliği protokolü bakanlık başöğretmen salonunda Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Türkiye Seyahat Acenteleri Meslek Eğitim Hizmetleri Anonim Şirketi Genel Başkanı Başaran Ulusoy tarafından imzalandı.

Bakan Çelik törende yaptığı konuşmada, bu tür gezilerin yeni müfredat kapsamında öğrenmenin 'anlatıma değil, yaşayarak öğretime dayanan' yöntemine göre planlandığını söyledi.

Çelik, tarih kitaplarında öğrencilere yine destanların ve zaferlerin anlatılacağını; ancak bu anlatımda üslubun 'tahkir ve tezkir' unsurlarını içermeyeceğini belirtti. Çelik, düşmanlık duygularını besleyecek üslubun ders kitaplarından çıkarılmasının ülkeler arasındaki karşılıklılık prensibine dayanılarak yapılacağını söyleyerek, "Komşularımızla barış içinde yaşamak istiyoruz. Bu da haklarımızı kaptırmak anlamına gelmiyor" diye konuştu.

"GEZİLER TARİHİ HAMASET DUYGUSU TAŞIMIYOR"

17-19 Mart tarihleri arasında 24 ilden 2 bin ilk ve orta dereceli öğrencinin rehber öğretmenlerin eşliğinde geziye götürülmesiyle ilgili olarak Bakan Çelik, "Bu geziler aynı zamanda tek başına turistik geziler değil. Öğrencilerimize tarih bilincinin görerek verilmesidir. Önceki yıllarda düzenlenen gezilerde kimi öğrencilerimiz bana ilk defa denizi gördüklerini söylediler. Öğrencilerimiz kendi ülkelerini tanımalılar. Bu gezi coğrafya, trafik, tarih ve turizm dersidir. Aynı zamanda bu gezi başarılı öğrencilerimizi ödüllendirme gezisidir" dedi. Çelik gezinin ilk etapta milli mücadele ve istiklal savaşının yaşandığı illere yönelik yapılacağını, ardından ise turistik tabiat özellikleri bulunan illere olacağını ifade etti.

Çelik, Yunanistan Eğitim Bakanı ile yaptıkları görüşmeler sonrasında iktidar değişikliği olduğunu belirterek, 29 Ocak'ta İstanbul'da yeni Eğitim Bakanı ile bir konferansta biraraya gelerek konunun tekrar ele alınacağını kaydetti.

Bir ülkede siyasi istikrarının alınan kararların sürdürülmesi açısından çok önemli olduğuna vurgu yapan Çelik, iktidar değişikliği öncesinde Yunanistan Eğitim Bakanı'na kin ve nefret duygularının ders kitaplarından karşılıklı olarak çıkartılması yönündeki arzu ve isteklerini ilettiklerini dile getirdi. Çelik bu konuda "Tek taraflı muhabbetle işler yürümez" dedi.

Öte yandan Çelik, imza töreni sonrasında bakanlık olarak aldıkları bir kararı da açıklayarak, bundan sonra törenlerde plaket vermeyeceklerini ve kendilerine de plaket verilmemesini isteyeceklerini belirtti. Çelik, plaket yerine konuklarına kitap hediye edeceklerini ya da kendileri adına bir ağaç dikmelerini isteyeceklerini söyledi. Çelik, aldıkları karar çerçevesinde TÜRSAB Genel Başkanı Ulusay'a 'Fatih ve Dönemi' isimli İngilizce ve Türkçe baskılı bir kitap hediye etti.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber