Kış geliyor. Aracınız için bu 7 kontrolü yapmalısınız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2009 07:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Aracınızın kışlık bakımını ihmal etmeyin

Mevsim şartlarındaki değişim, araçların performanslarını da etkiliyor. Kış mevsiminde buzlanma ve don olayları trafik kazalarını tetikliyor. Uzmanlar sürücüleri uyarıyor: "Canınızı seviyorsanız aracınızın kışlık bakımını yaptırın."

Araç bakım servisi sahibi Osman Koçyiğit, araç bakım maliyetlerinin modele ve arızanın boyutuna göre değiştiğini belirtirken, bu işlemin ortalama 300 TL'ye mal olduğunu söylüyor. Koçyiğit, kışlık araç bakımı çerçevesinde yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:

"1-Motordaki suyun donmasını önlemek için antifriz konulmalı.

2- Dört teker fren bakımı yaptırılmalı.

3- Buji kablosu ve ateşleme sistemi elden geçirilmeli.

4- Motor yağı ve filtrelerinin bakımı yapılmalı.

5- Ön düzen kontrol edilmeli.

6- Şanzıman ve diferansiyel yağları gözden geçirilmeli.

7- Buharlaşmaya karşı araçta buhar çözücü sprey bulundurulmalı."

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner ise kış mevsiminde soğuk hava şartları nedeniyle araç kullanımının zorlaştığını dile getiriyor. Güner, güvenli yolculuk için şunları öneriyor: "Motorun ilk hareketi zorlaşacağından akü kontrol edilmeli; su seviyesi düşükse tamamlanmalı. Ateşleme ve elektrik sisteminin kontrolü yapılmalı. Bu sistemlerdeki aksaklıklar, soğuk havada yakıt tüketimini yüzde 10-20 oranında artırır. Bujiler temizlenmeli; gerekirse değiştirilmeli. Buji tırnaklarının ayarsız ve kirli olması, soğuk havada daha fazla yakıt tüketimine sebep olur. Soğutma sistemi ve termostat ayarı soğuk hava şartlarına göre yeniden ayarlanmalı. Motor yağı eskimişse yenilenmelidir, aksi halde sürtünme artarak motorun gücü düşecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber