Erdoğan: Genelkurmay Başkanı bana teminat verdi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Kasım 2009 00:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TRT-1'de yayınlanan "Politik Açılım" programına katıldı.

Başbakan Erdoğan programda birbirinden önemli açıklamalar yaptı.

Kaos Planıyla İlgili Açık ve Net Konuştu

Başbakan'a yöneltilen sorulardan biri Türkiye gündemininde deprem etkisi yapan Dursun Çiçek imzalı "demokrasiye müdahale planıyla" ilgiliydi.

Başbakan bu soruyla birlikte Genelkurmay'la olan ilişkilerini de değerlendirdi.

Başbakan kaos planıyla ilgili açık ve net konuştu.

Erdoğan, "Son gelen ihbarla ıslak imza meselesi bana göre çok büyük önem arzediyor, belki de bütün bu kilidi bu açacak." dedi.

Erdoğan, Askeri yargının Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan raporu dikkate alması gerektiğini vurguladı.

Başbakan Erdoğan, "Ve adli tıp raporunda ne diyor, bunun Dursun Çiçek'in eli ürünü olduğu kanattine varılmıştır diyor...Demek ki bu böyle vakıa bu o zaman bunun gereği tabi yapılması diye düşünürüm ben o da tabi yargı da olan bir süreç." dedi.

"Genelkurmay Teminat Verdi"

Başbakan ayrıca konuyla ilgili Genelkurmay Başkanı'nın kendisine teminat verdiğini söyledi.

Erdoğan, "Genelkurmay başkanımızın bu konudaki hassasiyeti çok açık nettir. Yani ben hukuka ters bir yapıyı, hukuka ters davranan gerçekten orduma ve ülkeme zarar verecek bir subayı ordumun içerisinde yaşatamam bunu bana kendisi de söylemiştir. " dedi.

Genelkurmay Başkanı ile aralarında bir güven sorunu olmadığını belirten Erdoğan, "Niye Genelkurmay Başkanı'nın istifasını istemiyor" şeklindeki eleştirileri de cevapladı.

Başbakan Erdoğan, "Genelkurmay Başkanı Başbakan'ın atamasıyla gelmez. Bakanlar Kurulu'nun teklifi ve Cumhurbaşkanı'nın onaması ile gelir, peki bunun tam aksi olması halinde durum ne olur. Burada da Başbakan'ın böyle bir tasarrufu yoktur. Gene süreç tam tersine devam eder. Peki itiraz halinde neresi olur, nereye itiraz eder askeri yargıya itiraz eder. Bunların tabi bütün değerlendirmesini çok dikkatli yapmak lazım ve atılacak adımları da ülkenin birliği bütünlüğü için hassasiyetle sürdürmek lazım." diye konuştu.

İnternet Sitesi Kurulmasına Eleştiri

Başbakan'a içinde askerin adının geçtiği bir başka sıcak gelişme daha soruldu. Başbakan Genelkurmay'ın psikolojik harekat yapmak amacıyla internet siteleri kurmasını eleştirdi.

Erdoğan, "Bu siyasete bulaşmaktır, siyaset yapmaktır ki bu onlar için de hayırlı birşey değil. " diye konuştu.

Erdoğan Darbe İddialarını Yanıtladı

Ve Başbakan'a darbe iddiaları soruldu, Başbakan bu soruya da açık yüreklilike cevap verdi: "Gereği neyse yaparım..."

Başbakan, "Türkiye böyle bir darbenin eşiğinde ya da kullanmak bile çok ağır bu çağda ama böyle bir gölge ya da baskı altında çalıştığınız hissiyatı var mı siz de ?" diye yöneltilen soruya da "Ben böyle bir şeyi asla bugüne kadar düşünmedim böylebir hissiyatın içerisinde de ne politika yaparım ne devlet yürütürüm. Bundan önce olduğu gibi de kalkıp bırakıp gitmem, gereği neyse onu yaparım." yanıtını verdi.

"Biz Emirle Talimatla Adım Atmayız"

Erdoğan'ın üzerinde durduğu diğer bir konu ise 'Demoktratik açılım'dı. Muhalefetin " dışarıdan dayatıldı" iddialarına sert karşılık veren Erdoğan, "Biz emirle talimatla adım atmayız" dedi.

Erdoğan sürecin devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Hükümet ' demokratik açılımı" 10 Kasımda Meclis'e taşıyacak. Muhalefetin ise zamanlama olarak 10 Kasım gününün seçilmesine tepkisi var. Başbakan Erdoğan'a Politik Açılım'da "neden 10 Kasım" diye soruldu.

Erdoğan, "10 Kasım bir defa yas günü değil bunu bir defa halkımızla bizim paylaşmamız lazım. İki Atatürk'ün Yurtta Sulh Cihanda Sulh ifadesine en uygun gün bugün. Biz iç barışımızı sağlayabilmek için böylesine bir adımı bugün atalım." dedi.

Başbakan'a, açılımın "yabancı kaynaklı" olduğu yönündeki muhalefetin eleştirileri hatırlatıldı. Erdoğan iddialara tepki gösterdi.

Erdoğan, "Yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kalkıp da böyle bir zan altında bırakmaya kimsenin hakkı yoktur. Ve bizim de böyle emirle talimatla böyle bir adımı atmak gibi asla ne düşüncemiz olabilir ne de karakterimiz de ilkelerimiz de böyle bir şey vardır." diye konuştu.

Erdoğan, sürecin kesintiye uğradığı yönündeki yorumların doğru olmadığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, "Biz demokratik açılım sürecini, sadece dağdan gelecek olanlar veya Mahmur Kampından gelecek olanlar veya Avrupa'dan gelecek olanlar olarak asla görmüyoruz. Bunlar sadece bu sürecin bir ayağıdır, kendisi değil. Ve asla biz bu süreci değiştirmek veya durdurmak böyle birşey düşünmüyoruz." dedi.

DTP'ye Uyarı

Bu arada Başbakan DTP'yi de sert bir biçimde uyardı.

Erdoğan şöyle konuştu: "DTP bir defa Türkiye partisi olmalıdır. Belli dillerin veya belli bölgenin partisi olmaktan çıkmalıdır. Fakat DTP şu anda PKK ile bu iletişimi sadece görüşmeler vasıtasıyla sürdürüyor. Onlara bir demokratikleşme sürecine katkı sağlamak, silahı bırakmak, böyle birşey yok. Tam aksine ne diyor; 'İmralı'yı muhatap alsınlar'. Böyle bir şey olur mu ya. Bu nasıl konuşulur. Ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olmuş birisiyle siyasi irade muhatap olacak. Öyle saçmalık olur mu? Bunu söylemek onların nerede olduğunu gösteriyor. "

Türkiye Eksen Kayması mı Yaşıyor?

Son günlerde sıkça tartışılan bu konu Başbakan'a bir kez daha soruldu.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin her yöne yüzünü çevirdiğini belirterek, "Çünkü bizim her yerden alacağımız şeyler var her yere vereceğimiz çok şeyler var. Türkiye şu anda bunları yakalayan güçlü bir ülke konumuna doğru geliyor." dedi.

Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri bir başka önemli konu ...

Erdoğan' a göre Fransa ve Almanya'nın tavrı Türk halkının Avrupa Birliği'ne bakışını olumsuz etkiliyor.

Başbakan , Güney Kıbrıs' ın engelleme çabalarını da siyasi bir yaklaşım olarak değerlendiryor.

Erdoğan, "Avrupa Birliği bir defa bunu düzeltmezse kendi ilkeleri ile bir defa çatışır. Çünkü müktesebatın içinde buna benzer bir madde yok. Ama siz olmayan bir şeyi varmış gibi gösteriyorsunuz ve bu bir haksızlıktır. Bunu da kabul ediyorlar, düşünün artık kendi aralarında Avrupa'da Türkiye'nin dostları grubu oluştu. Bunlar bana göre olumlu gelişmeler. " dedi.

"Aşı Konusunda Halk İyi Bilgilendirilmeli"

Başbakan'a 'domuz gribi aşısıyla ilgili tavrı' da soruldu. Başbakan'ın bu konudaki sorulara verdiği cevaplar da oldukça açık ve netti.

Birbirinden önemli konuların ele alındığı programda Başbakan'a domuz gribi aşısı konusundaki düşünceleri ve neden aşı olmak istemediği soruldu.

Erdoğan, "Bazı şeylerde inanmam gerekir, ikna olmam gerekir. Böyle bir noktadayım. Ve kaldı ki böyle bir risk yaşını da ortaya koyduktan sonra bu beni tabi daha da rahatlatıyor. Olay aslında bünyenin bu işe tahammülü olayıdır. Böyle olduktan sonra da zaten ben kendi kararımı daha önceden vermiştim." dedi.

Başbakan Sağlık Bakanı'ndan 'aşı konusunda halkı tam anlamıyla bilgilendirmesini istediğini' anlattı.

Erdoğan, "Zorlayıcı asla olmamalıyız, yan etkileri varsa nelerdir bunlar anlatılmalı, faydaları anlatılmalı ve halkımız bu noktada bilinçlendirilmeli önüne gelen istediği gibi konuşmamalı." diye konuştu.

Erdoğan aşı konusunda farklı ülkelerde değişik kanaatler gözlendiğini hatırlattı.

Erdoğan, "Çünkü yan etkileri noktasında da sıkıntıların olduğu söyleniyor. Bazı ülkeler bu işe karşı durduklarını söylüyorlar. Bazı ülkeler de olduğunu Amerika'nın kullandığı aşılarda içerikte farklı şeyler olduğu, bize gelenlerde farklı şeyler olduğu, bunu en iyi anlatacak olanlar tabi ki bu işin ilmini yapanlardır..." dedi.

TRT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber