Ziraat Bankası, sigorta ve emeklilik şirketleri kurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Kasım 2009 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Ziraat Sigorta ve Ziraat Emeklilik şirketlerinin kurulduğunu belirterek, "Yılbaşı itibariyle faaliyete geçmesini planlıyoruz" dedi.

Ziraat Bankasının 2007 yılı faaliyetleri genel görüşe sunuldu.

Çağlar, KİT Komisyonunda, komisyon üyelerinin sorularını yanıtlarken, Başak Sigorta'nın 2004 yılında özelleştirilmesinin ardından, yeni bir sigorta şirketinin kurulmasının gündeme geldiğini, ancak, bu konudaki kararın yalnızca kendilerine ait olmadığını kaydetti.

Gerekli prosedürlerin tamamlanmasının ardından Ziraat Bankası olarak, Ziraat Sigorta ve Ziraat Emeklilik şirketlerinin kurulduğunu bildiren Çağlar, şu anda son hazırlıkların sürdüğünü ve yıl sonuna kadar yazılımların tamamlanacağını anlattı. Çağlar, "Şirketlerin yılbaşı itibariyle, faaliyete geçmesini planlıyoruz" dedi.

Emlak Bankası ile birleşmelerinin ardından ilgili kanun çerçevesinde 542 şubenin kapatıldığını belirten Çağlar, sonraki süreçte yeni şube açma kararının verilmesinde, karlılığı ve verimliliği baz alan, 50 kritere göre değerlendirme yaptıklarını söyledi.

Çağlar, bankacılık sektöründe geri dönmeyen kredilerin oranının yüzde 5,3 iken, Ziraat Bankasında bu oranın yüzde 2 olduğunu ifade ederek, görev zararları konusunda da Bankaya 12,7 milyar lira kağıt aktarıldığını, Eylül ayı itibariyle bankada 7 milyar liralık kısmının bulunduğunu, vadeleri geldikçe kağıtların itfa edildiğini anlattı.

Kamu kağıtlarının, bankanın aktiflere oranının yüzde 6,28 olduğunu belirten Çağlar, söz konusu kağıtların toplam gelirdeki payının da yüzde 6 olduğunu bildirdi.

Komisyon üyelerinin bankanın özelleştirilmesiyle ilgili soruları üzerine, kamu bankalarının serbest rekabeti bozduğu yönünde bir görüşün hakim olduğu 2001 yılında, özelleştirme kararı alındığını hatırlattı. Çağlar, bugün kamu bankalarının göreceli avantaj ve dezavantajlarından arındırıldığını ifade ederek, artık kamu bankalarının sektörün dinamikleriyle hareket ettiğini söyledi.

Çağlar, "Bugün itibariyle hala özelleştirmeye gerek var mı sorusunu cevaplandıracak olan biz değiliz. Bundan sonra takvime Hükümetin ve Hazinenin karar vermesi gerekiyor" dedi.

Genel Müdür Çağlar, zimmet suçlarına karşılık uzaktan denetim sistemi kurduklarını ve Türkiye'de bu sistemi kullanan başka bir banka olmadığını kaydederek, özürlü kontenjanı konusunda da gerekli temasların devam ettiğini söyledi.

2007 yılında televizyonlarda yayımlanan reklamların bedelinin 4,7 milyon lira olduğunu da kaydeden Çağlar, Banka olarak çalıştıkları şirketin komisyonunun yüzde 1 olduğunu söyledi.

Çağlar, bankanın personel sayısının 21 bin 347 civarında olduğunu belirterek, yıl içinde bin 200 yeni personel aldıklarını, bin 250 personelin alımı için de mülakatların devam ettiğini ve böylece bankaya 2 bin 500 yeni personelin alınmış olacağını anlattı.

Genel Müdür Çağlar, KİT Komisyonunda yaptığı konuşmada da 2010 yılında, ekonomide görülen olumlu gelişmeler ve canlandırmaya yönelik olarak alınan tedbirler sayesinde, yaşanan daralmanın kısmi olarak iyileşmesi ve küresel krizin olumsuz etkilerinin daha az hissedilmesinin beklendiğini söyledi.

Çağlar, bankacılık sektörünün ise geçmişten bu yana alınan çeşitli önlemler sayesinde dünyadaki finansal kuruluşların tersine, kriz dönemini hasarsız olarak atlatmayı başardığını kaydetti.

Ağustos 2009 itibariyle Ziraat Bankasının sektördeki payının yüzde 15'e yükseldiğini, bankanın aktif büyüklüğünün 121 milyar liraya, toplam kredilerinin de 33 milyar liraya ulaştığını belirten Çağlar, bankanın haftalık ortalama 1 milyar liranın üzerinde kredi kullandırdığını söyledi.

Çağlar, 9 aylık dönemde 33 milyar lira kredi kullandırdıklarını da anlatırken, "Bankamız sektörde TL olarak kullandırılan kredilerde en çok kredi kullandıran iki bankadan biridir" diye konuştu.

2009 yılı içinde mevcut tarımsal, ticari ve bireysel kredi müşterilerine destek ve ödeme kolaylığı sağlamayı amaçlayan kredi yapılandırması uygulamasına geçildiğini ifade eden Çağlar, bu kapsamda bugüne kadar 95 bin tarımsal kredi müşterisinin 1,5 milyar lira, 2 bin 500 ticari kredi müşterisinin 128 milyon lira ve 5 bin 300 bireysel kredi müşterisinin 70 milyon lira olmak üzere toplam 1,7 milyar lira tutarında kredi borcunun vadesinin uzatıldığını anlattı.

Çağlar, tarımsal kredilerin Eylül 2009 itibariyle 7,1 milyar liraya ulaştığını belirterek, haftada 136 milyon lira tarımsal kredinin kullandırıldığını söyledi.

Ticari kredilerin Eylül ayında 7,2 milyar liraya yükseldiğini, KOBİ kredilerinin 2,4 milyar lira olarak gerçekleştiğini ifade eden Çağlar, son bir yılda bireysel kredilerin artış oranının yüzde 21 olduğunu söyledi.

Çağlar, bankanın 2007 sonunda 67,7 milyar lira olan toplam mevduatının geçen yıl sonunda 83,2 milyar liraya yükseldiğini, Eylül ayı itibariyle de yüzde 13 artışla 93,8 milyar lirayı aştığını belirtti.

Genel Müdür Çağlar, Ziraat Bankası'nın son 5 yılda sekt örün en çok kâr eden bankası olduğunu hatırlatarak, 2008 yılı vergi öncesi kârının 2 milyar 715 milyon lira, net kârının ise 2 milyar 134 milyon lira olarak gerçekleştiğini söyledi. Çağlar, "Bankamız son 5 yılda, sektörün en çok kâr eden bankası olmuştur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber