Telefon dinleme iddiaları ile birlikte cephe genişledi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Kasım 2009 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telefonlar nasıl dinlenir?

Yeni tartışma konularından biri, Yargıtay ve bazı yargı mensuplarına ait telefonların dinlendiği iddiasıdır.

Özellikle, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) yapılan baskının ardından bu iddiaların yoğunlaşması, ister istemez bu kurumu boy hedefi haline getirdi. TİB, sanki hukuk dışı telefon dinlemelerinin yapıldığı merkez gibi sunuldu.

Oysa, burası, sadece aracı bir kurumdur. Hangi telefonların dinleneceğine dair alınmış mahkeme kararlarının regüle edildiği bir yerdir. TİB'e ait hiçbir merkezde telefon dinleme istasyonu bulunmuyor.

Mahkeme kararları üzerinden telefon dinleme yetkisi MİT, Asker ve Emniyet'te var. Her kurumun dinleme ve takip sınırları da mevzuatla belirlenmiştir.

Buna rağmen hukuk dışı dinleme yapılıyorsa, TİB üzerinden olmaz. MİT, Asker veya Emniyet yapıyordur. Ya da dinleme teknolojisine sahip yasa dışı kurum, örgüt veya şahısların işidir. Hukuk dışı dinleme tespiti yapılacaksa bu merkezlerde dolaşılması gerekirdi.

TİB kayıtlarında, sadece telefon dinleme ve teknik takibe ait mahkeme kararlarını bulursunuz. O da 3 ay süreyle arşivlenir ve yok edilir.

O halde, neden YARSAV ve Sincan Hakimi Osman Kaçmaz, TİB'e asılıyor. TİB kayıtlarının incelenmesi konusunda mahkeme kararları alınıyor?

TİB operasyonunun hemen ardından Yargıtay'ın telefonlarının dinlendiği iddiasının kısa sürede basınla paylaşılması, aslında yukarıdaki sorunun basit cevabıdır.

Basınla paylaşılan o iddia, hukuk dışı telefon dinleme kaydı değildir. TİB Başkanına göre Yargıtay'ın telefonları dinlenmedi. Buna rağmen böyle bir kararın nasıl verildiği sorusuna cevap arıyorsak, adresi, TİB değil, karara imza atan mahkemedir.

Ama o operasyondaki maksat, adrese erişmek değil, cepheyi genişletmekti. Artık, Yargıtay, dolayısıyla tüm yargı camiası, cepheye dahil edilmiştir.

Hukuk dışı dinleme tespiti yapılacaksa MİT, Jandarma ve Emniyet istasyonlarına baskın yapılması gerekirdi.

Haklarını teslim etmek gerekir, başardılar!

Şamil Tayyar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber